Резултати от 1 до 11 от общо 11

Да викам ли техници за климатик LG K12AH Ne0

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2013

Да викам ли техници за климатик LG K12AH Ne0

Здравейте! Става дума за конвенционален климатик. Имаме го от 2009 г., но не е ползван много, особено за отопление. Намира са в стая към 45 кубични метра, източно и южно изложение, два прозореца от по 1,56/1,20 грубо, пвц дограма, в къща. Зимно време стаите не се обитават. Реших да го включа да поработи. Температурата в стаята беше почти като тази отвън. Навън беше 0 градуса.
    Включих го, цъкнах режим отопление, 21 градуса, втора степен на вентилатора и излязох. След половин час се върнах да видя дали работи. Усещаше се едва доловима топлина. Може би 1-2 градуса отгоре. Реших да му помогна с една електрическа печка.
    Оставих печката няколко часа докато стана 12 гр на дистанционното на климатика (дотогава пишеше Low). Пуснах го на 16 градуса и втора степен (пак отопление). След час в стаята беше 14 градуса и спрях печката. Останах при климатика (гледах телевизия) и реших да проследя дали "дефроства" и на какъв интервал горе-долу. Само на два пъти за около 5-6 секунди се включи на зададената втора степен, иначе си въртя на първа. Замръзваше, размръзваше се, видях да изхвърля пара като влак, да пуфти преди това и да тръгва вентилатора на външното тяло. Въздушната струя не е много топла. Според мен е около 25 градуса самата струя. Оставих го 24 часа да видя колко kw ще изгори и какво ще стане с Т в стаята.
    В стаята се беше затоплило. Машината се беше изключила, а стените и мебелите вече не така ледени. На дистанционното показваше 16 градуса. След минута хоризонтиралото се крило се смъкна, включи се на първа степен и започна да духа като предния ден - същата струя. На втора не иска и на трета не иска. Не съм го изтезавал повече като му задавам невъзможни за него градуси - 20 и нагоре. Всъщност с още един ден може би щеше да ги докара.
    20 квт за 26 часа, СОР 3.41 по спецификация, коеф. на енергийна ефективност не го знам, отоплителна 3,7квт, на охлаждане 3,5, консумирана - по 1.1 за двата режима.
    Всичко това нормално ли е за тези вид машинки или имаме проблем? При проблем техниците казаха, че ще вземат 50 лева само за да дойдат и вече надграждаме цената според каквото е повредено Телата не издават странни звуци, тихо работят, няма вибрации, само пукаща пластмаса от вътр. тяло от време на време. Заледеното външно от разстояние 15-16 метра вече не се чува. Това при идеално тиха околна среда (не съм от столицата).
    Нещо ако съм пропуснал, казвайте. Ще конкретизирам.

2.  

3. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

Отговор: Да викам ли техници за климатик LG K12AH Ne0

е ,външното ако е заледено не очаквай да стопли .. изключи го и размрази външното с кофа топла вода .. явно има нечитав алгоритъм за дефрост ,а може и да има липса на фреон или друг проблем

4. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2013

Външното се заледява и размразява периодично. Условията бяха много неприятни в СЗ България. Валя леден дъжд, всичко беше във висулки - дървета, огради, всичко. Набиваше и мъгла, валеше дъжд... Това са тежки условия за всеки климатик.
    Няма с какво да премеря Т от струята на топлообменника. Във всеки случай не става да си се изкъпал и с мокра коса да стоиш под нея. Но аз не знам колко може този модел. Няма отзиви за този модел в мрежата.

5. Member
    Тук е от
    Nov 2008

Остави климатика да работи няколко дена, няма как при температура от няколко градуса над нулата да стопли бързо.

6. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2013

Той достигна зададените 16 градуса за по-малко от 24 часа. Оставих го точно 26 часа сам (без помощ от електрическата печка). Някой и друг оборот на електромера е направен от осветлението, приемника и телевизора, но 20 киловата съм засякъл енергоразход за всичко за 26 часа. Както казах, беше се изключил поради достигане на градусите в стаята. При размразяването си температурата падаше до 13, след това 14 и 15 градуса. С времето все по-малко падаше, тъй като се затопляха въздуха, стените и мебелите.
    Като тръгна отново след почивката при 16 гр. му зададох втора степен на вентилатора - не беше съгласен. След това настроих 24 градуса и отново опитах да повиша скоростта - пак не можеше. Според мен 24 градуса с тази температура на струята няма да се постигнат никога. Освен може би ако живея там, минат няколко дни и времето леко се затопли. Топлообменникът не се загрява много и обдухващата струя няма как да е гореща. Сега не знам толкова ли си може машината или може още, колкото и малко да това "още". Примерно да е намалял хладилния агент (R410a) или някой датчик да не подава реалната температура в помещението. Това се чудя. Лесно ще се обадя, ще дойдат, ще им дам 50 лева, ще почнат да пълнят фреон, да човъркат платки ... накрая може и да вземат външното тяло за някакъв ремонт, да дам още 150-200 лева и той пак да си работи както в момента. Това ми е питането А и ремонтите точно в такова влажно и студено време не се много за препоръчване. Да беше слънце и 5-10 градуса е друго.

7. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2013

Днес в 14:00 ч. беше 3,5 градуса и валеше слабо. Включих климатика на 21 градуса. РаботИ 40 минути и влезе в размразяване. На 15-тата минута от отопляването отвън върху тялото се виждаше как се формира лед и започва да се разраства.
    Размразяването продължи 16-17 минути, като в първите 3 минути ледът се стопи пред очите ми. Нямаше никакъв лед. След това излизаше по малко пара, на 16-17-тата минута се чу около 2-секунден шум, излезе яко пара от външното тяло и се включи да отоплява.
    Никога не е сервизиран. Преди няколко години се обади една жена и попита дали е удобно да дойдат техници 50 лева или 70 лева, забравих вече, но тогава отказах. Моментът не беше подходящ. Тя каза, че ще падне гаранцията и аз отговорих - да пада.
    Според вас дали фреонът е малко при така описана работа?

8.  

9. Member
    Тук е от
    Nov 2008

Мисля, че климатика работи нормално, ако имаш липса на фреон няма да работи ефективно и няма да успее да се заскрежи за толкова кратко. Явно стаята е студена и външното тяло поглъща доста топлина т.е охлажда се, като се прибави и влажното време, това се получава. Все си мисля ,че тази стая ще я стоплиш, ако не го спираш.

10. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2013

Във форума четох, че признак на намаляло количество на фреона е бързото заскрежаване при температура 10 градуса над 0.
    Стаята е студена, както и съседните две. Там зимата не влизаме.
    Може да ви се прииска да ме убиете с камъни след като ви кажа кога му изчистих филтъра, но е показателно колко е работил този климатик - един единствен път съм ги чистил и то беше преди да пусна темата. Имаше малко прашец. Топлообменникът е чистичък. Те са два еднакви филтъра един до друг. Други няма.
    Явно вътрешния датчик за температура работи коректно, защото когато на дистанционното показа 16 градуса (колкото му бях задал), машината спря. Това стана някъде след 22-рия час работа. Само че почивката му беше към 1:30 мин и пак тръгна. А като размразява крилото застава хоризонтално и светва още една зелена лампа със звездичка и капчица вода. Знаете какво означават тези символи по-добре от мен. През това време не духа изобщо. Не студи стаята. След изкарване на пАра отвън прави топъл старт все едно за първи път го включвам от дистанционното (отнема минута и малко и тръгва да топли). Притеснителното за мен е че струята не е топла. Нямам с какво да я премеря, но е не повече от 25-26 градуса на първа степен. Той на втора степен не иска въобще. Докато се спираше поради достигане на градусите (16 гр - минималното) след това като тръгваше пак духаше същата не толкова топла струя и само на бавната степен. Единствено на два пъти за около 5-6 секунди тръгна на втора степен и това му беше. Така че е работил в "затоплена" стая доколкото 16 гр е топло. Е не е като сега в момента - 6-7 някъде. Дали сега ще го пусна, дали ще е след 24 часа, работи по един и същ начин. С тази струя никога няма да стигне 20 гр, освен ако навън не стане +10. Но както е сега 3-4 никога няма да стане 20 според мен.
    Никакви мнения за този модел, никакво сериозно ръководство. Намирам само наличното като pdf - как да го пусна, как да го настроя и да го изключа ... А налягания, количество хладилен агент, съпротивления на датчици, ампери ... забрави ... няма откъде да ги видя...

11. Senior Member Аватара на SPSt
    Тук е от
    Jan 2011

Какво ти е направил климатикът, че се опитваш да го убиеш с такава експлоатация? Не си го премерил, обаче си мислиш, че изкарва 25-26 градуса. Ти колко искаш да изкарва, ако входящият е 6-7 градуса? Предполагам, че ти работи нормално машината, обаче се иска време да се темперира помещението, а не да го пускаш и спираш през няколко дена. При този режим духалка или радиатор ще са ти по-полезни.

12. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012

Цитат Първоначално публикувано от andy_forresite Виж публикацията
    А налягания, количество хладилен агент, ... ампери ... забрави ... няма откъде да ги видя...
    Обикновено тези показатели са написани на етикетите на телата.
    Климатик LG K-12AH - Тук също ги има. При вътр. температура 20 градуса, тока трябва да е около 4,8-5 ампера.
    При теб средната консумация излиза 3,46А, което ми се вижда малко. Можеш ли да измериш каква е консумацията при 16 градуса като позатопли?

13. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2013

Как си изчислил 3,46А за мен остава загадка . От W = V x A, доколкото е коректно използването на тази формула, смятам А = W/V = 1100/220 = 5A. Мога само да предположа, че базата са данните за времето докато е работил, изразходените ватове и от там ако изчисля 20/28,6 х 5 може да се получи подобна стойност. Не разбирам от тези неща.
    Не знам как се измерва консумация. Не мога да искам обяснения предполагам, щом не разбирам, никой няма да тръгне сега да ме обучава, но мога да се опитам да намеря някой да я измери. Сега ще звънна на един приятел да питам. Вкъщи разполагам само с мултицет, така че дано си има инструмент.

SPst, нищо не ми е направил . Известно ми е, че не трябва да се изключва. Ние се топлим с локално парно и обитаваме други стаи. А го включих там, за да се позатопли, тъй като чаках техници от виваком и да не мръзнат момчетата. Видях че не топли и го спрях. Помогнах му с печка и тогава го пуснах. След това е пускан още веднъж (вчера) за няма и час понеже навън беше малко по-топло, не валеше дъжд и нямаше мъгла - по-добри условия. Никаква промяна. Ако една машина е неизправна, не е добра да се ползва, нали така . Не искам да предизвикам по-голяма повреда, примерно на компресор.
    Повтарям се вече и досаждам предполагам, но пак ще кажа - температурата на струята 2 мин от първи старт е същата като след 26 часа работа. Не съм я мерил. Казвам същата, защото така я усещам. С тази Т не е възможно да стопли тази стая до повече от 20 градуса при външни поне 6-7 и минимум 48 часа работа. Минавал съм покрай климатици в институции и магазини и струята им се усеща приятно топла върху тялото. Докато тук гледам да не стоя на пътя й, че не много е приятно. Някакъв микс от сутрешен морски бриз в 7 сутринта и леко топъл полъх. Това е.

- - - - - - - - - -

Развитие, с което мисля да финализирам темата. На обяд включих машината на 30 градуса и трета степен на вентилатора и тръгнах пеш към един сервиз за климатици. Първо изчаках дали ще почне да се залежда и да, на 15-тата минута се покри със скреж. Тръгнах обезкуражен. Там никого не можах да извикам. Звъннах на звънеца, после на един от телефоните и се включи гласова поща без да звъни. Завъртях се два пъти около оста си и тръгнах за вкъщи. Върнах се в нас и викам изключвам го и край с опитите да го убия. Беше изминал около час от включването и отваряйки вратата към стаята бях приятно изненадан - усещаше се много приятна топла струя от работещото на втора степен (!) нещо. Вратата е почти насреща на вътрешното тяло. Приближих се и наистина беше удоволствие да стоя там. Беше много приятно, а стаята почваше чувствително да се затопля. Влязох набързо в другите две стаи, където няма отопление и разликата беше огромна. Настроих 20 градуса и втора степен.
    След почти 4 часа работа в стаята стана 20 градуса на термометъра на дистанционното и в момента цикли на втора степен и се спира, въртейки въздуха в стаята поради достигната температура. Външното тяло е чисто и няма зачатъци на лед. Докато въртеше вътрешния въздух застанах под него да проверя струята как я усещам. Беше малко по-хладна от довчерашното духане. Значи горе-долу температурата съм я улучил (25-26 гр). Като включи компресора вече се усеща към 40 и може би отгоре. Не знам поради каква причина точно се получи това, но го отдавам и на по-топлото време днес (около 7 градуса, а първия опит беше на ~0 с леден дъжд и замръзващи дървета, огради, автомобили и т.н.).
    Та стигам до следния извод: машинката толкова си може. Когато навън е студено, не може да се очаква много от нея (до -5 е може би, така и не намерих до колко работи по принцип). Вдигне ли се обаче до 6-7 гр и нагоре, вече се опитва да се прави на съвременен инвертор . Данните за амперите, консумацията, вида и количеството фреон си ги е писало на вътр. тяло на една табелка. Толкова съм го и разглеждал. 0,930 гр R410a, ампери - 4.0-5.0 а на максимално до 6-6.1А каквото и да значи това. До момента си работи на втора степен и дори ми се приспа в стаята докато седях на фотьойла и зяпах в телевизора.

14.  

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Дали да викам техниците за профилактика ?
    От Enties във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 9
    Последно: 18-03-12, 22:46
  2. ПРЕМЕСТЕНО: Дали да викам техниците за профилактика ?
    От Jackas във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 0
    Последно: 31-01-12, 22:43
  3. Да викам ли техниците Дайкин FTX50GV
    От mmmladenov във форум Климатици Daikin
    Отговори: 8
    Последно: 28-06-11, 13:12
  4. Отговори: 1
    Последно: 13-07-10, 19:21
  5. Въпрос за хладилни техници
    От titan_83 във форум Хладилна техника
    Отговори: 13
    Последно: 22-05-09, 22:10

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе