Re:Дайте съвет за Панасоник UE12JKE.
Разликата ще е максимум 5 лева и то ако сравняваш 12UB с Тошиба за 2K примерно :jamaika И тази икономия не идва толкова от инверторното управление, а от физическата характеристика на климатика от висок клас - по-големи тела вътрешно и външно, по-голяма количество фреон, наличието на ел. клапан и тн, като естествено има и висок клас конвенционални машини.
Инверторът в общи линии ти дава по-голям комфорт спрямо конвениционалката;) Също така ти дава сигурност - че ще можеш да се топлиш и в най-студените дни (поради запаса от мощност). Ако конвенционалката е добре изчислена за помещението, няма проблеми в това отношение :)
Прав си, по-евтино ще е, ако си изключваш климатика. Но за разлика 5-10 лева няма смисъл да си съкращаваш живота на машината.
Климатиците може да се изключват без това да се отразява на живота им ако външните температури НЕ ПАДАТ под 12-13 градуса в най-студената част от денонощието, защото климатика бързо наваксва и бързо сгрява стени, под таван до този температурен диапазон.Ако външните температури по прогноза се предвижда да паднат под 10-13 градуса в която и да част от денонощието е добре климатика да не се мъчи да наваксва вечер на ниските темпрератури след като цял ден е бил изключен, а още повече, че зимата обикновенно през вечерта и през нощта прогнозите не винаги са 100% точни и може температурите за паднат рязко за 2-3 часа или просто помещението д аима топлозагуби които климатикът да не може да навакса.
Цитат:
Първоначално публикувано от babati
Разликата ще е максимум 5 лева и то ако сравняваш 12UB с Тошиба за 2K примерно :jamaika И тази икономия не идва толкова от инверторното управление, а от физическата характеристика на климатика от висок клас - по-големи тела вътрешно и външно, по-голяма количество фреон, наличието на ел. клапан и тн, като естествено има и висок клас конвенционални машини.
Инверторът в общи линии ти дава по-голям комфорт спрямо конвениционалката;) Също така ти дава сигурност - че ще можеш да се топлиш и в най-студените дни (поради запаса от мощност). Ако конвенционалката е добре изчислена за помещението, няма проблеми в това отношение :)
Прав си, по-евтино ще е, ако си изключваш климатика. Но за разлика 5-10 лева няма смисъл да си съкращаваш живота на машината.
По това което ми изписахте до тук ми се струва точно обратното, ако говорим за конвенционален климатик. :) За тези 12 часа, когато няма никой вкъщи той ще се изключи и включи някакъв брой пъти. Няма да има никой вкъщи демек ще изхаби енергия за нищо и сътветно ще се амортизира все едно е работил нормално. :) Незнам дали го обеснявам правилно и дали ме разбирате, но всяко ел. у-во е проектирано за определено време на работа, няма нищо вечно. Демек N-часа. И по вашите обяснения до тук следва, че климатика ще си е изработил N-часовете, но през половината време няма да е имало реални ползватели на услугата. Аз го разбирам като похабяване на ресурс, самият климатик и ел. енергия. Пак искам да спомена, че говоря за конвенционалния климатик и се позовавам на вашите мнения описани в темата. Аз имам много малки познания в тази сфера и затова си правя изводите изцяло от вашите мнения.
А относно 1вата част на мнението ти. Защо тогава хората си купуват изобщо инверторни климаци като разликата би била м/у 5 10лв. на месец в полза на инверторния? По този начин инверторния никога няма да се изплати спрямо конвенционалния? Или поне не в някакви разумни години :) Трябва да има някакъв голям + за да инвестират хората 500, че дори 1500 отгоре в покупката на инверторен климатик.
Да, това е още една от причините - климатикът се форсира, за да стопли по-бързо - сиреч мъчи се компресорът.
При конвенционалките това го няма, обаче :bravo 60 херца фиксирана скорост и това е:P Пък колкото те стопли, толкова:P Инверторът доста по-бързо достига зададените температури за сметка на форсиране на компресора. Но наистина за под 10 лева разлика в сметката на ток не си струва да си изключваш климатика...
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1336051800[/time]_________________________________________________
Кофорт! ;) По-тихи тела, повече функции, повече екстри, по-комфортно охлаждане през лятото - подухва те хладка струя, а не супер студено, няма on/off работа като при конвенционалката (поне не толкова често) :afro:
Естествено, ако ползваш машината целогодишно, парите се избиват доста по-бързо:) Ако го ползваш само за отопление, не.
Също ако живееш по на север ще ти трябва и запас от мощност. За климата в БГ това не е необходимо толкова често.
p.s. Дори и да не изключваш климатика, пак ще ти е по-евтино отколкото с печката, ако я изключваш;)
Цитат:
Да, това е още една от причините - климатикът се форсира, за да стопли по-бързо - сиреч мъчи се компресорът.
При конвенционалките това го няма, обаче :bravo 60 херца фиксирана скорост и това е:P Пък колкото те стопли, толкова:P Инверторът доста по-бързо достига зададените температури за сметка на форсиране на компресора. Но наистина за под 10 лева разлика в сметката на ток не си струва да си изключваш климатика...
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1336059000[/time]_________________________________________________
Кофорт! ;) По-тихи тела, повече функции, повече екстри, по-комфортно охлаждане през лятото - подухва те хладка струя, а не супер студено, няма on/off работа като при конвенционалката (поне не толкова често) :afro:
Естествено, ако ползваш машината целогодишно, парите се избиват доста по-бързо:) Ако го ползваш само за отопление, не.
Също ако живееш по на север ще ти трябва и запас от мощност. За климата в БГ това не е необходимо толкова често.
p.s. Дори и да не изключваш климатика, пак ще ти е по-евтино отколкото с печката, ако я изключваш;)
Да прав си екстричките са си важни. Но аз не съм толкова изтънчен човек. :) и не ми се дават 1000лв отгоре за де ме подухва хладко вместо студено :)
За мен главната идея е цена/качество. Демек да постигам желания резултат за най-малко пари. И да разбирам, че щом ми харесва да се топля с печка, конвенционалния климатик ще ми върши идеална работа? :) правилно ли съм разбрал? Зимата го ползвам като печката, да ми стопли чат пат като имам нужда, а лятото да ми поразхлажда стаята.
П.С. А колко по-евтино ще ми е? Печката също се води много хубава. 340лв. я плащах, Made in Norway пише :) Демек и тя се води икономична :) да не излезе накрая, че ще са с еднаква консумация.
Така е, но наистина се замисли и над това:
Цитат:
Най-добре не го изключвай изобщо.
Давам ти един пример с мойто 12UB. 2-3ма души, доста често се готви, пуска се и духалка в другата стая чат-пат, 2 телевизора дето нон-стоп бачкат, външен апартамент, панелка, без изолация, PVC 5 камерно със стандартен двоен стъклопакет 32мм = тотал сметка (най-високата получена за последния зимен сезон) = 150 лева. Вярно е, понякога машината се изключва, но не толкова често.
Цитат:
Така е, но наистина се замисли и над това:
Най-добре не го изключвай изобщо.
Давам ти един пример с мойто 12UB. 2-3ма души, доста често се готви, пуска се и духалка в другата стая чат-пат, 2 телевизора дето нон-стоп бачкат, външен апартамент, панелка, без изолация, PVC 5 камерно със стандартен двоен стъклопакет 32мм = тотал сметка (най-високата получена за последния зимен сезон) = 150 лева. Вярно е, понякога машината се изключва, но не толкова често.
ами аз съм горе долу същото. 2ма сме. Само че имаме бойлер и ТВ. Печка и хладилик всеки има. Имах сметка от 120лв. През другите зимни месеци варираше м/у 85 и 110. както вече писах има приятел с 4-стаен апартамент с 2 климатика. Живеят 3ма. На боилер са и те. На 14тия етаж обаче :) демек зимата яко вятър и студ. и сметките им са м/у 110 и 130лв. Затова се поблазних от мисълта, че мойте може да станат по 60 някъде вместо по 100лв. :)
със сигурност ще плащаш по-малко - колко точно не знам... ти си във вътрешна стая и тухла все пак. при мен е външен апартамент панел (външната стена е към 10 метра) като и на долния етаж никой не живя тази зима. имаше една баба която почина и апартаментът си беше празен цяла година.
Цитат:
Първоначално публикувано от zeroheat
ами аз съм горе долу същото. 2ма сме. Само че имаме бойлер и ТВ. Печка и хладилик всеки има. Имах сметка от 120лв. През другите зимни месеци варираше м/у 85 и 110. както вече писах има приятел с 4-стаен апартамент с 2 климатика. Живеят 3ма. На боилер са и те. На 14тия етаж обаче :) демек зимата яко вятър и студ. и сметките им са м/у 110 и 130лв. Затова се поблазних от мисълта, че мойте може да станат по 60 някъде вместо по 100лв. :)
Зеро, разбирам те много добре, но! Хубав нов климатик за това помещение за около 1000лв. няма да намериш! Излишно е само да се набутваш с пари за разни конвекционалки или мижави инвертори - ще стоиш на студено и ще плащаш ток - да си сигурен!
Тук има доста хора, които могат да ти помогнат, просто трябва да търсиш 100волтова японка втора употреба. Поискай съвет и контакти за такъв климатик, после си го купи и ще си на топло срещу малко пари през зимата. И запомни - зимата климатик не се изключва, само се намалява/евентуално/, но до 3 градуса от нормалната темп. която наче поддържаш!
Цитат:
Първоначално публикувано от d_imige
По темата мога да изкажа мнение за 1 брой Fujitsu12USB което ще кара втора зима в нашите в Русе.Монтиран е в стая 17кв/м С/И изложение,тухла без изолация,стара дървена дограма с външни ролетни щори,на втори етаж на къща с неотоплявани други помещения.Един вид ''сибирски'' условия зимата.Та климатичето определено показва мускули,и успява да поддържа до 20* в тази стая при външна -12* (нощни) и -5*(дневни) миналата зима,макар че външното ставаше доста шумно(предполагам,че се вкочаниха тампоните на компресора).Като санираме ще може със сигурност и доста повече да стопля.Не ме кефи единствено ''мудния'' дефрост-около 10 мин докато духне отново,но като цяло за мен е мн.добър климатик,с качествена изработка,и на ниска цена :wink:
Цитат:
Първоначално публикувано от Bivola
Мда... и аз съм със същия 12USB и единствено дефроста дразни 10-11 минути и ако е 2 до 6 градуса към края на дефроста започва да трака компресора.Явно се мъчи нещо,щото и температурата на външния топлообменник се повишава до около 58-59 градуса.Иначе като е малко по-студено компресора не притраква във втората половина на дефроста.
Цитат:
Първоначално публикувано от mikk
Моя КлиматикGENERAL » Стенен тип » ASH 9 UB пласмасата пука,не много ама пука,топли и при -20 миналата зима,пали и от раз при тая температура,вентилатура го държа на AUTO и той сам си регулира оборотите,при най силна степен се чува свистене на въздуха ,но при по ниските степени почти не се чува,миналата зима в най студеното струята топъл въздух беше 45-47 градуса,много рядко се размразява най много 3 пъти на 24 часа в най големия студ,сметката ми за ток не надхвърли повече от 95 лева,при положение че лятото плащам по 45-50 лева.
Ми това е в общи линий
Цитат:
Първоначално публикувано от m62
Приветствам темата. Имам два климатика на фирмата Fujitsu General Ltd. Japan - - General ASH 9 UB и ASH 12 UB.И двата са клас А ,изключително икономични, тихи, ефективни с много мощни вентилатори на вътр.тяло.До около -7гр. работят супер, като не се усеща спад на ефективността им.При -12 -15гр. вече започват да работят с по малко паузи и струята е с темп.40-42гр. При -18 -20 работят почти без спиране, размразяват се през 1час и струята е с темп.36-37гр.За разлика от много други климатици, при много ниски темп., шумът на външното тяло почти не се увеличава.Сравнявайки ги с климатиците в службата и тези на мои приятели и познати, смятам, че са от много висока класа и си заслужават парите.Напълно се присъединявам към мненията на freelander, mikk и CP.
Японците също са опция, да.
Tony,
аз разговарях с онзи мой познат дето живее на 14тия етаж. Той има два или 3 климатика, и 3те били предназначени за работа на -5 и тая зима не е имал проблеми. Само единия, който не бил инверторен се случвало да се размързява по няколко пъти в денонощието. Така че мисля да играя за Панасоника от промцията. Аз си сметнах BTU-тата и излизат някъде към 9000 за мойта стая. Така че мисля тая 12ка ще има ресурс да се справи дори на -15 навън. Казаха ми, че е важно тялото да е на слънце. Балконът, на който мисля да го монтира е южен и почти по цял ден грее слънце там. Не мисля, че ще му е трудно да се справи с подържането на 20 22 градуса в стаята.
Цитат:
Казаха ми, че е важно тялото да е на слънце. Балконът, на който мисля да го монтира е южен и почти по цял ден грее слънце там. Не мисля, че ще му е трудно да се справи с подържането на 20 22 градуса в стаята.
И зимата да го завиваме с одеало, да не настине :)) Който има северно изложение, да не монтира климатик ли?
Един климатик, ако е некачествен или некачествено монтиран и на слънце ще има проблеми.
На някой хора и да им обясняваш те тяхното си знаят Panasonic та Panasonic, но не какъв да е, а онзи евтиният от промоцията.
Съседът и той имал Panasonic и бил много доволен, но нямал късмета да ги купи неговите на промоция, затова броил повече пари.
Цитат:
Първоначално публикувано от valen1
На някой хора и да им обясняваш те тяхното си знаят Panasonic та Panasonic, но не какъв да е, а онзи евтиният от промоцията.
Съседът и той имал Panasonic и бил много доволен, но нямал късмета да ги купи неговите на промоция, затова броил повече пари.
Е, човека има право на избор и мнение.Както и да пита комшията, който има 3 климатика.Нищо, че тук има хора монтирали по 1000 и повече.Те пък може да не знаят.
Цитат:
Първоначално публикувано от valen1
на "съседа" не са Панасоник. Просто реших да го питам как е било тая зима в студовете. И аз малко или много съм се занимавал с продажба на електроника и знам, че написаното от производителя трябва да се спазва, но и че някой път те се презастраховат. Но да не влизаме в детайли за поточно линии, модели и нарочно занижени показатели за да влизат в определен сегмент.
Стана ми ясно, че ме съветвате да не купувам Панасоника. Аз не мога да заделя над 1000лв., поне не на този етап, така че ще чакам едни по-хубави времена. Дано да се опаричя или да излезне някоя 12-ка на добра оферта.
Може би трябва да направим тема за добри климатици в отделните ценови сегменти. До 1000, до 1500, до 2000 и тн. :)
Хубав ден на всички!