Резултати от 1 до 7 от общо 7

България + Microsoft

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #1

    България + Microsoft

    това, което ще кажа, може да изглежда несвързано с текста по-долу, но е прекрасно встъпление:

    всичко в wikileaks е вярно, само за бат' бойко е измислица

    приятно четене по темата:


    http://www.capital.bg/politika_i_iko...oreca/?ref=rss

    "В България може да няма добра инфраструктура, законодателство или образователна система, но за сметка на това има чиновнически апарат, който по брой може да бие дори олицетворяващите бюрокрацията вогони, населяващи света на "Пътеводителя на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс. По последни данни на Съвета за административна реформа (САР) към Министерския съвет (МС) точното число е 106 150. Това е, без да броим работещите в системата на министерствата на отбраната, вътрешните работи, съдебната власт, учители, преподаватели, лекари и медицински персонал.

    Цялата тази армия от работници се нуждае от компютри и софтуер, за да може спокойно да играе пасианс и да поддържа и без това ниското си ниво на ефективност. Хардуерът, закупен ударно в предкризисните години, все още може да се използва в много от администрациите, но проблемът със софтуера ще се задълбочава тепърва.

    На 31 май 2011 г. изтича договорът между Министерския съвет и фирма ЦАПК "Прогрес" за закупуване на над 60 хил. лиценза за продукти на "Майкрософт" за нуждите на държавната администрация. Той бе подписан през 2007 г. при цена от 84.9 млн. лв. Той и е последният от серия съмнителни контракти, сключени от държавата през последните 9 години.

    За скъпоструващото обвързване на администрацията с продуктите на "Майкрософт" е отговорен покойният Димитър Калчев, който в качеството си на министър на администрацията през 2002 г. сключи договор за доставка на софтуер за нуждите на държавните служители, без да оповести публично крайната цена или условията му. Той избира фирмата доставчик (ЦАПК "Прогрес") без конкурс. Подписаният от него контракт е една от най-строго пазените тайни в държавата. Бойко Борисов е третият министър-председател след Сергей Станишев и Симеон Сакскобурготски, който отказва да разкрие неговите клаузи. Вече пета година "Капитал" чрез съдебни дела се опитва да получи достъп до документа, но делото все още е висящо във Върховния админстративен съд.

    В следващите няколко години последваха подписвания на анекси, които удължиха срока на наемане на софтуерните лицензи. В края на 2007 г. пък тогавашният министър на държавната администрация Николай Василев сключи договора, който изтича в края на този месец. Той беше силно критикуван заради поръчката за "доставка на софтуерни продукти на "Майкрософт" и стойността, която по сметки на "Капитал" е значително завишена - при цени на дребно към онзи момент от 700 лв. за Windows XP Pro и Office XP Pro, държавата се съгласи да заплати по 1375 лв. без ДДС за идентичен пакет. Изпълнителният директор на ЦАПК "Прогрес" защити високата цена с допълнителните услуги, записани в договора като поддръжка, предоставяне на най-нови версии на софтуерните продукти и обучение. Въпреки това през 2008 прокуратурата образува наказателно производство срещу неизвестен извършител именно заради сключения договор между МДААР и фирмата ЦАПК "Прогрес" за доставка на софтуер, произведен от компанията "Майкрософт". То беше прекратено в края на 2009 г. поради липса на престъпление.

    След далаверата - потоп

    Непрозрачното централизирано осигуряване на софтуерни продукти за нуждите на държавната администрация през последните 9 години съвсем скоро ще бъде изместено от принципа "спасявайте се поединично". А той може да излезе дори още по-скъп и по-проблемен. Към момента нито Министерският съвет, нито Съветът за административна реформа, мито Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) дават сигнали, че имат идея как и дали ще набавят нов софтуер, какъв ще е той и кой ще го поддържа. А това на практика означава, че администрациите може да започнат хаотично да купуват лицензи според нуждите им, което едва ли е най-ефективният подход.

    Потърсихме отговорите на тези въпроси в Министерския съвет, който е правоприемник на договора между МДААР и ЦАПК "Прогрес" от 2007 г. Опитахме се да се свържем с шефа на правителствената информационна служба Николай Боев. За повече от три седмици, десетки обаждания и изпратени писмени въпроси, не успяхме да разговаряме с Боев, чиято работа е... да говори с журналисти. Попитахме и МТИТС, откъдето неофициално ни казаха да говорим с Министерския съвет, който е страна по договора.

    Пламен Матеев, изпълнителен директор и съсобственик на фирма ЦАПК "Прогрес" потвърди, че договорът изтича в края на месеца и разясни, че той е за закупуване, "така че администрацията ще може да продължи да ползва софтуерните продукти". "В момента са доставени най-новите версии и оттук нататък МС трябва да реши какво да прави", коментира Матеев.

    Министерският съвет е наясно, че договорът изтича, поне от края на миналата година. Тогава, по време на заседание на Министерския ясъвет, премиерът Бойко Борисов предлага да се отпуснат допълнителни 10 млн. лв. към бюджета на МС, с които да се плати завареният договор за доставка на софтуерни продукти "Майкрософт" за нуждите на държавната администрация, както и за други дейности.

    Пропусната възможност

    Краят на обвързващия с продуктите на "Майкрософт" договор е добър момент за промяна на политиката по осигуряване на софтуер за нуждите на администрацията. Логично беше още в края на миналата година Съветът по административна реформа да повдигне темата. Можеше да се помисли какви са алтернативите в лицето на софтуера с отворен код, да се направи проучване колко ще струва евентуалното му внедряването в администрацията и обучението на чиновниците. Нищо от това не е свършено до момента.

    Осигуряването на софтуерни продукти за нуждите на администрацията е не по-малко важно от създаването на работещи онлайн услуги за електронното правителство. Към момента обаче няма никаква индикации, че някой в държавата осъзнава нуждата от разработване на дългосрочен план за осигуряването им. За сметка на това е по-вероятно базовият софтуер (като операционна система и текстов редактор например) да става дори още по-скъпо удоволствие за чиновниците, защото при липсата на централизирана система за набавянето му, всяко ведомство ще трябва да се спасява поединично. Така през декември миналата година беше сключен договор за доставка на софтуерни продукти на "Майкрософт" за нуждите на централното управление на НЗОК на стойност 3.9 млн. лв. с ДДС.

    През последните 10 години се натрупаха много въпроси, свързани с флирта на държавата с "Майкрософт", чиито отговори още продължим да търсим: защо администрацията се обвърза трайно с продукти на една компания, спускайки директно поръчка на точно определена фирма посредник? Защо три поредни правителства не желаят да покажат детайлите по този договор пред обществото? Защо всяко следващо правителство удължаваше с анекси обвързаността на държавата за милиони долари, без да се помисли за алтернатива или поне за организиране на пазарно ориентиран търг, който, ако не друго, да осигури адекватна цена за софтуера, който чиновниците ползват?

    Днес спокойно можем да добавим: кой в тази държава отговаря за осигуряването на софтуерни продукти на държавната администрация? Свършил ли си е той работата, анализирайки кой е най-ефективният вариант за осигуряване на софтуер за чиновническия апарат оттук насетне? Защо от МС отказват да говорят по темата? Кога ще се случи истински дебат за въвеждането на софтуер с отворен код в администрацията и кога ще бъде направен анализ за плюсовете и минусите от въвеждането му?"

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    3,124
    #2

    Re:България + Microsoft

    Очилаткото - на дувара!
    То бива некадърност, ама неговото си беше в повечко!!
    То и оня тюфлек, Тагарински си е за бесене, ама ми се свиди въжето....

  4. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #3

    Re:България + Microsoft

    Всъщност, журналистите може и сериозно да са се пообъркали - това че договора изтича, въобще не означава че задължително трябва да се купуват нови лицензи. Доколкото виждам цените на лицензите, мога да предположа, че са купени за "вечни времена".
    Така че, държавните служители ще си карат още години наред с WinXPPro и Office2003/2007, което не би трябвало да е проблем кой знае какъв.

    Това обаче не омаловажава далаверите които са правени при покупките.


  5. Moderator Аватара на glowndark
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    2,460
    #4

    Re:България + Microsoft

    Договора май е за поддръжка не за лицензи

  6. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    782
    #5

    Re:България + Microsoft

    "Министърът на комуникациите и информационното общество на Румъния, Valerian Vreme, в изявление на конференция в Букурещ изказва своята препоръка държавната администрация да започне да използва свободен софтуер и софтуер с отворен код навсякъде, където това е подходящо..."
    http://www.osor.eu/news/ro-minister-...er-appropriate

  7. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,431
    #6

    Re:България + Microsoft

    Цитат Първоначално публикувано от KonanVarvarina
    "Министърът на комуникациите и информационното общество на Румъния, Valerian Vreme, в изявление на конференция в Букурещ изказва своята препоръка държавната администрация да започне да използва свободен софтуер и софтуер с отворен код навсякъде, където това е подходящо..."
    http://www.osor.eu/news/ro-minister-...er-appropriate
    Много добра идея.

    Що се отнася до договора - може и да се намери някой съвестен чиновник ,който да го изкара и качи в
    https://www.balkanleaks.eu/#bulgarian
    Чудно ми е-всяко правителство говори за намаляване на държавната администрация, а реално тя расте с всяка изминала година.
    При почти еднакъв брой население:
    България - 106 150 държавни служители
    Швейцария - 24 000 държавни служители

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Feb 2005
    Мнения
    520
    #7

    Re:България + Microsoft

    Цитат Първоначално публикувано от hristoslav2
    Много добра идея.

    Що се отнася до договора - може и да се намери някой съвестен чиновник ,който да го изкара и качи в
    https://www.balkanleaks.eu/#bulgarian
    Чудно ми е-всяко правителство говори за намаляване на държавната администрация, а реално тя расте с всяка изминала година.
    При почти еднакъв брой население:
    България - 106 150 държавни служители
    Швейцария - 24 000 държавни служители
    Откъде черпиш тези точни числа?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Microsoft - HoloLens
    От hristoslav2 във форум Новини от SetCombG.com
    Отговори: 7
    Последно: 05-06-23, 22:51
  2. Мой гаф или на Microsoft ?
    От Niakoi във форум Windows
    Отговори: 2
    Последно: 18-02-06, 19:59
  3. Microsoft се осра с SP2
    От Facenet във форум Windows
    Отговори: 30
    Последно: 10-11-04, 22:59
  4. Microsoft VS Logitech?
    От Raziel във форум Общ - хардуер
    Отговори: 30
    Последно: 21-01-03, 21:26
  5. microsoft word97
    От CECI86 във форум Общ - софтуер
    Отговори: 12
    Последно: 12-11-02, 16:12

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе