Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 17

Спрете плагиатството в Data.bg

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Gadget
    Guest

Във връзка с текста:

"Внимание: Всяко изпращане на неверна, открадната, обидна или просто излишна информация ще се третира като нарушение на общите споразумения между Потребителя и Data.BG, описани в правилата за използване на услугите на Data.BG." Ви пиша това.

Този текст се появява при всяко желание потребител на Data.bg да публикува новина от свое име. Лошо няма до момента, в който новините за Actual Title Buttons 1.7, както и новината за AltaVista бяха дословно, ама 1:1 преписани от www.Setcom.bg, съответно от мен, авторът на тези новини.

Питам аз това не е ли нарушение съгласно горепосочения текст? Моля WebMaster-a на Data.bg да вземе необходимите мерки, в противен случай поставя под съмнение това споразумение, както и имиджа си.

По интересно е, че след като въведеш новина за Data.bg се появява следния текст:

"Новината беше добавена.

Ще се появи в раздел "Новини" след като оператор на Data.BG я одобри и модерира."

Явно никой не си върши работата в Data.bg или не им пука...

Вие какво мислите по въпроса?

2.  

3. Member
    Тук е от
    Feb 2002
    Живее в
    София

Щом го правят два пъти вече явно просто не им пука. Сигурно има и други такива случаи които са останали незабелязани :|

4. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2002

tupoto e che edin vid nishto ne moge da se napravi....

5. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002

Въпрос на коректност е, най-малкото, когато човек ползва една информация, да се позове на източника, откъдето я е получил.

6. Тук е от
    Dec 2000

Във връзка с възникналите обвинения в плагиатство на новини от сайта на Setcom, бих искал в качеството си на модератор и новинар на Data.BG, да уточня следните няколко неща:

1. Не съществуват правила или закони, които да забраняват взаимстване на информация. Това че забраняваме на потребителите ни да копират информация от други сайтове, показва колко сме етични спрямо колегите в бранша. Да бъдем обвинени в кражба е все едно да обвиним Setcom.bg, за това че разпространяват свободен софтуер, който е бил поставен на Data.BG.

2. Ние не носим отговорност за информацията предоставена от потребителите ни, като модерирането ? се прави с цел намаляване на публикуването на недостоверна или открадната информация. От друга страна е невъзможно всяка една новина да бъде проверявана дали съществува в Setcom.bg, HardwareBG, Comexgroup, TechBG и други сайтове занимащи се с публикуване на IT новини, още повече че точно тези сайтове черпят информация от международни източници (IXBT, ZDNet, Neowin, Warp2search, Fileconnect, m3dzone, F-center, Betanews, Tweakers.net, SavageNews и др.). Което увеличава шансовете за дублиране на новините. Възниква въпросът дали всички български сайтове публикуващи IT новини не трябва да черпят информация от горепосочените адреси, за да не бъдат обвинени в плагиатство, и/или трябва един единствен български сайт да публикува дадена новина?

3. Неможем да сме сигурни че даден потребител, общ за Setcom и Data.BG, не публикува информация и на двете места, с цел създаване на конфликтна ситуация като тази. В този смисъл Gadget би могъл да бъде както bodydoc, така и някой друг потребител на Data.BG. Като образец за копиране на новина ?? Data.bg ? Setcom.bg, бихме могли да посочим пример ?? 02.09.2002, намиращ се <a href="http://www.data.bg/menu/news.html?current=177#4" target="__new">тук</a>, в който описанието на въпросните драйвери откриваме във вариант 1:1 в новина публикувана на 9.11.2002г. на Setcom.bg - Nvidia Detonator 4 драйвер, версия 40.72 за W2K/XP. Но тъй като източниците на информация са общи, ние никога несме претендирали че новината е взаимствана от нас. Съществува и пример, показващ коректността ни спрямо колегите от Setcom, намиращ се ето

<a href="http://www.data.bg/menu/news.html?current=177#2" target="__new">тук</a>, в който изришно се споменава че източника на новината са именно те.

4. Потребителят Gadget, можеше да подходи по-колегиално и тактично, обръщайки се към нас както по e-mail, така и чрез лично съобщение във форума. В този случай ние с радост бихме му съдействали, премахвайки въпросните новини.

За съжаление предпочетеният от него начин е да обяви събитието като новина във Setcom, което е крайно некоректно. Поради тази причина новините няма да бъдат премахнати.

В заключение - надяваме се че създадената ситуация не е породена от видимата разлика в посещаемостта на двата сайта, и с цел уронване авторитета на Data.BG. Такива умишлени действия не биха говорили добре за интелигентния и компетентен екип на Setcom.

Fireman

N.M. & A. of Data.BG

7. 3Di
    3Di е офлайн
    Member Аватара на 3Di
    Тук е от
    Dec 2001

"4. Потребителят Gadget, можеше да подходи по-колегиално и тактично, обръщайки се към нас както по e-mail, така и чрез лично съобщение във форума. В този случай ние с радост бихме му съдействали, премахвайки въпросните новини.

За съжаление предпочетеният от него начин е да обяви събитието като новина във Setcom, което е крайно некоректно. Поради тази причина новините няма да бъдат премахнати."

...нагличко!!!

Все пак "Потребителят Gadget" е абсолютно прав да се възмути...това плагиатството нещо напоследък стана много популярно.., всъщност си е от край време и това никак няма да е последния случай...Уви!И естествено се предпочита кротко и тихо да се уреди вапроса "с лично съобщение"..., ама разбира се!-защо трябва да се дига шум и всички да разберат...

copy/paste е често практикуван метод на много места, само дето има един детайл на коректно упоменаване на източника....което май се пропуска често и май точно това е проблема...

Такива случаи не трябва да се премълчават и мисля, че точно тука си му е мястото да се каже!

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2002

Не знам кой от кого краде, но случая (ДАТА.БГ да краде от СЕТКОМ) не е за първи път.

10. Тук е от
    Nov 2002

Пичове, новините не са обект на авторското право. Крайно време е да го научите. Прочетете "Закона за авторското право и сродните права".

Без много да се замислям мога да се сетя за инциденти от близкото минало, в които вие клеветите всяка медия, която ви става конкуренция и пише/говори за хардуер:

1. PC Help (pchelp.cablebg.net) - били преписвали от вас статии за linux kernel. Всъщност ги бяха превели от официални HOW-TO-та, които са за свободно разпространение (GPL).

2. Мони Христов (радио Тангра) - бил преписвал от вас новини от типа на "новото ICQ има едиквиси нови функции", "ТEAC пуснаха n-скоростен CD-ROM"... без коментар.

3. списание PC Mania (pcmania.bg) - "PCMania = news кражби? били толкова тъпи, че не можели друго освен да преписват новини". Поводът беше цитиране на в-к Труд и ПАРИ на сайта им. Оказа се, че Dreamer - авторът на обвинението от ваша страна, работи и за конкурентно на PCMania списание.

4.... не ми се занимава повече с глупости.

В заключение - и аз се надявам, че създадената ситуация не е породена от видимата разлика в посещаемостта на двата сайта, и с цел уронване авторитета на другите конкурентни медии.

11. Тук е от
    Feb 2002

5. Dufus kogato ima copy/paste e redno da se spomene pone iztochnika na novinata, ne mislish li - zashtoto tozi ot kogoto pravish copy/paste moze da si e igral chasove nared da prevezda ili da testva, nezavisimo kak e uredeno tova v Zakona za avtorskoto pravo, prosto ne e etichno...

Govoria po princip, cheta novinite na Setcom, novinite na data.bg ne, a iavno niama i smisul

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Originally posted by dufus

Пичове, новините не са обект на авторското право. <hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Вярно е.

Но това, че е преписана 1:1 новина, без да се даде източника също е неморално и некоректно.... но също и "реването" във форума е некоректно. Нормалните хора пускат e-mail с доводите си, показват кое и къде не е редно и съответно срещат или разбиране и оправяне на проблема или селяния... вече след евентуалната проява на селяния може да се подходи по начина, който е направен по-горе - да се разобличава публично.

Съгласен съм също, че повечето BG IT сайтове гледат новините по големите сайтове, но това е съвсем нормално - имало е първоизточник, откъдето след това всеки е видял новината и я е написал при себе си. Неможе да се измислят неверни или различни неща с цел да е по-различна новината при този и онзи.

Разликата обаче е, че се указва източника на новината, нещо което прави плагиатството в просто цитиране от съответния сайт. Да не говорим, че за цитиране неможе да става дума ако източника е англоезичен, а сайта е BG.

При наличие на цитиран източник няма какво повече да се говори - това все едно да се каже, че новините по Канал 1 и bTV плагиатстват информацията от CNN, ИТАР-ТАСС и т.н.

В случая е било нужно съвсем деликатно да се направи съответната връзка с data.bg и мисля, че положението щеше да стигне до удобен и за двете страни край.

А не да се вдига такава пушилка до небесата...

13. Gadget
    Guest

Към Mollov и останалите: преди малко пуснах email на Fireman (модератор и новинар на Data.BG), с който за мен, надявам се и за него проблемът е приключил. Ето го и тескта на писмото:

"Zdraveite

Sujaliavam, ako deistviata mi sa vi zasegnali.

Vzemete pod vnimanie, che vi izpratih predupreditelno pismo za deistviata na "bobydoc" na adres sanmarino@data.bg, no sled kato tova se povtori i s "undernet" predprieh tazi stupka. Moje bi e malko priburzana, no ne poluchih otgovor ot vas.

Vinata ne e vasha, no ot moai gledna tochka ne e huvabo dosloven tekst da bude postnat na dve mesta ot dvama razlichni avtori. Az sum Gadget i shte si ostana takuv novinar edinstveno za Setcom.bg.

Setcom.bg niamat nishto obshto s tova obvinenie. Tova e edinstveno i lichno moe reshenie. Oshte vednuj sujaliavam, che se stigna do tuk.

Nadiavam se tova da ostane istoria, svurshen fakt i da obedinim usiliata si za po-kachestveni novini v BG internet

Pozdravi, Gadget"

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002

Както се казва, тури му пепел... Добре ще е, ако има определени поуки от всичко казано тук и във форума на www.data.bg

16. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Originally posted by dufus

Пичове, новините не са обект на авторското право. Крайно време е да го научите. Прочетете "Закона за авторското право и сродните права".

Без много да се замислям мога да се сетя за инциденти от близкото минало, в които вие клеветите всяка медия, която ви става конкуренция и пише/говори за хардуер:

1. PC Help (pchelp.cablebg.net) - били преписвали от вас статии за linux kernel. Всъщност ги бяха превели от официални HOW-TO-та, които са за свободно разпространение (GPL).

2. Мони Христов (радио Тангра) - бил преписвал от вас новини от типа на "новото ICQ има едиквиси нови функции", "ТEAC пуснаха n-скоростен CD-ROM"... без коментар.

3. списание PC Mania (pcmania.bg) - "PCMania = news кражби? били толкова тъпи, че не можели друго освен да преписват новини". Поводът беше цитиране на в-к Труд и ПАРИ на сайта им. Оказа се, че Dreamer - авторът на обвинението от ваша страна, работи и за конкурентно на PCMania списание.

В заключение - и аз се надявам, че създадената ситуация не е породена от видимата разлика в посещаемостта на двата сайта, и с цел уронване авторитета на другите конкурентни медии.

<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Здрасти пич - що ме караш да се обаждам с тези глупави съждения не разбрах...

Новините не са обект на авторско право викаш. Дори да си прав - факта, че ти или медията ти е преписала новина с 3 правописни грешки би следвало да доказва преписването на новината. А и тук се говори не за авторско, а за морално право... Следващия път като преписвате, оправяйте поне правописа за да не се излагате напълно.

Да говорим за това кой преди е преписвал не мисля, че е свързано стемата - говорили сме навремето, хората са си взели поука и са престанали...

И в твоето и в на Fireman изказване има плахи опити за споменаване на разлика в посещаемостта.

Първо, не виждам какво общо има това в случая, второ наистина ли смятате, че новинарската страница на data.bg има 1/4 от посещенията на SetCom.bG???

Направи ми впечатление, че влизайки на страницата на нашия новинар Dockera, любезно хоствана от вас се зарежда общия брояч на Data.bg - абсолютно нормално и закономерно - ползваш безплатна услуга - спазваш определени правила. Просто ми е весела ситуацията, в която посещенията се набират по този начин, че и после ги изтъкваш като довод . Пак казвам - бройката посещения няма нищо общо с копирането на новините с все правописните грешки, но ако искате да отчитате коректно за ваша статистика посещенията, които докарвате реално посредством друг тип услуги, а не чрез предоставяне на безплатно дисково пространство ще ви е от полза да си монтирате отделен брояч...

Хайде живи здрави и за финал задачки:

1. по БГ граматика - в новината за Altavista има 3 правописни грешки - открийте кои са те

2. Грешките са и в двете новини за Altavista - тази на Setcom и тази на Data - защо е така?

17. Тук е от
    Nov 2002

<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

би ли ми обяснил, след като "новините не са обект на закона за авторското право", защо на всички информационни агенции се плащат ЛУДИ пари, за да може да ползваш техните новини?

що се отнася до мнението на Fireman, нека тожа да го каже публично и ще види колко хора ще му се изсмеят.

18. Тук е от
    Jan 2002

Здравейте !

Искам и аз да изкажа едно мнение свързано с дейта.бг, макар и не точно по темата за новините.

Значи ето ви един пейст на мейла, който пратих на Fireman преди около 20-30 мин. Правете си сами изводите:

"здравей,

искам да ти направя една приятелска забележка - тя е по - скоро консруктивна критика - сами казахте на форума, че повтарящи се файлове над 1 МБ ще бъдат изтривани, и ще бъде даван линк към първите качени такива (Ако са идентични).

За целта трябваше да се използва МБ5 записа който оставя файла, като дадохте и програмки за чекване на МБ5-цата.

Е вие от дейта, казвате ние, потребителите да проверяваме за качени файлс - е аз всеки път като качвам проверявам - ако го има нещото не качавам. Но явно Бие (Ти) не проверяваш за качени неща тия работи, за които казвате в новините, аз поне пет от тях съм качил на gamenews.data.bg - и вместо да дадеш линк от моя сайт, ти качваш файла наново ?

Не е ли по - добре да се пести място, вместо и ти да хабиш и място и външен трафик, който използваш, за да свалиш първо нещата ?

С уважение: Любомир Захариев"

Съжалявам ако има правописни или стилистични грешки - просто и на мен както и на Гаджет ми кипна !

Да, разбира се никой не е длъжен да ме хоства за без пари, пък и да имам претенции, но все пак собствениците на дейта.бг МОЛЯТ потребителите да не качват файлове, които ги има на сървъра, за да се пести място, но самите те не се съобразяват с правилата...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Продавам нова рам памет A-DATA 1GB и A-DATA 512MB DDR400
    От mitko_tt във форум Приключили продажби
    Отговори: 1
    Последно: 31-07-12, 20:37
  2. Цитат в десетката: Спрете Интернет!
    От glowndark във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 2
    Последно: 30-01-09, 00:03
  3. Data.bg?
    От Sunny във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 9
    Последно: 15-05-06, 17:49
  4. Free.DATA.Bg
    От Ivory® във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 19
    Последно: 06-01-03, 08:39

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе