Страница 6 от 6 ПърваПърва ... 456
Резултати от 76 до 86 от общо 86

Културата в България и Румъния

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #76

    Re: Културата в България и Румъния

    Е, да fanta orange, Бразилия е от типа страни с големи контрасти. Подобно на Египет. В Кайро например съм виждал супер бляскави и луксозни хотели от най-известните вериги в света. Каквито у нас няма и сигурно няма и да има скоро. Което не означава, че там се живее добре. Населението е масово просещо при среща с бели туристи, живеещо в порутени жилищни блокове с одеала вместо стъкла по прозорците. Става дума за блокове по централните булеварди.
    Там например на улицата и то в движение видях кола от неизвестна марка, сигурно от 60-те, без врати, без седалки, а шофьора си я караше седнал на трикрако дървено столче.

    Но Румъния е близка до нас страна, която допреди 15-тина години беше много изостанала спрямо нас, дръпна наред, тихомълком ни настигна и изпревари. Вече има толкова много продукти, които са от известни марки, произвеждани в Румъния. Ако тези филиали на големи концерни като Philip Moris, Procter&Gamble, Renault и други бяха у нас, ние често щяхме да ги даваме като горд пример за инокомическото ни развитие.

    Другата страна на Румъния: там да те е страх да пътуваш. Чувал съм какви ли не страховити истории. В международните влакове, преминаващи през Румъния, нощно време в спалните вагони през вентилационните отвори на купетата откъм коридора се впръсквал приспивен газ. Всичко заспива като мъртво, веригите на вратите се откачат със специален инструмент, обира се всичко ценно, даже и дрехите, а плячката се изхвърля през прозореца на чакащите съучастници.
    Пак във влаковете куфарите, които са на багажниците над главите в никакъв случай не трябвало да са близо до прозорците. Защото ако влака спре на червен семафор - банди цигани с подвижни стълби чупят прозорците и взимат най-близките куфари.
    Ако в Румъния пътуваш с кола и спукаш гума - това най-често е нарочно и догато се занимаваш с крика и смяната на гумата - тихомълком ти обират колата от другата страна.

    Случи ми се да нощувам в Букурещ в хотел с включена закуска в цената. А там разликата в цените за местни и чужденци е още по-голяма и от тук. На сутринта келнера ме попита дали искам и чаша сок, без да каже че не е включена в цената. След което ми тръсна цяла кутия сок на масата, за която после ми поиска 10$.
    Румънски катаджии ми взеха други 10$ защото съм нямал лепенката BG отзад на колата, нищо че BG-то си го има на номера.
    При преминаване на Дунав мост, на връщане вече след тяхната митница колата ми я спря някакъв тип и ми поиска луда сума за такса за преминаването на моста. Малко ме загложди съмнение и добре че първо го попитах за квитанция, защото ми трябваше за отчитане. Тогава оня изчезна в тъмнината, а наблизо си имаше униформени, които сигурно са били в комбина с него. Малко по нататък вече на гише с квитанция платих по малко от половината поискана от оня сума.

    Та се чудя как при тези порядки те взеха че ни изпревариха.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #77

    Re: Културата в България и Румъния

    Цитат Първоначално публикувано от roumen68
    Та се чудя как при тези порядки те взеха че ни изпревариха.
    Ами явно не дават гласност на "тъмната" си страна. Не са като, примерно, нашите "НСБОП"-аджии - да хванат бай Кольо в гаража му в Долно Килифарево с 2 шпиндела незаконни компакт-дискове и да го изкарат най-големият пират, като проглушат цялата преса каква велика работа са свършили, чакайки като малко сополиво детенце, което да бъде погалено от големият батко. Или, че "n"-броя униформени търпят стрелба с камъни от тумба цигани, без да са в състояние да направят каквото и да било. А през това време 10-тина "БОП"-аджии броят дисковете на бай Кольо... То и затова е достатъчно един западняк да отвори един-два нашенски новинарски портала и му е ясно за цялата простотия, която се рее тук. Чудя се дали и по румънските новинарски сайтове е така? Още повече, че за нещата, за които ти казваш, въобще не съм чувал...

  4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #78

    Re: Културата в България и Румъния

    Цитат Първоначално публикувано от IvO™
    Още повече, че за нещата, за които ти казваш, въобще не съм чувал...
    Една позната пътува преди година с влак до Унгария през Румъния и е била предупредена за всички тези неща. В резултат на което здраво залостили вратата на купето през нощта.

  5. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #79

    Re: Културата в България и Румъния

    Това имах предвид. Ако не беше познатата ти, и ти нямаше да го знаеш, нали? Дали умишлено не крият една голяма част от тези... как да ги нарека... неприятни случки, за да не се шашка европейският гражданин?

    Защото ние все едно казваме на Еуропата: "Елате в БГ и ще бъдете бити от цигани, крадени от политици, упоени от чалгата..." и т.н.


  6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #80

    Re: Културата в България и Румъния

    Не знам кой какво разбира като се каже, че сега Румъния много ни е изпреварила, но и преди 15 год. не е била толкова изостанала. Помня, че българина отскачаше там редовно за продукти от първа необходимост - кафе, дрехи, маратонки, стъклария, битови уреди, козметика(Нивея) и мн. др. Renalt си беше там и смея да твърдя, че Дачията беше по-добър автомобил от Ладата (имал съм и двата), и от Шкодата. Техния Чаушеску ги беше дистанцирал от соц. лагера и те разчитаха на собствено производство във всяка област. Вярно, че гледаха нашата телевизия, но ние пък имахме режим на тока при шест работещи реактора и ТЕЦ-ове на full. Демокрацията ги завари без лея външен дълг и пак разстреляха Чаушеску, а ние с над 10 милиарда (не знам точната цифра), понеже сме много културни, оставихме нашите бабаити да изнесат България и сега да идват като "чужди инвеститори". Въпреки, че магазините им бяха пълни със стока, живееха бедно и мизерно и по гарите (а и навсякъде) беше пълно с просяци, джебчии и бандюги, а ние се трупахме на опашки за портокали, маслини, салам, хладилници и к'вот се сетиш, а в джобовете ни иначе дрънкаха трите ключа - за апартамента, колата и вилата, за което ни завиждаха всички от бившия соц. лагер. Просто за мене това са различни аспекти на "чудото", наречено "социализъм", граден по различен начин навсякъде (според вижданията на местния диктатор), но еднакво неуспешно. Не знам какви европейци ще станат българите и румънците, но във всички случаи ще внесем колорит в скучното и подредено западняшко битие!

  7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #81

    Re: Културата в България и Румъния

    Сигурно си прав IvO, хората явно умеят да си пазят интереса. Може би си имат самочувствието на "Велика Румъния" от едно време и не си показват мръсните парцали пред света както ние с удоволствие го правим.

    Лазар, помня че в Румъния по соц времена имаше много китайска стока, която тогава не се смяташе за некачествена както сега и ние наистина им завиждахме за това изобилие от стоки.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Feb 2003
    Мнения
    203
    #82

    Re: Културата в България и Румъния

    Цитат Първоначално публикувано от IvO™
    Защото ние все едно казваме на Еуропата: "Елате в БГ и ще бъдете бити от цигани, крадени от политици, упоени от чалгата..."
    Истината е , че в почти всеки официален западен сайт надълго и нашироко си развиват идеите за 'Реалността в България'.За съжаление са много по-прави от нашенските такива.
    http://travel.state.gov/travel/cis_p.../cis_1074.html

    Само статистика.
    http://www.state.gov/r/pa/ei/bgn/3236.htm

    Maлko за 'реалността' в нашето 'прехвалено' земеделие .
    http://www.pecad.fas.usda.gov/highli...ria_25oct2006/


    И за да не сме толкова черногледи , имаме и неща с които да се гордеем .

    Ракия. Не простая, а греена!


  10. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #83

    Re: Културата в България и Румъния

    Цитат Първоначално публикувано от DarkSaber
    И за да не сме толкова черногледи , имаме и неща с които да се гордеем .

    Ракия. Не простая, а греена!
    ...и вляво на статията, до коментарите, има банер на "Пайнер" с надпис "Болгарская музыка на CD!!!"

  11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #84

    Re: Културата в България и Румъния

    Стана ми интересно в http://www.bgreal.ru да попрочета отзиви на руснаци, почивали по нашите курорти. Всички с такова възхищение пишат за красотата тук, за хубавите ни хотели, за ниските цени при качествени услуги, за киселото мляко, виното, ракията....
    Не мога да разбера - те ли са прави така да се възхищават от България все едно е райско кътче, ние ли сме станали черногледи и не можем да си оценим и да се радваме на това, което си имаме...

  12. Member
    Тук е от
    Oct 2006
    Мнения
    330
    #85

    Re: Културата в България и Румъния

    Черногледи ок, и аз съм черноглед, ама сме и вървящи против собствения си интерес!
    Абсолютно съм съгласен с Иво, това е и моята теза за българското поведение:
    Защото ние все едно казваме на Еуропата: "Елате в БГ и ще бъдете бити от цигани, крадени от политици, упоени от чалгата..." и т.н.
    Всъщност българите имат един дребен проблем с отношението с европейци.
    Това са ромите - катунари. Защото като дойдат в България, те обявяват: "Ние сме турци". И почват да лалат на развален турски. Защото така им отърва и нямайки документи добиват чувството, че не ги лови закона!
    Като отидат на запад обаче, там да си турчин не е толкова престижно и обявяват: "Ние сме българи!"
    И хората ги мислят за българи...
    След което ни мислят и нас за такива
    Въпрос е само как истинските българи ще се държат навън. Ако се съгласяват, че са цигани от циганска държава от която едвам са се отървали, значи са цигани!

  13. Senior Member
    Тук е от
    May 2001
    Мнения
    1,765
    #86

    Re: Културата в България и Румъния

    Понеже темата беше за културата и чалгата, ето нещо интересно от преди няколко дена: "Слави Бинев възведен в архонт"

    В нарочен ритуал на Българската православна църква, воден от Негово високопреосвещенство Верейския владика Галактион във Вечния град Рим, по Божията милост и архиерейската воля със сугубото право на архиерея бе извършено чинопоследованието на възвеждане в най-високото благородническо звание и артистократичен титул - архонт - на господин Слави Бинев.
    По желание на монсеньор Бърнард Лоу, кардинал на САЩ, символният акт бе извършен във великата катедрала "Санта Мария Маджоре", където през 868 година папа Адриан ІІ благославя църковните книги на славянски език, донесени от светите братя Кирил и Методий, и по този начин възвестява на света, че признава българската писменост и език за достойни за църковно служение и разпространение на Словото Божие.

    цялата новина във в.Новинар

    Трябва да дадат духовнически титли и на всички останали мутри от "бранша", тъй и тъй последните години доста "духовници" взеха лично да се явявят при Шефа...

  14.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 6 от 6 ПърваПърва ... 456

Подобни теми

  1. Каква е ролята на мултимедийните плейъри
    От taboo във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 2
    Последно: 22-08-11, 19:23
  2. Съвместни услуги между Мегалан Нетуърк и
    От BAD_BOBIK във форум Коментирай новина
    Отговори: 2
    Последно: 18-10-10, 08:50
  3. Отговори: 2
    Последно: 11-01-10, 22:23
  4. Проблемът с газта от Украйна (януари 2009)
    От enkov във форум Коментирай новина
    Отговори: 56
    Последно: 21-01-09, 10:32
  5. Култовата игра "Max Payne" ще излиза на филм
    От Mr.TECHNO във форум Коментирай новина
    Отговори: 4
    Последно: 16-07-08, 14:03

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе