@pimpirlit явно оттърва уволнението много готино решение.
За трика беше ясно, още от арабското решение, но се чудихме дали няма да стане само с IX = XI. Както и да е, на теб ли ти хрумна задачката за с римски числа или си я видял отнякъде?
@pimpirlit явно оттърва уволнението много готино решение.
За трика беше ясно, още от арабското решение, но се чудихме дали няма да стане само с IX = XI. Както и да е, на теб ли ти хрумна задачката за с римски числа или си я видял отнякъде?
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
Както се вижда, липсва 30 (XXX). Тук е "трика" - използваме XXV от второто кубче и V от първото. Завъртме го "с главата надолу" и го поставяме под V-то от другото, така, че двете заедно образуват едно голяааамо X. [8D]
<div align="right">Originally posted by pimpirlit*-*25/03/2005*:* 13:36:28</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Впрочем и XXVV е (полу)валидно римско число и се чете като 30
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">@pimpirlit явно оттърва уволнението много готино решение.
<div align="right">Originally posted by Lan*-*25/03/2005*:* 21:28:15</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
От задачката само кирилската част е моя идея. Както казах по-горе, хрумна ми докато пишех условието и въобще не ми беше ясно дали има решение. Браво на Edin_Lud!
С римските цифри си троших главата няколко дни (нали е "главоблъсканица" [:D]). Не е много трудно да се стигне до извода, че без трик няма решение, но ми се щеше да е нещо по-елегантно. Впрочем има и още един трик:
За изписване на 30 се използва xxiX като второто кубче се поставя пред първото така, че да закрива само i-то.[]
Сигурно могат да се намерят и други подобни решения, но ми омръзна... [8D]
Дайте да завъртим второто кубче IX на 90 градуса. Ще стане X с "шапка", но може да се използва като 10.