Интересно ми е дали някой ще даде някога....ценовата разбивка на всички зъболекарски услуги....материали, труд, печалба....ще ми се да видя дали работят по умерените за всяка страна 15-20% печалба или тя е 300-500%, отделно не ми е ясно защо в тази дейност никога не се прилага закона за защита на потребителя в неговата част за гаранционните условия...от утре ще плащам 120 лева, но искам гаранция за пломбата 10 години, падне ли, поставяй пак за тяхна сметка...всъщност аз никога не съм ходил на зъболекар, както и на какъвто и да е друг лекар, дори и личен лекар нямам, така че кво ми пука....ами пука ми...и аз искам така...да си докарвам по 5-10к в евро от дейността си....колкото е и средната заплата за зъболекарите в ЕУ...и тази печалба е заложена в тези 60 евро за пломба и 600 за коронка...наглост е да искаш да печелиш като зъболекар в Европата, а всички твои клиенти да взимат 50 пъти по-малко от там...ето това ме дразни,.....
ето една типична истoрийка по нашите зъболекарщини:
http://moshenik.orbitel.bg/contents.php?id=131
Историята е проста: точно по празника започва да ме боли зъб. И както е нормално още на сутринта отивам да търся зъболекар. Но да не забравяме- 31 декември 2000 година е. Почти никой не работи, още по-малко зъболекарите (Защо? Защо?). След въртене на телефони и търсене къде ли не откривам стоматологична клиника “ЕВРОДЕНТ” (д-р Ханаан), която се намира на Руски паметник. Отивам там, оправят ме, пилят ми зъба (извинявам се за зъбните описания, в тази област съм пълен лаик), вадят ми нерва, вече не ме боли. НО! Според лекарката зъбът ми бил сериозно зле, “гангрена”, нещо се е усложнил. След два дни както съм обещал отивам отново, за да ми довършат зъба. Но не би! Имал съм страшно кофти израстък и за него ще трябва да се прави операция. Ако не си направи, то зъбът ми ще падне след една-две, най-много три години. А е доста отпред (съседния на кучешкия). Това го заявиха след направена снимка на рентген. Операцията струва 110-120 лева. Може половината да се плати предварително, после другата част. Айде сега, отидоха ми всички спестявания за черни дни. Обаче за всеки случай се обадих на една позната стоматоложка и обясних какъв е проблема. После отидох в кабинета на един асистент от Стоматологичния факултет (където моята позната практикуваше), направих си втора снимка на рентген. Оказа се че съм имал пулпит от най-обичайните и често срещани. От никаква операция не съм имал нужда. Единствено оцелялата колегиалност възпря асистентът да не напсува мошениците от “ЕВРОДЕНТ”. Значи какво става? Идва клиент със зъбобол и доверие в зъболекаря. Оправят го, вземат му пари (не са чували за здравна каса). След ден се събират на съвет и решават, че му трябва операция- с рязане, упойки и всички скъпи и печеливши дейности. Режат го, махат му нещото, дето го няма. Тече кръв, бият се упойки. Операцията е, разбира се, успешна, зъбът е спасен. Какво са там някакви си 120-150 лева барабар с упойките, след като усмивката ти е все същата: сияеща и с равни зъби.
edit: // Силве, както споменах никога не съм ходил при тях, но мои близки и приятели се оплакват, че това въобще не е така...в най-добрия случай ако се случи до седмица две ти я поставят пак като не плащаш труда, но заплащаш отново материалите....но ако се вестнеш след месец,два,три - изкарват те че едва ли не си ял павета и затова е станало така...разбирай, кеш отново....