Отговор: MITSUBISHI ELECTRIC MSZ-AY серия мнения .
Нещо такова ще е, ама нали мога да го излъжа и с 10-15 градуса. Аз не ги виждам толкова като контролни дефрости, а по-скоро достигащи условията и като няма очи да види има ли скреж, няма ли и ги прави, стига да бъде достигната заложената температура за стартирането им.
не го стопляй повече защото няма да размразява когато има нужда .. тия ниски темп не се задържат дълго време
Май не ги прави заради тази моята логика с по-високата мощност и скорост на вентилатора отвън, а по-скоро само ниската температура на въздуха го охлажда до момента в който стига очакваната за стартиране на ''дефроста'', а то е чисто на практика. Като падна още малко температурата имаше и на около час и половина работа, а онзи ден на -12-13 не съм бил свидетел имало ли е и като видях че не е падало вода си рекох че не е спирал за дефрости, понеже по начало очаквах вече да ги прави само заскрежен.
Сега логиката е по-скоро че ако без модификации ги прави на -1 да кажем, а след модификацията съм го изместил с 6-7 гр по моите сметки и така при около -7 на въздуха /там някъде започнаха/ тази температура на термистора се достига и се налага да спре за кратък 2-3 мин ''дефрост''. Първо беше при над 2 часа работа, но като пада външната все повече и ще зачестят и на под 2 часа работа /както беше на -9/ понеже въздуха го охлажда все по-бързо.
Alexi, вярно че не се задържат много такива температури но пак е малко дразнещо да спира без заскрежаване и ми се ще да ги започне поне на -12-13 примерно и ще трябва да го изместя с 10-12 градуса разлика. Тогава пък ще работи по-дълго заскрежен, но пак е добре дошло тъй като вътре си е чист и не работи чак толкова неефективно, а какво по-неефективно от по-чести дефрости, излишно амортизиране на четирипътния вентил също.
И дори до -20 може да се измести да започне такива ненужни при сух студ, а ако при голямо изместване не успява да стопи всичко в случаите на заскрежаване, нали имат някакъв джъмпер на платката който ако се прекъсне и мисля че вдигаше малко температурата която трябва да се достигне за да спре размразяването, има и още допълнително време в което да размразява до лимита от 10 мин и сигурно трудно ще се случи да не успее да разтопи всичко дори при голямо изместване на термистора.
Айде чак да се търсят лимитите не е толкова нужно, но може и повече от това в момента от всички тези наблюдения и различни сценарии.
Просто направи като rosswen,засилваш го в олх и си взимаш Diamond
Хаха, ааа да бе аз Хеви не бих купил, а преди да взема това AY съм писал че почти купих две 7ци zsx, но се отказах след това. По-скоро бих взел няколко Старлайта за цената на един по-скъп от тези реномираните марки:thumbsup:
А на този му няма нищо което да не може да се адаптира че чак да недоволствам и е доста универсален за различни помещения, каквито модели няма сякаш много на пазара.
Другия който е с перфектен дефрост май беше Daisekai,като не искаш хеви,не знайно защо :) С тия електрици доста хора се поизмъчиха.
Не искам да ви давам акъл с модифицирането на дефростите, но при някои марки в управлението на EEV участват всички температурни сензори. Не е ясно какво се случва с ефективността на климатика(COP), аз лично не съм и не бих направил тази модификация. Отделно, диапазона външна температура +2 ~ -1 градуса е критична за образуването на скреж и затова е важно точно там дефроста да е качествен, по-надолу дефростите се разреждат и даже спират.
Иначе Дайсекаи-те са уникални в това отношение. Дефростите са само когато се заскрежи прилично, което се случва само при отрицателни температури и много висока влажност(мъгла). Обще взето от 0 до 1-2 пъти на сезон. :thumbup Скоро попаднах на по-подробно описание на дефрост алгоритъма на някакво Gree, и много ми прилича на този на Дайсекай. Не знам как са реално Gree-тата, нямам никакви преки впечатления. Но ако са успели да го изкопират качествено, ще са супер в това отношение.
Едва ли има нещо което може да се нарече с перфектен дефрост според мен, просто някакъв баланс при различни условия. Перфектен дефрост може би ще е някъде в бъдещето, ако им сложат камери и изкуствен интелект разпознава кога да го стартира:BigGrin
За Хеви си имам теория че използват по-остарели компресори, които не са толкова ефективни нали съм писал в темата им, но щом са доволни хората другото не е важно. Бях писал до официалния им сайт за повече инфо как са конструирани, прехвърлиха въпроса до вносителя, откъдето пък ми казаха че MHI не дават такова инфо.
Срещат се и мнения сякаш свързани с контрола на качеството, имат си и те някои нежелани поведения и така съм ги отписал за мен.
А Тошиба сякаш са се превърнали в едни Мидеи под прикритие и така им вземат повече пари, докато хората ги свързват с марката в миналото.
И при Дайкин разни икономии и проблемни случаи и така се насочих отново към МЕ, а ако ще трябва да нагодя един дефрост само за няколко дни през цялата зима, това би бил най-малкия проблем. Вече има ли и там понижаване на качеството времето ще покаже, иначе има напредък като цяло спрямо старото МЕ, защото по принцип всичко ново става по-зле.
Разбира се не ангажирам никой с моето мнение и не ми се занимава с евентуални спорове, защото няма и кой да ме подкрепи, нали само аз ползвам Електрик в БГ;)
с МЕ са тегави нещата ,дефроста да им беше кусура .. аз имах FH за който си спомня ,изтърпях го 3 месеца и го пуснах в ОЛХ и тая марка съм я баннал
Цитат:
Първоначално публикувано от
djenev
Не искам да ви давам акъл с модифицирането на дефростите, но при някои марки в управлението на EEV участват всички температурни сензори. Не е ясно какво се случва с ефективността на климатика(COP), аз лично не съм и не бих направил тази модификация. Отделно, диапазона външна температура +2 ~ -1 градуса е критична за образуването на скреж и затова е важно точно там дефроста да е качествен, по-надолу дефростите се разреждат и даже спират.
Иначе Дайсекаи-те са уникални в това отношение. Дефростите са само когато се заскрежи прилично, което се случва само при отрицателни температури и много висока влажност(мъгла). Обще взето от 0 до 1-2 пъти на сезон. :thumbup Скоро попаднах на по-подробно описание на дефрост алгоритъма на някакво Gree, и много ми прилича на този на Дайсекай. Не знам как са реално Gree-тата, нямам никакви преки впечатления. Но ако са успели да го изкопират качествено, ще са супер в това отношение.
Дефрост термистора едва ли да участва в управлението докато работи климатика според мен.
И при мен така настроен няма дефрости до към -6-7 гр, което за мен дава някаква насока какво да предприема отново, за да се случват още по-надолу като външна температура и по-рядко като цяло. Трябват тестове и подходящо време за да се намери някакъв баланс, но и в момента промяната очевидно е положителна.
А за да сравняваме дефростите на всички тези марки обективно, трябва климатиците да се намират в едно и също помещение и при еднакви външни условия, иначе просто няма смисъл.
- - - - - - - - - -
Цитат:
Първоначално публикувано от
Alexi
с МЕ са тегави нещата ,дефроста да им беше кусура .. аз имах FH за който си спомня ,изтърпях го 3 месеца и го пуснах в ОЛХ и тая марка съм я баннал
Alexi, срещал съм преди твои мнения за FH, май се оплакваше от висок минимум. Той си има високо минимално отдаване по принцип при топло време, както е при GE35.
Мисля че тук роля играе не само минималната консумация на компресора, но и свойствата на r410. В това отношение ay42 работи съвсем различно и по-скоро трябва да се радвам че не взех FH25 на негово място, подлъгвайки се че е по-висок клас и ''хиперинвертор'', защото цените им бяха подобни, но пак зависи и от помещението до известна степен
2 Прикачен файл(ове)
[QUOTE=casal;1089524]Едва ли има нещо което може да се нарече с перфектен дефрост според мен, просто някакъв баланс при различни условия. Перфектен дефрост може би ще е някъде в бъдещето, ако им сложат камери и изкуствен интелект разпознава кога да го стартира:BigGrin
Ами перфектен дефрост поне според форумните разбирания е всеки път перфектно запълнени ламели дори и под -15градуса,без всякакви други излишни. Минус 15 е критичен минимум, понеже някои от марките стартират тогава дефрост по часовник на 45мин под тази температута.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=43328&stc=1https://forum.setcombg.com/attachmen...id=43329&stc=1
ма тавата бая обледена ,да не скъса тръбичка на топлообменника ( това пак беше слабо място на МЕ ,една малко по стара серия )
Снимката е от 21г. Сега почти няма сняг,само сух студ и няма никакъв лед.
В това отношение ay42 работи съвсем различно и по-скоро трябва да се радвам че не взех FH25 на негово място, подлъгвайки се че е по-висок клас и ''хиперинвертор'', защото цените им бяха подобни, но пак зависи и от помещението до известна степен
Какъв е минимума на АУ42 и в какви условия го използвате, че и аз мисля да слагам такъв, но търся нещо с нисък минимум, че имам хубава изолация и не искам он/оф машина
Аз по принцип не се ангажирам да препоръчвам Електрик, за да не се оплаква после някой по темата с дефростите. Пак зависи и от специфичния климат донякъде, дали на някой изобщо му пречат по-чести дефрости, ако се случат в дадени моменти, и ако му пречат дали е склонен да пипа по климатика. То пък все едно няма подобно поведение и при други марки. Някой да ми подари един RZ25, пък нека се мъча с дефростите му;)
Мимимумът като разход може да е и под 150 вата на отопление, но зависи от различни фактори и е малко относителен. При мен е сложен само в 15кв., но често е отворено и обема става доста повече от това, а и се предвижда преустройство и така помещението ще се увеличи почти двойно. Но и при затворени 15кв. работи без много спирания, обаче си има загуби защото не топлят отгоре и отдолу и има открит балкон, въпреки че скоро санираха блока с 10-12 см външна изолация. При много малки загуби може би трябва да се постави в прилично голямо помещение, ако толкова се държи да не спира, затова и цялата работа с препоръките за определена квадратура е относителна.
- - - - - - - - - -
HiDefinition, а Старлайт как е с дефростите при такъв сух студ под 0 градуса и никакво заскрежаване поради ниска влажност