Резултати от 1 до 7 от общо 7

Задача 153 (ескалатор)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 153 (ескалатор)

[EDIT:]

<s>Форума нещо се запъна и никой не пуска редовна задача, та ще пусна една лесна "междинка" за запълване на времето...</s>

[/EDIT:]

Както знаете, аз задачите ги решавам по инженерния начин - правя си опитна постановка и т.н., в резултат, на което опуках всичкия си лимит за бензин за 2 години напред (докато се занимавах с Хамър-а на Слави). Сега пътувам с градския транспорт и ето какво ми се случи вчера в метрото:

Слизах бавно-бавно по ескалатора и по навик си броях стъпалата. Той си се движи надолу, аз си слизам стъпало по стъпало и се радвам на живота. След като минах 20 стъпала се озовах на перона, но... Нали съм си разсеян веднага се сетих, че съм си забравил чадъра на касата, докато съм си купувал билет. Моментално се изстрелях нагоре с 5 пъти по-голяма скорост (мерил съм я с електронен спидометър за една друга задача). В паниката, а и нали съм си разсеян (това май го казах вече... [8)]) тръгнах пак по същия ескалатор, а не по тоя, който върви нагоре. "Хитро, а?!" [:D] Машинално продължих да си броя стъпалата нагоре и те се оказаха 50 на брой този път.

Чадъра се оказа на касата (за моя голяма изненада), но пък в този момент ескалатора нещо се повреди и спря. Аз, обаче, знаех точно колко стъпала ми предстоят надолу по спрелия ескалатор. А вие?

2.  

3. Member Аватара на Krusteva
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 153 (ескалатор)

//Offtopic

pimpirlit,

форума не се е запънал, а твоята наблюдателност []

Ти си на ход редовно, вчера реши 'тортата', а тя си беше редовна задача.

Всичко е както трябва [] (така че оправи номерацията [:D])

//@pimpirlit

Всичко е възможно, даже и mitkko не е лошо да си оправи номерацията, вчера нямах време да давам 'премъдри указания' []

Би трябвало ако сме акуратни 'тортата' да е с номер 152, а 'ескалатора' 153.

4. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 153 (ескалатор)

Явно съм по-разсеян отколкото си мислех. Хммм... Май пак ще трябва да посетя ония мили хора на 4-ти километър. Много са внимателни, а и раздават страхотни ризки с дъъъълги ръкави [:D]

Приемете моите извинения и ако никой не възрази до 15 мин. ще редактирам темата, като я провъзглася за редовна 153-та (?) задача. Макар, че не знам дали е позволена подобна редакция на заглавието..

5. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 153 (ескалатор)

по моите сметки излязоха 40.

6. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 153 (ескалатор)

Знаех си, че задачката е много лесна за тук, но я бях замислил като времетрепачка...

Както и да е, @mitkko, казвай си сметките (не банковите, де []) и давай следваща задача.

@Krusteva, тенкю пийпъл за наблюдателността и указанията. Очевидно са "премъдри". Или най-малкото - точни. []

7. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Задача 153 (ескалатор)

Търсен брой стъпала: у

Скорост на ескалатора: V стъпала/сек

слизане

качени ст. : 20

скорост: х

време: 20/х

качване

качени ст. : 50

скорост: 5х

време: 10/х

у - (20/х)*V = 20

у + (10/х)*V = 50

y=40

Обаче едва ли ще успея да се прибера преди 22ч у дома, така че pimpirlit ако имаш желание опитай да ги затрудниш с нова задача. Ако все пак никой не постне до тогава 154тата, обещавам да помисля за нещо интересно.

8.  

9. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 153 (ескалатор)

Браво бе @mitkko - ето това чаках:

Някой да се осмели да извие вратлето на Krusteva, ама нежно - с чувство, да усмири с 2 ракии Wise, ама нежно с кака, да прошепне две приказки на Bibi, ама нежно с батко и последно: да не му пука от модераторите, ама рядко - даже никога[^]

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 12:43
  2. Задача №183 (Нелогическа задача)
    От Cko във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-02-05, 17:16
  3. Задача №63
    От Star Warrior във форум Логически задачи
    Отговори: 30
    Последно: 01-11-04, 02:00
  4. Задача №62
    От dedis във форум Логически задачи
    Отговори: 3
    Последно: 29-10-04, 13:23
  5. Задача № 47
    От prt във форум Логически задачи
    Отговори: 15
    Последно: 10-10-04, 18:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе