Резултати от 1 до 5 от общо 5

Между 40 и 50 млн. лв. годишно печели ДПС от горска сеч

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Между 40 и 50 млн. лв. годишно печели ДПС от горска сеч

[size=14px]Между 40 и 50 млн. лв. годишно печели ДПС от горска сеч[/size]

Последният хит на депесарите е износ на елша за Турция с 300 % печалба

[size=12px]Партията на Доган закриля “дървената мафия”, твърдят преработватели и еколози[/size]

Между 40 и 50 млн. лева годишно печели ДПС от "дървената мафия", твърдят еколози и фирми от бранша. Противно на твърденията на земеделския министър Нихат Кабил, че най-големият проблем на НУГ е незаконната сеч, лесничеите са категорични, че продажбата на дървесина на цени, значително по-ниски от фиксираните , и заобикалянето на тръжните процедури са начините за извличане на огромни печалби. От фирмите, свързани с ДПС.
    Партията на Доган, която е поставила свои кадри на ключови позиции в Националното управление на горите и Държавните лесничейства, създава преференции за турските дружества за закупуване на дървесина без търг, предупреди още преди два месеца Сдружението на дървопреработвателите. Процедурата е проста. От НУГ дават писмо-препоръка на съответната фирма, а шефовете на ДЛ по места сключват едногодишен рамков договор с нея, в който е фиксирана цената на материала. По 10-15 лева на кубически метър е комисионата, която плащат тези фирми за услугата. При 5000 кубика това прави между 50 000 и 75 000 лв. Привилегированите фирми обаче спестяват между 20 и 50 лв. от всеки кубик качествена дървесина, тъй като при наддаване на търг цената от 107-108 лв. често скача до 150-160 лв.

За да спечелят обект за дърводобив, фирмите от депесарския обръч смъкват цената за услугата сеч, извоз и рампиране с 5-6 лв. на кубик, което им гарантира спечелване на обекта. Парите от дъмпинга след това се избиват чрез т.нар. "законна" кражба - кубатурата на добития дървен материал се намалява от 2 до 5 см на труп. Впоследствие при продажбата на добития материал на временния склад въпросните фирми се договарят материалът от кухата кубатура да бъде прибран от самите тях.
    Последното откритие на ДПС фирмите в дърводобива е износът на елша за Турция. С това се обяснява поголовното рязане на тополи в смесените региони, което горските обясняват като "необходима, окончателна сеч". Животът на различните видове тополи е до 30 години. Канадската обаче се сече още преди 15-ата. В момента край река Марица масово се секат тополи, научи "Монитор". Фирмите плащат по 20-30 лв. за кубик елша, а в Турция я продават по 90-110 лв. В същото време страната ни внася тополови трупи от Румъния за производството на плоскости от дървени частици в Троян.

Депесарският хит на миналата година бе сключването на т.нар. рамкови договори с фирми от обръча. Рекордьор по подписване на документите, осигуряващи покупка на дървесина на фиксирани цени без търг, е шефът на Регионалното управление по горите (РУГ) Пазарджик Мехмед Велият. Тази процедура протича по следната схема: Фирмите пишат писмо до шефа на НУГ, в което обясняват, че за "обезпечение на производствената си програма" имат нужда от определено количество дървесина. Началникът на НУГ инж.Илия Симеонов препоръчва на шефовете на РУГ по места да сключат едногодишни договори и те изпълняват.
    Горски №1 в Пазарджишко Мехмед Велият, например, е подписал такива договори с девет фирми от депесарския обръч.
    Осигурил е на "Ортаклар", в която съдружници са трима турски граждани, 5 000 м.куб.дървесина, на ЕТ "Кемал Бозов" - 6500 кубика, на ЕТ "Косхол" - 5000 кубика, на ЕТ "Акчи-Акчай Муратов" - 6000 кубика, на ЕТ "Салих Фере-54" - 3000 кубика. Посочените пет фирми в никакъв случай не могат да бъдат причислени към т.нар. големи ползватели, за които министерските чиновници през 2002 г. се погрижиха специално. Големи ползватели са фирмите, които преработват на 50 000 кубика дървесина годишно. Те купуват материала с отстъпка от 20-25 % и без търг. Само от тези преференции НУГ годишно губи над 150 млн. лв.
    Необяснима е загрижеността на шефа на НУГ и на колегата му в Пазарджик Мехмед Велият за "Средна гора" АД. В края на миналата година инж. Симеонов препоръчва "за ресурсното обезпечаване на фирмата да бъде сключен рамков договор с ръководството й". Преди това изпълнителният директор на "Средна гора" АД сам е направил предложение за разпределение на трупите от бял бор, с които предприятието работи и дори е препоръчал фирми доставчици. "През последните години фирмите "АМОС" от Велинград, ЕТ "ТСБ-92" от гр. Сърница и "Секвоя" от гр. Чепеларе се утвърдиха като наши доставчици на бяла борова дървесина", пише до шефа на НУГ Ал. Палешутски. Директорът на частната фирма дори предлага конкретно разпределение на исканите 60 000 куб. м трупи от бял бор. "Молим да осигурите следното разпределение на трупи от бял бор: От РУГ гр. Пазарджик 30 000 куб. м от района на гр. Велинград, където се намира най-големият ни доставчик фирма "АМОС", се посочва в писмото. Претенциите на "Средна гора" са удовлетворени. На практика АД-то, което се ползва с предимствата на голям ползвател, приобщава към себе си депесарски сателити, за които отстъпките също са в сила. Всички препоръчани от "Средна гора" АД "доставчици" са на активисти на ДПС, установи проверка на "Монитор".

[size=9px]Снимка 1: Никой не проверява цеховете на Гюнай Сефер в Дулово за незаконно добит дървен материал; Снимка 2: Областният лидер на ДСП в Силистренско осигурява и дървата за огрев на социално слабите, чиито ваучери отиват директно при него; Снимка 3: Зелените твърдят, че след набезите на бракониерите идва екокатастрофа[/size]

Оригиналът: http://www.monitor.bg/bulgaria/artic...cid=20&eid=703

...знааам, знааам! Не е луд тоя, дет' яде баницата...

Всичко това беше ясно отдавна, а и много други неща. Чудно ми е само т'ва, българите, що за хора сме...

2.  

3. Member
    Тук е от
    Feb 2006

Re: Между 40 и 50 млн. лв. годишно печели ДПС от горска сеч

Хора които като им дадат 50 стотинки и се на**** :knuppel2:
    Хора за които света това е 'АЗ', другото може да бъде цакнато така че 'АЗ' да съм добре.

4. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Уморих се вече да чета статии за лъжите и нечестията на политиците в България. Два пъти ходих в САЩ и се връщах с надеждата, че и тука има някакво бъдеще, но вече си мисля, че сбърках :brickwall: Тук никога няма да се живее нормално - не защото парите ни са малко, а защото никога няма да има улици без дупки, качествено здравоопазване, окосени градинки и работещи фонтани. Просто в България никой не го ебе за тея неща. Не че се ядосвам, просто ми е тъжно, че едно иначе добро място на тая планета тъне в неуправия.

5. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Цитат Първоначално публикувано от Ско
    Уморих се вече да чета статии за лъжите и нечестията на политиците в България. Два пъти ходих в САЩ и се връщах с надеждата, че и тука има някакво бъдеще, но вече си мисля, че сбърках :brickwall: Тук никога няма да се живее нормално - не защото парите ни са малко, а защото никога няма да има улици без дупки, качествено здравоопазване, окосени градинки и работещи фонтани. Просто в България никой не го ебе за тея неща. Не че се ядосвам, просто ми е тъжно, че едно иначе добро място на тая планета тъне в неуправия.
    Ами постарай се да го оправиш. Ако мен чакаш - дърт съм вече. За каки ставам, ама..........
    Аз съм - ЗА!!

6. Member
    Тук е от
    Feb 2001

Ако това ще ви успокои - ако продължават така, след няколко петилекти ще спрат, понеже няма какво да се сече вече :-)
    И да коментираме и да не...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Връзка между tv и pc
    От Blue_Hulk във форум Телевизори
    Отговори: 0
    Последно: 06-05-14, 12:59
  2. Колко са разходите по колата ви годишно ?
    От hristoslav2 във форум Анкети
    Отговори: 38
    Последно: 04-07-12, 20:51
  3. Lan между два компа
    От gogocuk във форум Мрежи
    Отговори: 7
    Последно: 09-02-08, 15:22
  4. Веско Топалов отново печели!
    От Wise във форум Коментирай новина
    Отговори: 14
    Последно: 30-01-06, 21:43
  5. мрежа между win 98 и win ХР как?
    От Jorjo във форум Мрежи
    Отговори: 12
    Последно: 19-06-04, 18:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе