Здравейте! Става дума за конвенционален климатик. Имаме го от 2009 г., но не е ползван много, особено за отопление. Намира са в стая към 45 кубични метра, източно и южно изложение, два прозореца от по 1,56/1,20 грубо, пвц дограма, в къща. Зимно време стаите не се обитават. Реших да го включа да поработи. Температурата в стаята беше почти като тази отвън. Навън беше 0 градуса.
Включих го, цъкнах режим отопление, 21 градуса, втора степен на вентилатора и излязох. След половин час се върнах да видя дали работи. Усещаше се едва доловима топлина. Може би 1-2 градуса отгоре. Реших да му помогна с една електрическа печка.
Оставих печката няколко часа докато стана 12 гр на дистанционното на климатика (дотогава пишеше Low). Пуснах го на 16 градуса и втора степен (пак отопление). След час в стаята беше 14 градуса и спрях печката. Останах при климатика (гледах телевизия) и реших да проследя дали "дефроства" и на какъв интервал горе-долу. Само на два пъти за около 5-6 секунди се включи на зададената втора степен, иначе си въртя на първа. Замръзваше, размръзваше се, видях да изхвърля пара като влак, да пуфти преди това и да тръгва вентилатора на външното тяло. Въздушната струя не е много топла. Според мен е около 25 градуса самата струя. Оставих го 24 часа да видя колко kw ще изгори и какво ще стане с Т в стаята.
В стаята се беше затоплило. Машината се беше изключила, а стените и мебелите вече не така ледени. На дистанционното показваше 16 градуса. След минута хоризонтиралото се крило се смъкна, включи се на първа степен и започна да духа като предния ден - същата струя. На втора не иска и на трета не иска. Не съм го изтезавал повече като му задавам невъзможни за него градуси - 20 и нагоре. Всъщност с още един ден може би щеше да ги докара.
20 квт за 26 часа, СОР 3.41 по спецификация, коеф. на енергийна ефективност не го знам, отоплителна 3,7квт, на охлаждане 3,5, консумирана - по 1.1 за двата режима.
Всичко това нормално ли е за тези вид машинки или имаме проблем? При проблем техниците казаха, че ще вземат 50 лева само за да дойдат и вече надграждаме цената според каквото е повредено Телата не издават странни звуци, тихо работят, няма вибрации, само пукаща пластмаса от вътр. тяло от време на време. Заледеното външно от разстояние 15-16 метра вече не се чува. Това при идеално тиха околна среда (не съм от столицата).
Нещо ако съм пропуснал, казвайте. Ще конкретизирам.