Страница 1 от 6 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 86

Културата в България и Румъния

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #1

    Културата в България и Румъния

    Статия: BBC News, частичен превод - моя милост

    Културата в Румъния и България

    На 1 януари 2007, Румъния и България станаха най-новите членки на Европейския съюз.

    Двете страни от Югоизточна Европа са относително непознати за останалата част от Европа по отношение на техния културен живот, включително музика и телевизия.

    Ето една извадка от това, което средният румънец и българин гледат на малкия екран и кои са най-популярните поп-звезди в момента, когато двете държави влизат в Клуба.

    Българската поп музика

    В повечето кафенета, магазини и пазари най-често ще чуете гърмяща от стереото музика чалга. Тази жизнена, бясна смесица от балканска фолк музика и ромски (цигански), турски и арабски мотиви е много популярна. На нея, обаче, понякога се гледа с неодобрение заради оскъдно облечените певици и насочеността й към "хората от долната класа" на обществото.

    "Много я харесвам. Поне е българска," - казва Магдалена Ран от в-к Sofia Echo. "Ритъмът е привлекателен и гласовете са невероятни. Бих предпочела Азис пред западната поп музика, която се слуша тук," - добавя тя.



    Пищният, обличащ се като жена, певец Азис е едно от най-известните лица в България. Като водещ изпълнител на чалга, той представи страната си заедно с поп-певицата Мариана Попова на тазгодишния конкурс Евровизия.

    ...

    Най-известното рап-дуо в България е Румънеца и Енчев, които в момента са на гребена на вълната наред с певеца Графа - смятани за "не точно българи" от г-жа Ран.



    Рок-сцената в страната се развива благодарение на групи като Епизод, които превърнаха традиционни български песни в рок химни. Групата изнесе концерт в рицарски брони с подкрепата на църковен и изпълнители на народни танци.

    ...
    Цялата статия: http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/6207758.stm

    Коментар: абе, да им пратим "Какво свири winamp-ът ви в момента", та да си изчистим културата малко


  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    880
    #2

    Re: Културата в България и Румъния

    На нея, обаче, понякога се гледа с неодобрение заради оскъдно облечените певици

    ха-ха, това си е за одобрение!

    чалгата ме дразни ако дъни от съседа ....

    открийте разликите!
    [img width=398 height=600]http://img19.imageshack.us/img19/7309/10xy8.jpg[/img]



    оскъдно облечените навсякъде се търсят....

  4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #3

    Re: Културата в България и Румъния

    Моят кратък коментар: За пореден път казвам, че ме е срам, че съм българин.

  5. Member
    Тук е от
    Oct 2003
    Мнения
    662
    #4

    Re: Културата в България и Румъния

    Мен пък не ме е срам. Аз чалга не слушам. Да се срамуват чалгаджиите.

  6. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #5

    Re: Културата в България и Румъния

    Похвала Ско, за превода!

    Ето и пълната новина:


    Според Би Би Си: В България слушат чалгата на Азис, гледат Слави и риалити

    Българите не могат без баница, луканка и лютеница, наричат северните си съседи "мамалигари", разказва британската медия по повод влизането ни в ЕС

    03.01.2007 г., НетИнфо.БГ


    "Попкултурата на двете държави от Югоизточна Европа - по-специално музиката и телевизията е сравнително непозната в останалата част от континента, отбелязва Би Би Си по повод влизането на България и Румъния в ЕС.

    Затова репортерът в рубриката за шоубизнес Майкъл Озбърн се е заел да обобщи от какво е прикован пред малкия екран редовият жител на новоприетите страни, както и кои са най-нашумелите попзвезди в музикалните класации.

    По пазарища, кафенета, магазини и барове из цяла България от тонколоните е

    най-вероятно да чуете чалга

    Тази жизнена и опияняваща смесица от традиционен балкански фолклор с ромски, турски и арабски влияния е изключително популярна.

    Понякога обаче на нея се гледа с неодобрение заради оскъдно облечените певици и привлекателността й за "низшата прослойка от населението", уточнява авторът.

    "На мен по-скоро ми харесва. Поне е българска - споделя Магдалена Ран от англоезичния в. "Sofia Echo" - Ритмите увличат, а гласовете са феноменални. Бих предпочела да пускат Азис вместо западна попмузика."

    Със своята крещяща травеститска външност певецът Азис е едно от най-разпознаваемите лица в България. Той е водещ изпълнител на чалга и представляваше страната си на конкурса "Евровизия 2006" заедно с попзвездата Мариана Попова.

    Западната музика обаче е възприета масово от българските изпълнители и често заема челните места в класациите наред с местните варианти на Джъстин Тимбърлейк и Гуен Стефани, допълва Би Би Си.

    Най-известното българско рапдуо Румънеца и Енчев

    в момента също са високо в хитпарада заедно с певеца Графа - определен от г-ца Ран като "не типично български".

    Роксцената в страната процъфтява благодарение на групи като "Епизод", които са превърнали традиционни песни в рокхимни. Съставът излиза на сцената в бойни доспехи, а изпълненията му са придружени от църковен хор и фолклорни танцьори.

    Тези наблюдения на Би Би Си са илюстрирани и с откъси от видеоклипове - "Като скитница" на Азис и "Шатрата" на Румънеца и Енчев.

    Колкото до Румъния, там

    най-новият музикален феномен е 3-годишната Клеопатра Стратан,

    която напоследък е завладяла класациите с песента си "Ghita" и вече дори е записала албум. Говори се, че талантът у дъщерята на певеца Павел Стратан бил открит по време на неговите звукозаписни сесии.

    Доста по-отдавна в бизнеса е рокгрупата "Волтаж" (Voltaj), сформирана през 1982 г. при комунистическия режим на Николае Чаушеску.

    Някога смятани за "обществено опасни", те записват първия си албум едва през 1995 г., а десетилетие по-късно печелят европейска музикална награда от MTV в категорията "най-добър румънски изпълнител".

    Рокерите "Холограф", които са актуално име в румънския Топ 10 заедно с "Волтаж" пък водят началото си още от 1978 г.

    Сред популярните имена на румънската денс сцена са "Акчент", "Моранди" и "DJ Project", които спечелиха статуетката на MTV от миналогодишните Европейски музикални награди.

    С многобройните си хитове за тях надареният певец и автор на песни Мариус Мога си е спечелил прозвището Малкия Моцарт.

    Както и в България обаче румънските изпълнители трябва да водят истинска битка срещу песните от САЩ и Великобритания, които често преобладават в челната десетка на румънската класация, коментира Би Би Си.

    Българската телевизия

    Едно от най-гледаните тв предавания в България е късното токшоу, водено от Слави Трифонов, който е сред популярните фигури в страната, а освен това е известен и като музикант.

    Създателите на шоуто твърдят, че едночасовата смесица от гости, политическа сатира и музикални изпълнения е "уникална в Източна Европа".

    Българите са привлечени пред телевизорите и от местните версии на познати предавания като "Биг брадър", понастоящем в третия си сезон, и "Сървайвър БГ".

    Страната има и свой вариант на "Deal Or No Deal", известен като "Сделка или не", където голямата награда е 100 хил. лева (34 620 лири стерлинги).

    За румънската телевизия Би Би Си посочва, че е извървяла дълъг път от мрачните дни на епохата "Чаушеску", когато всеки зрител можел да очаква само два часана ден черно-бели предавания, които възхвалявали диктатора.

    Сега в страната има 10 комерсиални телевизии,

    а държавната предлага три канала. Някои известни развлекателни програми се "гледат от цялата нация", твърди Юлиан Муресан от "Радио Романия интернешънъл".

    Кулинарният принос на новите еврочленки - и по-специално храните, без които българите не могат - също е тема на отделна статия в BBCNews.com.


    Светла Бобева от закритата българска секция разказва за лютеницата, луканката и баницата, вкл. в сладката й разновидност - тиквеника.

    Румънският й колега Петру Клеж от все още съществуващата румънска редакция на Би Би Си (BBC.ro) пък се спира на мамалигата.

    Журналистът не пропуска да отбележи, че националното им блюдо от царевично брашно заема централно място в живота на румънците, поради което съседите им българи понякога ги наричат пейоративно "мамалиги" (sic!) - въпреки че те приготвят същото ястие под името "качамак"."



    Линк: http://netinfo.bg/?tid=40&oid=987622


    Ей те тва ме разби: "Тази жизнена и опияняваща смесица от традиционен балкански фолклор с ромски, турски и арабски влияния е изключително популярна."

    Опиянен съм, малееее, никакъв алкохол не ми требе вече!!!

  7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #6

    Re: Културата в България и Румъния

    Цитат Първоначално публикувано от NO CARRIER
    Мен пък не ме е срам. Аз чалга не слушам. Да се срамуват чалгаджиите.
    Извън България съм. Запознавам се с човек, който ми харесва и съответно ми се иска и той да ме харесва. Стигаме до "ти откъде си". В този момент аз изпитвам неудобство, защото ми е ясно, че ще му падна в очите. Това аз го наричам срам. Всички знаем с какво сме известни - цигани, уличен бандитизъм, корупция и....Азис....!$%!$%!%&^@^&*&*&*...Нормално е хората да не ни възприемат добре. Да, аз си знам, че нямам нищо общо с цялата тая гнус, но това никак не ме грее. Най-лошото е, че ми се е случвало...

  8.  
     
  9. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #7

    Re: Културата в България и Румъния

    Аааабе, hihimor, има некои разлики шъ знаиш:

    *** CENSORED ***


  10. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    880
    #8

    Re: Културата в България и Румъния

    Цитат Първоначално публикувано от Ghost
    Извън България съм. Запознавам се с човек, който ми харесва и съответно ми се иска и той да ме харесва. Стигаме до "ти откъде си". В този момент аз изпитвам неудобство, защото ми е ясно, че ще му падна в очите. Това аз го наричам срам. Всички знаем с какво сме известни - цигани, уличен бандитизъм, корупция и....Азис....!$%!$%!%&^@^&*&*&*...Нормално е хората да не ни възприемат добре. Да, аз си знам, че нямам нищо общо с цялата тая гнус, но това никак не ме грее. Най-лошото е, че ми се е случвало...
    ако почна да изреждам българските неща от които ме е срам, няма да стигнат няколко страници
    чалгата е симптом...има българи, които не слушат чалга, ама правят простотии

    а и културата не е само популярната музика и някакви си тв шоу програми...но по-добре да не задълбаваме в тая тема, че е безкрайна

  11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #9

    Re: Културата в България и Румъния

    Цитат Първоначално публикувано от hihimor
    ако почна да изреждам българските неща от които ме е срам, няма да стигнат няколко страници
    чалгата е симптом...има българи, които не слушат чалга, ама правят простотии

    а и културата не е само популярната музика и някакви си тв шоу програми...но по-добре да не задълбаваме в тая тема, че е безкрайна



    П.П.

    Да се опитаме да изброим нещата, с които се гордеем като българи?

  12. Senior Member
    Тук е от
    May 2001
    Мнения
    1,765
    #10

    Re: Културата в България и Румъния

    Цитат Първоначално публикувано от Cko
    Аааабе, hihimor, има некои разлики шъ знаиш:

    *** CENSORED ***

    Открийте десетте разлики
    От къде почнахте и къде стигнахте....


  13. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #11

    Re: Културата в България и Румъния

    Е*ахти порно-темата се заформи тука...
    В още по-близък план няма ли? Нещо като това: *** CENSORED ***

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    May 2001
    Мнения
    1,765
    #12

    Re: Културата в България и Румъния

    Цитат Първоначално публикувано от IvO™
    Още в по-близък план няма ли?
    Воайор такъв... *** CENSORED ***

  16. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    880
    #13

    Re: Културата в България и Румъния

    ха, току-що в шоуто на Слави с гордост цитираха горепосочената статия

  17. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #14

    Re: Културата в България и Румъния

    Цитат Първоначално публикувано от hihimor
    ха, току-що в шоуто на Слави с гордост цитираха горепосочената статия
    Още от самото начало си знаех, че българският народ си е заслужил подобна статия. Слави само го доказва

  18. Member
    Тук е от
    Oct 2006
    Мнения
    361
    #15

    Re: Културата в България и Румъния

    Цитат Първоначално публикувано от hihimor
    ха, току-що в шоуто на Слави с гордост цитираха горепосочената статия
    Поредната жалка тенденциозна поръчкова статия на ББС. Не знам какво е казал Слави, но елементарни манипулации от този род можем само да си ги слагаме на кур@ и да им се смеем. По-страшното обаче е, че им се връзват и българи. Повече няма да коментирам, то който си има акъл ще си извади сам изводите.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 6 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Каква е ролята на мултимедийните плейъри
    От taboo във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 2
    Последно: 22-08-11, 19:23
  2. Съвместни услуги между Мегалан Нетуърк и
    От BAD_BOBIK във форум Коментирай новина
    Отговори: 2
    Последно: 18-10-10, 08:50
  3. Отговори: 2
    Последно: 11-01-10, 22:23
  4. Проблемът с газта от Украйна (януари 2009)
    От enkov във форум Коментирай новина
    Отговори: 56
    Последно: 21-01-09, 10:32
  5. Култовата игра "Max Payne" ще излиза на филм
    От Mr.TECHNO във форум Коментирай новина
    Отговори: 4
    Последно: 16-07-08, 14:03

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе