Вчера шефа се върна от командировка в Щатите и веднага ми постави една задачка. Видял там, в някакъв офис, календар, който се състои от пет кубчета. На първите две имало цифри, а на другите три - букви. Като си ги връткаш можело да се изобрази която и да е дата от календара. Американски му простотии, ама... Искал и той такъв. То това е лесно (стара задачка) - единственото изискване е винаги да участуват всички кубчета и формата на датата да е примерно 24 MAR или 01 JAN. Все пак, който каже как става ще задава новата задача.
Но тук шефа почна едни фантазии на тема:
1. Може ли месеца да е на кирилица? Т.е. да е 24 МАР, 01 ЯНУ...
2. Може ли датата пък да е с римски цифри (да се връзвало с настенния часовник(?!))
Ужас някакъв! Не съм спал снощи - а затворя очи, а ме нападнал някакъв космат XIX и най-кирилски ме уволнява от работа. Помагайте! Не съм намерил смислено решене засега...[V]
EDIT:
Малко пояснение - при римските цифри няма 0. За целта се използва празна страна на кубчето, т.е. без нищо изобразено на нея.
Не е задължително на двете кубчета да има две отделни римски цифри - разрешени са комбинации от вида XXV на едното и II на другото => 27.