Резултати от 1 до 4 от общо 4

10-те най-важни ИТ продукта за всички времена според PCWORLD

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    786
    #1

    10-те най-важни ИТ продукта за всички времена според PCWORLD

    1. Браузърът Netscape Navigator (1994)
    Netscape беше първата причина, която накара хората да прекарват по цели часове в Интернет, а това, от своя страна, доведе до разцвета на множество уебсайтове. Това беше и причината срещу Microsoft да започне антимонополно разследване, когато тя „прикрепи” Internet Explorer към Windows. С Netscape започна разцвета на Интернет.
    2. Компютърът Apple II (1977)
    Докато първият компютър Apple I беше просто работа на аматьори, Apple II стана компютър за всеки човек по света. Изпреварил IBM PC 5150 на пазара с цели 4 години, Apple II (и неговите братовчеди - II+, IIe и IIc) бързо стана изборът на хората, които искаха тяхната машина наистина да върши нещо (за сравнение, конкуренти като Commodore 64 и TRS-80 Color Computer изглеждаха като играчки). Какво беше толкова необикновено около Apple II? За него имаше вече доста софтуер (това беше първият компютър, който работеше с програмата VisiCalc за електронни таблици), беше подходящ дори за игри и имаше 8 разширителни слота, с колкото не могат да се похвалят и някои от модерните компютри (вие кога за последно имахте компютър с 8 слота?). Самият компютър изглеждаше доста по-добре от всичко, което го предшестваше, а подобен подход в Apple ползват до днес.
    3. Телевизорът с твърд диск TiVo HDR110 (1999)
    Трудно е за вярване, но е истина. TiVo е факт вече почти десетилетие, което го прави пенсионер в ИТ света.
    4. Napster (1999)
    Само че не говорим за сегашния Napster, който май няма нищо общо с идеята на основателя си Шон Фанинг за софтуер за обмяна на файлове в Интернет. Това е предшественикът на всички сегашни торент сървъри и програми и може да си говорите каквото искате за нарушението на авторските права в огромен мащаб (в зенита си той имаше 60 млн. потребители!) но това беше гениална идея. А и пиратството беше факт дълго преди появата на Napster. С една дума - Napster имаше ключово значение не само, за да се стигне до модерната р2р технология, но и за да накара големите звукозаписни компании да продават песни през Интернет и да легализират в някаква степен цифровата търговия.
    5. Lotus 1-2-3 за DOS (1983)
    Когато стане дума за софтуер-убиец, не бива да се прескача Lotus 1-2-3.
    Това беше първото ключово приложение за настолните компютри и то единствено беше отговорно за тяхното развитие, защото с него те изпревариха останалите хардуерни платформи и го превърнаха в стандарт за бизнеса. Lotus 1-2-3 не беше първото приложение за работа с електронни таблици, но то беше осезаемо по-добро от конкурента VisiCalc и остана стандарт до изгряването на ерата на Windows и появата на Microsoft Excel.
    6. Плейърът Apple iPod (2001)
    Преносимите аудиоплейъри не бяха новост през 2001 г. Години преди това те се предлагаха на пазара, а евтините азиатски алтернативи вече навлизаха. Apple обаче решиха, че могат да направят нещо различно и наистина успяха. iPod почти веднага постигна пазарен успех, защото показа, че досегашният аудиоплейър може да има много съблазнителен дизайн и да бъде управляван елементарно. Пазарът реагира моментално. Apple има 73% дял в света засега, а следващият, Sandisk, има едва 9%.
    7. Hayes Smartmodem (1981)
    рез 1978 г. с капитал от $5,000 Денис Хейс основа компания, която стана една от най-известните технологичти компании през 80-те: Hayes Microcomputer Products. Малко след като беше основана, компанията пусна най-известният си продукт модемът Smartmodem. Примитивните модеми дотогава бяха хем скъпи, хем трудни за ползване. Модемът на Hayes комбинираше всичко в едно устройство, което се включваше директно към телефонния кабел. Така беше ознаменувано началото на компютърната телекомуникационна революция.
    8. Motorola StarTAC (1996)
    Преди StarTAC мобилните телефони бяха като тухли и потребителите се чувстваха като наказани, когато трябваше да ги носят и ползват. Тогана се появи този модел, който тежеше стотина грама и имаше приятно капаче, а дизайнът му беше наистина оригинален. Скоро всички разбраха, че този телефон е задължителен и така беше в продължение на почти 5 години, а всички останали производители се стремяха да го копират. Така е и до днес. Например, успешният модерен сега модел RAZR на Motorola е директен наследник на StarTAC и дори е малко по-тежък.
    9. WordPerfect 5.1 (1989)
    Сега надали някой може да повярва какво можеше да се върши под DOS. WordPerfect 5.1 беше може би последното приложение убиец за тази отиваща си платформа. Иновациите, които този пакет въведе бяха безчислени и сред тях бяха падащи менюта, работа с таблици и дори известният режим Reveal Codes, който показваше всички типографски команди в даден текст и даваше възможност да се коригират. Сега има нови версии на WordPerfect за Windows, но WordPerfect 5.1 издържа доста години, тъй като доста фирми разчитаха на нея, за да избягнат ъпгрейд към Windows.
    10. Tetris (1985)
    Едно време, целта на повечето видеоигри беше да се застрелят чужденците, да се изпреварят с кола останалите и т.н.
    Нито една от тях не изискваше особена мисъл, а по-скоро бърз рефлекс и много търпение. Tetris беше сред първите игри, които натоварваха ума и тя промени цялата геймърска индустрия. Всъщност, самата игра не беше кой знае колко сложна, но отправяше достатъчно предизвикателство. Tetris стана хит на всички платформи от PC през Mac дo Game Boy (много потребители си купуваха Game Boy основно, за да играят на Tetris). Въпреки че е на над 20 години, и сега продължава да вдъхновява разработчици в целия свят, показвайки, че играта не винаги се нуждае от зашеметяваща графика и сложна история, за да привлече потребители.

    Пълният списък на PC World разглежда 25 продукта и може да се види тук , включително със снимков материал...

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #2

    Re: 10-те най-важни ИТ продукта за всички времена според PCWORLD

    19. id Software Doom (1993)
    Ако някои съвременни пророци са прави, коренът на всички злини на нашето столетие може да бъде открит в играта Doom, която беше първият шутър от първо лице.


    Смех, смех, смех...

    Как може да се говори за "DooM", без да се спомене поне един ред за "Wolfenstein 3-D"?
    Макар, че дори "Wolfenstein 3-D" далеч не е първият "FPS".

    http://en.wikipedia.org/wiki/First-person_shooter

  4. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #3

    Re: 10-те най-важни ИТ продукта за всички времена според PCWORLD

    Цитат Първоначално публикувано от IvO™
    Как може да се говори за "DooM", без да се спомене поне един ред за "Wolfenstein 3-D"?
    Споменават го и точно отговарят на въпроса ти, макар и на следващата страница:
    Някои сигурно ще кажат, че вместо Doom е трябвало да се класира Wolfenstein 3D, но не са прави – тя не предизвика такава верижна реакция, докато Doom се превърна в икона.
    ... и аз до някъде съм съгласен.

    С което не съм съгласен, обаче, е номер 21 - Apple iTunes 4 (2003). Никога не бих го ползвал по собствен избор, да не говорим пък да го включвам в някаква класация...

  5. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #4

    Re: 10-те най-важни ИТ продукта за всички времена според PCWORLD

    Цитат Първоначално публикувано от stfn
    Споменават го и точно отговарят на въпроса ти, макар и на следващата страница:...
    Оппс, верно, голем съм шемет!




    Но все пак "DooM" НЕ Е първият шутър от първо лице!!!


    P.S. Определено не съм съгласен и за "Spybot"-а. Прекалено е млада - просто доразвита антивирусна. Друго си е "F-Prot for DOS" - жив е почти 20 години вече, а и няма да умре скоро. Също така е и безплатен (за домашни нужди) и базите му се обновяват достатъчно често. А и в началото на 90-те май нямаше друг продукт, който се бореше толкова успешно с гадните вируси (тогава нямаше троянци, но имаше вируси, които форматираха хардове и триеха директории - а програмки за възстановяване на изтритата информация - йок!). Приносът му е доста, доста по-голям според мен...


Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Най-бръмчащите климатици за всички времена
    От justify във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 36
    Последно: 30-09-18, 23:11
  2. Важни уточнения за форум Оферти
    От kod във форум Оферти
    Отговори: 0
    Последно: 28-09-12, 03:11
  3. Onkyo стъпва на таблет пазара с два продукта
    От kod във форум Новини от SetCombG.com
    Отговори: 0
    Последно: 28-12-10, 13:09
  4. продавам няколко продукта
    От thunder1980 във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 24-10-10, 13:09
  5. Отговори: 18
    Последно: 28-06-07, 21:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе