Как да демонтирам ламелите на вътрешното тяло при SRK35SZ, за да почистя мухъл?
Здравейте,
Как да демонтирам ламелите, насочващи въздуха в четирите посоки, при SRK35SZ? Забелязах, че зад тях по въздуховода има малко мухъл и искам да го почистя сам, преди да дойдат за цялостно обслужване. Някакви препоръки за безвреден препарат, с който да напръскам против мухул? Чудя се за масло от чаено дърво...
Отговор: Как да демонтирам ламелите на вътрешното тяло при SRK35SZ, за да почистя мухъл?
Нищо не можеш да свалиш без да разглобиш климатика, ако е в гаранция не пипай нищо.
Иначе можеш да пръскаш с всеки един препарат против мухъл(белина), но не е препоръчително да се пръска с такъв по питата, само по пластмасовите елементи.
Отговор: Как да демонтирам ламелите на вътрешното тяло при SRK35SZ, за да почистя мухъл?
Демонтирате капака на климатизатора. Първо предния капак покриващ филтрите, после долната част покриваща тръбните връзки и след това останалата част. Преди това спирате машината от захранването. След като сте свалили капаците, махате металния капак покриващ платката на вътрешното тяло. Там е необходимо да отвиете един болт. След това откачате от платката буксите на моторчетата управляващи вертикалните и хоризонтален клапи. След това откачате кондензния маркуч от ваната (тук се налага да махната още един болт, но ако нямате необходим подходящ инструмент, ще Ви е криво... И след това може да демонтирате цялата вана. След това е необходимо да демонтирате всички мотори нея и може спокойно да я измиете цялата. Нещо неясно?!:cool:
Неясното е защо при по-старите модели на Мицубиши виждам клипчета, как се свалят директно ламелите, без цялата тая хамалогия. И тук ли се бутат нещата да не можеш да се оправиш сам с елементарни неща, за да има и за сервизите?
Цитат:
Първоначално публикувано от
mcemce
Неясното е защо при по-старите модели на Мицубиши виждам клипчета, как се свалят директно ламелите, без цялата тая хамалогия. И тук ли се бутат нещата да не можеш да се оправиш сам с елементарни неща, за да има и за сервизите?
Къде са тези клипчета?
Вероятно са за ME (Митсубиши Електрик), защото аз имам MHI от 2007г. и тези ламели се свалят заедно с ваната.Като свалиш ваната, вече по-лесно ще измиеш и ламелите, без да ги демонтираш от ваната.
Като дойдат за обслужване е най- добре да ти свалят цялото тяло, да го разглобят и измият основно -турбина, топлообменник, вана, пласмаса.Ако няма да сваляте тялото, поне да ти свалят турбината и ваната да ги измиете.
Отделно да измиете и топлообменика.
Само с напръскване на топлообменника с "магическо" спрейче, без да сваляте нещо, нищо няма да направите......
А и щом имаш мухъл по ламелите, по-навътре сигурно още по-зле положението......
Ако си видял нещо подобно като на последната снимка - това е ME GE https://forum.setcombg.com/%D0%BA%D0...ml#post1057731
Там се отварят със щракване наистина и е голям плюс.
На това видео показват колко лесно е свалянето на ламелите при тоя модел, затова реших, че и при моя трябва да е подобно:
https://youtu.be/y5zHXAmoEcQ?t=106
Мухъл при мен има само там, където забърсва с кърпата и не е много.
И неизбежният въпрос: достатъчна ли му е автоматичната опция за самоподсушаване при спиране, или да го пускам и ръчно на вентилатор? Досега не съм го правил и може би затова е тоя мухъл?
При спрял климатик отвори дългите клапи, светни с нещо навътре и виж как е турбината и панела под и зад нея .Дали не са прашасали/ мухлясали.Моите наблюдения са, че щом най-отпред има мухъл, по -назад е още по-зле положението....
Имам наблюдения върху 2 климатика МХИ -2007 г. Единия в спалня 10-ина м2, другия в хол- 16-17 м2 с преход към спалня 10-ина квадрата.
Този, който е в спалнята работи само нощем и само на охлаждане от май до септември-октомври.Всяко лято се размирисва, съответно започва да мухлясва и ежегодно му правя профилактика със сваляне на турбина и вана.
Другия климатик, в хола се ползва целогодишно, според сезона.Забелязвам, че няма проблем с вмирисване и мухъл.И двата са еднакви като модел, BTU, поставени по едно също време, от един същ човек- чичо Киро :).
И на двата е заложено след приключване на охлаждането да се включи самопочистването, филтрите се чистят поне един път седмично.....
Единия се вмирисва, другия - не.Ха сега де!:(
Миналата неделя покрай този в спалнята, направих и профилактика на климатика в хола, че бях забравил откога не съм го чистил.Мухъл нямаше, но все пак му свалих турбината да я измия.....