Всички физици често използват една думичка, когато говорят за маса, температура, налягане, скорост.
В ежедневието тази думичка се използва с една несистемна единица за измерване.
За измерване на какво?
Всички физици често използват една думичка, когато говорят за маса, температура, налягане, скорост.
В ежедневието тази думичка се използва с една несистемна единица за измерване.
За измерване на какво?
Надушвам вероятност за критики от представителите на един от половете... [:P][:P][:P][:P]
----
Абе я да сложа и няколко такива <font color="red">.......</font id="red">, че с тях пък какво ли не се мери... [:D][:D][:D]
----
Много думи, много нещо... Но поне не са ****** /тези звездички са си от мен []/, въпреки че не дават много... от измерваното. [
)][8D] Хахаха - като гледам, мойто стана по-загадъчно от загадката....
Думичката ми прилича на енергия, ама какво да я правя натам не ми хрумва. []
Доколкото си спомням от граматиката освен съществителни имена има и други, които "вървят" заедно с тях. Да потърсим нещо еднакво подходящо за четирите споменати (а и за някои неспоменати) физични величини.[]
Леле!!! Това дето съм го написал горе или не е вярно, или е толкова мъгляво, че нищо не се разбира от него, или на никой не му се дава следваща задача... [V]
Дали изпадаме в критична ситуация, или думите са малко, за да получим достатъчно информация [?]
Ами това за половете не ми стана ясно изобщо. Някои думички понякога си приличат доста[]
Все пак чакам отговор на поставения въпрос.
Давай смело, че няма да вися тук цяла вечност - има и именници днес[:P]
Е да, това за половете си е направо мъгляво, ама като се докоснеш до критическата ще се проясни. []
Сега сериозно: критична ми пасва най-добре на физичните величини. Комбинации за които се сещам в разговорния език и думичките напомнят за нещо за мерене са 'критична точка' и 'критична дума'. С точките можем да мерим доста работи [], а по-смисленото ми се вижда 'дума' с която се мери количество информация.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">В ежедневието тази думичка се използва с една несистемна единица за измерване.
За измерване на какво?
<div align="right">Originally posted by Wise - 05/05/2005 : 18:31:34</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
До тук добре- още малко де.[:D]
несистемна единица може да е тон, галон..., но нещо с което се мери нещото. Не ми я ясно какво се мери с "дума" или "точка". Коя е системната единица тогава?
абе още снощи бях написал "обем-литър", но след това си делнах мненийцето.
обаче днес, Wise ме окуражава с тези жокери - та да се пробвам в налучкването
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">абе още снощи бях написал "обем-литър", но след това си делнах мненийцето.
обаче днес, Wise ме окуражава с тези жокери - та да се пробвам в налучкването
<div align="right">Originally posted by Zaphod B - 06/05/2005 : 15:41:29</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Ами той обемът си се мери в литри. Критичен/на/но във физиката е в смисъл на преломен или пределен - след това нещо се случва. Критичен обем има същото звучене.
В ежедневието "критичен" може да се използва в доста по-мек вариант (като потенциална предпоставка само).
Особено често в "критическата"
[]
//едит
В заглавието пише - малко физика, макар, че почти никак е по-точно.
Всеки ден, всеки от нас, по няколко пъти на ден си служи с тази мерна единица. Много по-употребявана е в ежедневието отколкото стандартната по системата СИ или по друга някаква за същата величина. /може би хардуеристите, електрончици сме изключение [xx(]/
Всеки ден във вестниците, вероятно четете за тази критична мерна единица.
[8)]
момент - единица за измерване на време
Първоначално си мислех за "седмица" - алтернативна единица за измерване на лунните цикли, но ми се стори твърде вулгарно...дори за Wise []
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">А може би е... цикъл?
<div align="right">Originally posted by IvO™ - 07/05/2005 : 00:14:33</div id="right">
Ти да не си от клуба на буквалните кoпелета? Право куме та в очи... [:P]
безкраен/безкрайна
приблизителен/приблизителна
константна (величина)...
пренебрежима...
<font color="red">огромна</font id="red"> [?]
изобщо - не мога да се сетя, обаче мога да изброявам още - белким уцеля...
[:D]