Как наистина може да се оправи демографският срив:
Демографска фантастика
Как наистина може да се оправи демографският срив:
Демографска фантастика
Темата е за раздел "Коментирай новина" и нека някой сръчен модератор да я премести.
Тук в "Общ - софтуер" не си е на място.
--------
Избрани извадки от статията:
- раждаемостта е катастрофално ниска
- 70% от новородените са ромчета
- смъртността у нас е изключително висока и средната продължителност на живота е 7-8 години по-малка от тази в Европа
- до 5-7 години ще трябва да внасяме работна сила
- емиграцията е неудържима
- процесите са обратими само в рамките на следващите 15 години
------
Това са две противоречащи си желания – жизненият стандарт не може да се осъществи без работници. А работници не може да има без някой да ги ражда.
------
Така се стига до ситуацията, в която вероятно би станало необходимо възпроизводството на населението да се осъществява не само от семейството. Т.е. може би сме изправени пред необходимостта раждаемостта да стане грижа на цялото общество и хора да се създават и отглеждат от специални институции.
------
Въображаемият свят на изкуствено раждане, познат само от фантастиката, вече тропа на вратите на цивилизацията. След като няма деца, те трябва да се набавят отнякъде. Дори и това да е трудно приемливо като идея в момента, то ще започне да се случва, след като се появят първите катастрофи на разпадащи се държави, поради демографски срив.
------
липсата на икономика ни лишава от възможността да привлечем имигранти. Защото 99% от имигрантите по света са движени от икономически подбуди. Дори нашите хора ще ни напускат и страната ще се срути, оставайки без създатели на блага, а само с консуматори.
-------
Откъдето и да се погледнат процесите, без работещи тук, няма кой да изхрани пенсионерите и безработните. ЕС не може да отпусне такива пари, дори и за мизерните пенсии и помощи. Става дума за разходи от поне 5-6 млрд. лв. на година, и то при положение, че изобщо не се вдига жизненият стандарт. От ЕС в най-добрия случай чистият приход ще е 700-800 млн. евро на година
-------
преместих я тук, но май е за "смешни линкове"
Хич не е смешно с изключение на научната фантастика в 2-3 от изреченията. Плачевно е !!!
Малко ми е старата сигнатура ("...And Justice For All"), ами ще си послужа и с още един цитат от Metallica:
Sad But True...
И на мен хич не ми е смешно като чета и се замисля...
Интересно ми е как стоят нещата с другия край на положението - в Индия и Китай. Как толкова се стимулира там раждаемостта ?
Ситуацията аз си я обяснявам по следния начин: Културните хора трудно се наемат да отгледат повече от едно дете в нашите лоши материални условия. Все пак нормалният човек иска да отгледа наследниците си, без да ги подлага на лишения и мизерия. За да осигури нормално отглеждане на повече от едно дете, средностатистическият българин трябва да получава поне 2 средни заплати. Тук идва въпроса защо да прави две деца, след като от ходене на 2 работи, нито той ще се чувства, че ги е отгледал, нито децата ще се чувстват сякаш имат истински родители...
Докато на мангалите не им пука - ръгай чушки в боба и после квото стане....
В резултат с нацията се случва "Fade to black", ако ще се придържаме към Metallica...
Те мангалите с децата изкарват пари, а ние даваме луди пари за децата - в това е разликата...Първоначално публикувано от Ghost
Мааалко встрани от темата, но все пак не напълно офф-топик: http://edu.dir.bg/2006/04/18/news82644.html
Вижте например британците какви приходи чакат да получат през следващите 5 години. Защо и ние да не можем да направим нещо подобно, разбира се в по-малки мащаби? БГ образованието все още е доста над средното ниво - трябва само да се порекламира малко.
ще им се и на тях малко "внос на мозъци"...Първоначално публикувано от stfn
нашето образование е прекраааасно. няма начин от толкова много университети да не излезе поне някой над средното ниво - това е абсолютно вярно . а за малката подробност, че дипломите ни не ги признават никъде само ще замълчим свенливо
Демографския проблем не стои само пред БЪЛГАРИЯ,а пред повечето европейски страни,да земем за пример Франция където положението е направо отчайващо въпреки силно положителния прираст:
от 7 новородени 3 са от мусулмански,3 от китайски,и само едно бяло дете!Във една Марсилия примерно,процента на новородените бели французи е дори под 10%
Френското правителство зема и възнамерява да приложи доста меко казано крути мерки във това отношение
Къде според мен се корени проблема?
Разбира се в България основния довод е липсата на средства за отглеждане,така е и на Запад:съвременния човек общо взето трудно се лишава от нещата които е прави или имал ПРЕДИ и СЛЕД новородено(ако мога така да се изразя)
Като че ли обаче се пропуска един основен момент:мястото на съвременната жена от 21 век:
Много от тях,вкл. и в България Тя има престижна и добре платена работа,съответно кариера,и много трудно би се разделила за 3 или 6 години със нея,при 2 деца става немослимо,дундуркайки деца
Да не говорим за разваляне на фигура,откъсване от живота и тнт(които специално моичката ежедневно ми изтъква)
Еманципация господа
и заради тази еманципация след 150 години хората ще са чернички с дръпнати очи. чудна картинка!
Не се притеснявай, СПИНа ограничава прекаленото нарастване на тая популация.Първоначално публикувано от FearMe
хехе,Петров,май здраво са те хванали за гушата,а?
Аз имам син и дъщеря,и никак не ми е лесно........напълно разбирам хората които не се решават да имат деца,особено тежки са първите години...нямате опит...парите не достигат...съня също...след това става по леко,а и децата като че ли радват най много