Е, да fanta orange, Бразилия е от типа страни с големи контрасти. Подобно на Египет. В Кайро например съм виждал супер бляскави и луксозни хотели от най-известните вериги в света. Каквито у нас няма и сигурно няма и да има скоро. Което не означава, че там се живее добре. Населението е масово просещо при среща с бели туристи, живеещо в порутени жилищни блокове с одеала вместо стъкла по прозорците. Става дума за блокове по централните булеварди.
Там например на улицата и то в движение видях кола от неизвестна марка, сигурно от 60-те, без врати, без седалки, а шофьора си я караше седнал на трикрако дървено столче.
Но Румъния е близка до нас страна, която допреди 15-тина години беше много изостанала спрямо нас, дръпна наред, тихомълком ни настигна и изпревари. Вече има толкова много продукти, които са от известни марки, произвеждани в Румъния. Ако тези филиали на големи концерни като Philip Moris, Procter&Gamble, Renault и други бяха у нас, ние често щяхме да ги даваме като горд пример за инокомическото ни развитие.
Другата страна на Румъния: там да те е страх да пътуваш. Чувал съм какви ли не страховити истории. В международните влакове, преминаващи през Румъния, нощно време в спалните вагони през вентилационните отвори на купетата откъм коридора се впръсквал приспивен газ. Всичко заспива като мъртво, веригите на вратите се откачат със специален инструмент, обира се всичко ценно, даже и дрехите, а плячката се изхвърля през прозореца на чакащите съучастници.
Пак във влаковете куфарите, които са на багажниците над главите в никакъв случай не трябвало да са близо до прозорците. Защото ако влака спре на червен семафор - банди цигани с подвижни стълби чупят прозорците и взимат най-близките куфари.
Ако в Румъния пътуваш с кола и спукаш гума - това най-често е нарочно и догато се занимаваш с крика и смяната на гумата - тихомълком ти обират колата от другата страна.
Случи ми се да нощувам в Букурещ в хотел с включена закуска в цената. А там разликата в цените за местни и чужденци е още по-голяма и от тук. На сутринта келнера ме попита дали искам и чаша сок, без да каже че не е включена в цената. След което ми тръсна цяла кутия сок на масата, за която после ми поиска 10$.
Румънски катаджии ми взеха други 10$ защото съм нямал лепенката BG отзад на колата, нищо че BG-то си го има на номера.
При преминаване на Дунав мост, на връщане вече след тяхната митница колата ми я спря някакъв тип и ми поиска луда сума за такса за преминаването на моста. Малко ме загложди съмнение и добре че първо го попитах за квитанция, защото ми трябваше за отчитане. Тогава оня изчезна в тъмнината, а наблизо си имаше униформени, които сигурно са били в комбина с него. Малко по нататък вече на гише с квитанция платих по малко от половината поискана от оня сума.
Та се чудя как при тези порядки те взеха че ни изпревариха.

Новини
 Новини Форум
 Форум Актуално
 Актуално сървър
 сървър

Отговор с цитат
  Отговор с цитат Първоначално публикувано от roumen68
 Първоначално публикувано от roumen68