Електрониката му е вътре.Една платка е с накачени елементи, ама са дребни и малко трудно се заменят.
Преглед за печат
Електрониката му е вътре.Една платка е с накачени елементи, ама са дребни и малко трудно се заменят.
Вчера ходих до магазина на БГ-клима от където го купих и им описах накратко проблема.Казаха ми, че причината най-вероятно не е в мотора а в електрониката.Изгоряло е нещо по платката и не пуска правилни напрежения към двигателя,както ми мина през ума......Май работата ще се окаже по-сериозна отколкото предполагах.Иначе моторчето струва 40лв. при тях.Утре ще ходя до сервиза за да ги питам колко ще ми излезе ремонта.
Колега турбината лесно ли се върти на ръка, защото ако се е изместила по някаква причина и закача някъде, то ще шуми, ще претоварва по ток ел.двигателя и той ще грее. Имах такъв случай на климатик Мидеа-втулката на срещуположния край на турбината се беше извадила от гнездото си в гумения тампон, турбината закачаше и дори климатика се изключваше от претоварване на двигателя. Тъй, че преди да даваш пари за двигател, провери дали проблемът ти не е по-тривиален и съответно по-лесно решим. Между другото ел.двигателите понасят по-високо напрежение-мори ги ниското напрежение и съответно високият ток.
Не е турбината.Лесно се върти...Просто моторчето се тресе при въртене и загрява много.До такава степен, че е разтопило околните пластмаси.В магазина ми обясниха, че платката не му подава правилните фази.Иначе проблема не е в самия мотор, трябва да се сменя платката, поне на първо четене.Утре ще ходя до сервиза, да видя какви цени ще ми съобщят.....:evil:
Това с неподаването на правилните фази не ми звучи много технически издържано, но дано да се оправиш по-бързо. В сервиза искай да говориш със специалист по електроника, а не с механик и добре му обясни проблема. Успех! :)
Днес идваха техниците.Оказа се че моторчето е виновно.Смениха го с друго и климатика заработи нормално.....:punk:
Все пак се приготви и за платка.
Като избие междунамотково - старата песен на нов глас.
Тази попара вече я сърбах.
Това с "фазовия" проблем е вярно. Само че не си разбрал какво точно са ти обяснили. Сменя се моторчето и платката в комплект, и всичко е ОК.
Да попитам и аз нещо: някой да им идея дали мога да сменя датчика за температурата на вътрешното тяло с някой по-прецизен - на фуджицу или друг??? Имам Нипона вече за втори зимен сезон, но като го направя вечер на 20 градуса (докато спим) - ту се включва от вре,е на време, ту пък не... ако го оставя пък на 19 или по-малко градуси въобще спира вентилатора...
Иначе си работи климатика при по-високи градуси и си топли добре да чукам на дърво (само дето не го включвам на ауто и на най-бързата степен на вентилатора щото става ужасно шумно)...
Какво разибраш по прецизен - датчика е с определено съпротивелние при определена температура. Сменяш проблемния за теб със здрав и си готов.
Ами там е работата, че не се държи винаги така - една вечер си включва, следващата не си включва... в съседната стая имам Haier на 9 години - той си работи много точно дори на 16/17 градуса... Ако оставя Нипона обаче на по-малко от 20 градуса - въобще не се включва! т.е. проблема не се появява винаги (не е постоянен)...
Ако датчика се е скапал - не трябва ли проблема да е постоянен?
Или пък аз нещо не разбирам (не съм специалст все пак)?
А, какво ще кажеш да помислиш над следния казус: Климатикът ти работи добре, топли те и на всичкото отгоре икономисва и ел.енергия. Може би вместо да се притесняваш, просто трябва да почерпиш. :) /Ако датчикът се е скапал няма ли да ти покаже някаква грешка?/
Ами никаква грешка не показва...
Иначе за почерпката и за работата си прав! :) Дето се вика: за толкоз пари - такваз работа!
Само не разбрахме като е оставен примерно на 19 гр. и той не работи колко показва термометъра в стаята?
Като намаля температурата на климатика на 20 градуса, вентилатора се върти/вее около 3 часа (без да работи агрегата) и след това направо спира/заспива чак до сутринта - докато не се събудя и го усиля... Термометъра в стаята сутринта става около 14/15 градуса, че и надолу...
Имам чувството, че на тоя термодатчик му е ''орязан'' долния диапазон (праг на чувствителност): от около 20 градуса надолу никакъв го няма... Иначе от около 20/21 градуса нагоре си няма проблеми...