Ген. Борисов подаде оставка. Ще се кандидатира ли за кмет на София?
Главният секретар се аргументира, че не е било зачетено мнението му за новите промени в закона за МВР
14.09.2005 г., НетИнфо.БГ
"Ген.-лейтенант Бойко Борисов е подал официално рапорт до министъра на вътрешните работи Румен Петков да бъде освободен от длъжност.
На редовното заседание на Министерския съвет този четвъртък МВР шефът внася оставката на главния секретар на ведомството за разглеждане от кабинета, макар че по закон освобождаването му трябва да стане с указ от президента.
Борисов поискал това, защото не е било зачетено мнението му за новите промени в Закона за МВР.
Нямам място в МВР, защото с тези промени се възлагат нови правомощия на политическото ръководство, което е разширено за сметка на професионалното, обясни той.
Според него с назначаването на петима заместници на министъра политическото ръководство практически дублира функциите на главния секретар. За попълване на последното място се готви досегашният зам.-директор на Националната следствена служба (НСлС) Румен Андреев.
"Имам писмени забележки, които съм посочил в мотивите си за оставката. Не съм съгласен с промените и начина, по който те се предлагат. Не съм съгласен с кадрите и смените - коментира още Борисов. - МВР ми е дало много, приятелите ми са там, министър Румен Петков направи всичко възможно, за да се получи комфорт и баланс, но на практика не се получи."
...
В понеделник обаче в. "Труд" обяви на уводно място, че комитет от известни личности издига Борисов за кмет на София в частичните избори на 29 октомври. Сред тях имало бизнесмени, академици и културни дейци, партиите "Новото време" и "Гергьовден".
За източник на тази информация се посочва лидерът на "Новото време" Емил Кошлуков, който дава пространно интервю за изданието.
...
Не съм упълномощавал никого да ме предлага за кмет, заяви от своя страна генералът, но уточни: "Още не съм обмислил какво ще правя, трябваше да предприема този ход, за да се чувствам сега свободен."
Борисов нашумя като личен телохранител на царското семейство, преди Сакскобургготски да стане премиер; бил е бодигард и на Тодор Живков след 1989 г.
Преди да поеме поста в МВР през лятото на 2001 г., той беше шеф на охранителна фирма "Ипон".
След идването на НДСВ на власт приятелката му Цветелина Бориславова пък стана шеф на СИБанк.
Скоро след като постъпи на работа във вътрешното ведомство, Борисов беше включен в социологическите изследвания редом с политиците и редовно оглавяваше класациите, при това с рекорден рейтинг.
Информацията за акции на МВР и спецслужбите често беше анонсирана на пресконференции с негово участие, а полицейските пресцентрове смятаха за задължително уточнението, че операцията е проведена под ръководството на главния секретар."
Цялата новина тук: http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=777546