Първото нещо, което ме дразни в тази тема е самото заглавие "Софтуерът поскъпва..." и това невярно твърдение се повтаря в новината многократно. Казвам: не софтуерът не поскъпва, [red]поскъпват продуктите на Майкрософт!!!!![/red]
А сега ми остана време да напиша, част от това, което исках да кажа още в началото на темата.
Първоначално публикувано от
diaflin6 не е толкова лесно, за някой дизайнери например .... гимпа определено не може да замени фотошопа, а и флаша незнам да има версия за линукс , както и корела.
"ЛИНУКС Е ЛОШ, ЗАЩОТО НЯКОЛКО ПРОГРАМИ ГИ НЯМА ЗА НЕГО" - ПЪЛНО БЕЗУМИЕ И ПРОПАГАНДА!!!....Ами да почнем да изброяваме колко неща позволява *nix платформата, за които светът на windows не е и чувал даже?
Ако с дадена програма си вадиш, хляба, колкото и да е скъпа, пак трябва да си я купиш. Колкото и добър майстор да си, без инструменти не можеш да работиш, нали? Това е специализиран софтуер, който не е за масова употреба.
Програмите, които масово се ползват имат съвсем нормално работещи безплатни алтернативи. Да не говорим, че защитата на идеята да се ползва Windows, защото няколко специализирани програми нямали порт или аналог под *nix се пропуква все повече. Последно четох, че AutoCAD вече може да работи под линукс. Това беше един от гвоздеите в репертоара, на хора с подобни изявления. Преди няколко години често се споменаваще "да, ама не могат да се играя игри". Вече и това изчезна. Аз лично Heroes 3 го играя под линукс, под линукс превъртях Qukae-4 (работи по-бързо отколкото под Windows). Unreal също работи безпроблемно. За тези гарантирам - пускал съм ги лично. Не зная колко други още има, не съм се интересувал.
Сега нека си поговорим за стабилна работа и производителност. Да попитаме защо Lukas Arts правят STAR WARS под линукс. Защо Google ползва линукс? Защо форумът на Сетком от Windows + IIS + ASP мина на Slackware + Apache + PHP? Защо,...защо,...защо....
Дали защитниците на зле-работещата операционна система на МикроМеките разбират повече или просто си повтарят като латерни "това не работи, онова не работи". Забелязвам как хората са си изкривили съзнанието заради Windows - приемат непрекъснатите грешки за нещо нормално, точно както някои хора продължават да хвалят 25-годишните си жигули.
"На мен XP-то не ми е правило никога син екран" Това ли е нещото, с което да го похвалим - че е работило що-годе нормално!? Не е правило син екран, ама при logoff/shutdown/restart не е ли казвало "Explorer is not responding" с опция "End task"? или това не се брои...А колко пъти интерфесът заспива и не може нищо да се прави за няколко секунди/минути? А колко пъти не може да се сменят задачите от "task bar", защото мишката над него показва "пясъчен часовник"....Все неща, с които потребителите на Windows са свикнали и приемат за нормални.
Вируси, троянци, други дупки в сигурността...тази тема май изобщо не трябва да я закачам. Хората свикнаха с идеята, че трябва да имат задължително анти-вирусни, анти-шпионски, анти-не-знам какви си програми като нещо нормално. Защо!? Не е нормално! Това е следствие от недостатъците на Windows и нищо друго!
На края, за да се види невярността на още един мит: "Linux е грозен и няма хубава графична среда" давам линк и всеки сам да си прави изводите.
[size=20px]http://milko.3mhz.net/linux/xgl-demo1.xvid.avi[/size]
Прилагам и 2 снимки, но определено е по-добре да се види [size=20px]
филмчето[/size], защото има неща, които няма как да се разберат без да се наблюдават обектите в движение.
Допълнително скрийн-шотове:
http://www.google.com/search?q=xgl+screenshots
Прехваленият Vista дали може да прави такива неща?
Така че, diaflin6, какво ще кажеш да престанем да обезкуражаваме с подобни изказвания хората, които са склонни да опитат нещо различно.