285 NDR - скрибуцаща турбина
След миенето на вътрешното тяло (с найлон, меглио и много вода) турбината започна леко да скрибуца. Предполагам, че съм отмил смазката и. Мога ли да я смажа по някакъв начин без да я разгобявам, или трябва да се свали, почисти втулката (предполагам е на втулка, а не истински лагер) и сложи нова смазка в разглобено състояние? И каква смазка да сложа, специална за пластмасови съединения или може и обикновена графитена грес?
Отговор: 285 NDR - скрибуцаща турбина
Може без да се сваля турбината. В ляво турбината има втулка в гумен пръстен .Той се вади без да се сваля турбината и трябва да се смаже с техническа грез подобна на вазелин е. Не слагай обикновенна грес защото тя е агресивна към втулката и гумата.
За да се измие тутбината добре обаче трябва да се свали и добре да се измие с топла вода силна струя и препарат. След частично почистване турбината може да се разбалансира и да бие съответно да издава парзитни звуци.
Ей сега няколко човека/в т.ч. специалисти/ ще ти предложат клипчета как се мие турбина на място и ще те уверят, че може да стане страшно ако я свалиш.
3 Прикачен файл(ове)
Цитат:
Първоначално публикувано от
SPSt
Ей сега няколко човека/в т.ч. специалисти/ ще ти предложат клипчета как се мие турбина на място и ще те уверят, че може да стане страшно ако я свалиш.
Тая турбина я изкарахте, че се чисти толкова трудно като че ли с блажна боя е намазана.Клипче съм пускал вече ,сега ще ти покажа снимка преди да е изчистена и след като е изчистена НА МЯСТО:
И това с разбалансирането на турбина с изчистване на място може да стане ако човека не знае как се прави.:Drinks:
Ако си успял да направиш това без да я сваляш-само адмирации! :ole
1 Прикачен файл(ове)
Втулката и да я смаже-се тая,почне ли да скърца,ще се разтропа.Аз първо ги обръщам (втулката),ако не помогне,понеже такава не се намира лесно-има разни бронзови,които пасват по размер,но ги райберовам 0.1,че ако са плътни-тежи на мотора.
пп Материала на втулката трябва да е по-мек от оста на турбината,за да не надере оста,а самата втулка да се износва.
Мисля ,че сме големи хора и няма да се лъжем само за браво.И да не си мислите че това е само в България с чистене на място :
https://www.youtube.com/watch?NR=1&v=yHNyZNR_Yf0&feature=endscreen
https://www.youtube.com/watch?v=yDqqlUSW7Bk
Хъм, значи ще сваля турбината за да видя как е втулката и дали ще успея да я обърна. За какво трябва да внимавам като разглобявам, и може ли да махна само аспирацията за да сменя/обърна втулката, или има и други неща да се разглобяват?
Хм,по-добре не се захващай,за да не оризелиш хубавата машина.Мисля,че по-горе бяха ти казали,че може да се свали без да пипаш турбината-като свалиш лицевия панел отляво трябва да имаш планка с два болта,която притиска тампон,в който е втулката и държи ваната.
ОК. Ще проверя - ако мога да направя процедурата без сваляне на турбината - много добре :)
Ще пиша тук какво се случва.
За тая машина питай Александър,аз не съм отварял(пък и повечето от форума предполагам),ако обича да ти обясни подробно какво-как,че мен чак ще ме е яд,ако направиш някоя беля.
При този модел, втулката на турбината е разположена в модула за аспирацията. Ако не си разглобявал подобно нещо, рискуваш....
Да,миенето на место на турбината не е никакъв проблем и се измива много добре.А втулката като стигнеш до нея и ще прецениш дали изисква само смазка или подмяна-при фирмите вносителки има не е проблем,а и стават и от други модели.
Както и Сашо ти каза,номера е да отделиш аспирацията,не е много сложно.
Не съм разглобявал подобно нещо. Ама за всичко си има първи път :) Стискайте палци да не омажа нещо. Ако видя, че нещо не става както очаквам - ще спра за да не счупя както казахте хубавата машина. До сега в разглобяването съм стигал до отварянето на плазменият моду (и затварянето, като след това работеше :) ).
Процедурата е завършена. Няма останали резервни части :ole
Сложих изцяло нова смазка за гумени и пластмасови съединения, почистих както трябва модула за аспирацията, и резултата е, че си имам (засега) работещ климатик без да скърца :) Да видим до кога ще се запази това му състояние. Втулката от вътре видимо няма износване (следи от надиране, неравномерна повърхност, гланц и т.н.), дано само да е била изсъхнала смазката. Беше станала подобно на засъхнал мармалад. Сега е свежичка и смазва. Благодаря за съветите :Drinks: