а не може ли просто като дадеш 1000+ лв да не е от рециклирани кофички за кисело мляко вътрешното ?
а не може ли просто като дадеш 1000+ лв да не е от рециклирани кофички за кисело мляко вътрешното ?
аз говоря принципно ,всичките напоследък са с кофти пластмаси ..
Като цяло да, поевтиняването си лазва думата. Конкретно обаче триъгълните модели не са обичайната халва.
Новите самсунги защо нямат радиатори на силовите елементи? Никъде не се виждат такива. Само някаква пластмасова кутийка. Лятото в жегите тия платки няма ли да се опекат?
На тези снимки не се виждат. Може ли да дадеш снимка отдолу, да ги видим какви са?
ОК. При най-високия клас, с плъзгащия надолу капак, компресорите им по 1,1 киловата ли бяха?
Ако трябва да сме точни,компресора е 1055 в,и фреона 1150 гр.Такъв компресор има при 9 и 7 ма серия.За мен,остава мистерията ,как според сервизните външното тяло на 7 ма и 9 та серия е едно и също а 9 та харчи повече.Междудругото като чета сервизните,забелязвам ,че вътрешното тяло на 9 та серия,макар и по голямо и луксозно,е за сметка на пластмасата.На 9 та серия,топлообменника е със 6 см. по къс от на 7 ма серия.Както и максималния дебит на 7 ма серия е 750m.kub. а на 9 та серия, е 660м.куб.
Много добре, мощна машина - би трябвало да топли безпроблемно и под -10. Такива климатици харесвам аз - с мощен хардуер. До колкото видях, на отопление 12-ката на триъгълния развърта до 2 киловата.
Вече се убедих, че не може да се вярва нито на данните в сервизните, нито на Евровент. Следващия климатик за отопление ще си го купя без да гледам сервизни, само след обстойна проверка чарковете и хардуера, ако са достатъчно солидни. А новия самсунг определено ми харесва. Дано да се окаже надежден.
според мен е по важно не колко вата е самия компресор ами на колко херца го въртят .. МЕ-FH25 така както е с 950 вата компресор не се развърташе на повече от скромните 1500 вата .. при 25PSA ватовете са 2300 ,с което подминава доста 12ки ...и далеч подминава максималната си мощност от 5.5 кв при 1600 вата консумация .. малко са "забравили" да го ограничат
А според мен дебитът е по-важен от херците и максималната мощност. При Самсунг има близо 1,1 киловата плюс два ротора, т.е. двоен дебит за единица време, което е много добре.
Сега в големите студове забелязах един неприятен ефект при моя панасоник. Когато компресора е малък, примерно като падне до -7 дебитът става недостатъчен, изпарението на фреона намалява и климатика спира да изобщо топли на минимума си. За да поддържа изпарението и да топли трябва да бичи постоянно на средно високи обороти, а там разхода скача и ефективността рязко пада. Каква ми е ползата, от малък компресор, който се развърта до 6 киловата, след като ефективността му рязко пада.
Големия компресор е много по-ефективен при минусови температури.
При скроловете е различно. При роторните 1 оборот е = 1 цикъл, а при скроловете 2,5 оборота = 1 цикъл, така че при тях е нормално да развъртат до много киловати.
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 09-01-16 в 19:02.
нормално е може би ,ама от Панасоник не са го знаели като са конструирали XE9DKE