Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 16

Задача 267 (Посланието)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Задача 267 (Посланието)

n-.j-a-x-d-p-.-ag-e+-.w-b-bp-ah-p-d+-a-h-e-r-..-.-ap-e-e-aj-k-d-.x-d-r-.g-b-aq-bw-.-an-b-y-bh-ad-bh-..-d

Самюел взе камбаната и я разклати, ала тя не благоволи да издаде звук. Това го разстрои, фрустрира го като дете, което не може да достигне любимото си камионче, просто защото пухкавите му лапки са твърде къси. В яростта си усети, че е достигнал до нещо. Просто бе. Просто като отварянето на курник от гладна мечка. Просто. Като да набереш пролетен букет. Стигнал бе. До Тях. Те стояха там и не помръдваха. Като сталактити. И никога нямаше да помръднат. Той се прокашля и взе да ги дращи по стената. Написаното му се видя интересно.

Обърна го в нещо по-смислено, нещо по-четимо. Опита се да го прочете, но нищо не излезе, бе непроизносимо. Разстроен, с трясък удари камбаната в стената, тя падна на пода и се пръсна на парчета, които весело заподскачаха, сякаш разбягвайки се едно от друго. Това сякаш го ободри. Погледна отново написаното и се зае да го обръща отново, директно, както му се стори правилно и ясно. Спря се за миг. Сякаш се сети нещо, кимна и прехвърляйки половината, започваше броенето отзад - напред. Приключи бързо, но нервните му тикове зачестяваха. Знаеше, че ще опре до там, до където го бива. Неговата стихия. Неговата музика. Щеше да се справи, сигурен бе в това. Нямаше да обрече името си на забвение.

.....

Сега ги усети. Или ги чу. Наистина бяха това и сякаш вятъра, обречен и подвластен на чужда воля засвири.

Самюел се заслуша във воя му. Вятъра виеше, като понякога с ряз спираше и сякаш и тишнината, сепната във уединението си, нямаше време да се намести там, където има нужда от нея. Вятъра редуваше осезаемо по-дългите паузи, ту с кратки, високи, тревожни трели, ту с по-проточени, като на замислено виолончело, тонове.

Воят му се задържаше понякога, а понякога за кратко, като капки от заледен капчук, и го караше все повече и повече да се напряга да чуе. Във всеки случай, нещо го накара да отчита продължителните трели от там, от където е броил отзад, а инак - отчиташе кратките.

Усмихна се. Това бе неговата музика, неговата стихия, неговата уютна ниша. Тук той бе Композиторът. Той и никой друг. Той бе Първият.

И те сами излязоха, излязоха без да бъдат гонени и бутани. Без припряност. Излязоха и се наредиха.

.....

Тогава го видя. Посланието. Отметна глава и се разсмя.

<font size="3">А вие, мои любими, ненагледни, любопитни?</font id="size3">

2.  

3. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Задача 267 (Посланието)

Самюел Морз е намесен непременно!

Плюсовете са любопитни.

За да е весело, хайде да го правим заедно [?]

4. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 267 (Посланието)

Имам "мъжко чувство" , че чичко Морз ни намига!

Поне първата и последната(четена обратно) буква ми навяват тази мисъл

an ме притеснява малко, но май ще се справим

@Bibi също набляга на тирета и точки, което е гаранция...[]

http://pest.hit.bg/morz.htm

(азбуката)

Има нещо нередно - прекалено много набляга на морзовата азбука.

Нещо ми замириса..........Къде е клопката?

5. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Задача 267 (Посланието)

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Нещо ми замириса..........Къде е клопката?

<div align="right">Originally posted by Wise*-*07/06/2005*:* 19:34:00</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Че рибата се вмирисва откъм главата... []

6. Member Аватара на kamenf
    Тук е от
    Feb 2005

Задача 267 (Посланието)

Ако трябва да се действа с морза, то тези които "стоят като сталактити и не мърдат" би трябвало да са точките и тиретата. Тях ги оставяме и превръщаме останалите букви в точки и тирета - така ще получим "нещо по-смислено и по-четимо". Сега проблема ще е как в тази поредица от точки и тирета да вмъкнем паузите на правилните им места ("да го пръснем на парчета"). Мисля, че за това са по-нататъшните указания.

"Да обръщаме директно" - отначало имаме 5 възможни букви (символи с 1 до 5 тички/тирета). Наобратно може би са още пет, но не знам какво е да прехвърлим половината.

"Там до където го бива" сигурно са 5 последователни точки и/или тирета.

До тук (....) това виждам. Може би ако се направи до тук ще стане по-ясно писаното нататък. Но на първо четене ми говори, че има закономерност за намиране на "паузите" между буквите.

Засега толкоз! []

7. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Задача 267 (Посланието)

И аз (след няколко други експеримента) съм твърдо за превръщането на буквите в точки и тирета. Но с идеята след това да ги броим, а не да ги разделяме на букви. Но при всички случаи ми се ще да си спестим хамалски опити, докато не преценим накъде е най-смислено да се насочим.

Като начало (до първия плюс)

-.-..----.--.--.--..-.--.-.-.---.-.

1-1, 1-2, 4-1, 2-1, 2-1, 2-2, 1-1, 2-1, 1-1, 1-1, 3-1, 1-1

Мислех на отиване да броя само точки, а на връщане - само тирета.

Плюсовете все още ми бодат очите и в случая биха могли да са разделители.

Местата, на които има по две последователни букви също могат да са разделители между отделните думи, за да може всяка дума да започва и да завършва с буква.

Но, докато не ми се избистри картината, ще съм в транс...

8.  

9. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Задача 267 (Посланието)

Хоу, хоу, хоу.

Виждам, че веднага се хвърляте в дълбокото. А още не умеете да плувате.

Опитайте се да разделите на стъпки декодиращия процес.

Няма да ви позволя да гадаете, но искам смели асоциации. Нали и аз трябва да се забавлявам? []

А камбаната? Този елемент, изпъкващ като курешка на пран чаршав, не е лишен от смисъл.

kamenf е прав - намерете паузите между отделните закодирани букви в посланието.

10. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Задача 267 (Посланието)

Доколкото разбирам от текста трябва да превърнем всичко в букви, после да ги разпръснем, отново в морзова азбука и вече там половината да е обратно четена (може и инверсно).

11. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Задача 267 (Посланието)

Първо помислете за тази камбана. Може ли тя да е метафора на нещо, което ще ви помогне в получаването на сталактитите?

Буквите не са винаги това, което изглеждат. Не всеки би ги прочел и разпознал. Докато цифрите...

12. Тук е от
    Mar 2005

Задача 267 (Посланието)

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Първо помислете за тази камбана. Може ли тя да е метафора на нещо, което ще ви помогне в получаването на сталактитите?

Буквите не са винаги това, което изглеждат. Не всеки би ги прочел и разпознал. Докато цифрите...

<div align="right">Originally posted by InfiniteChaos*-*08/06/2005*:* 11:11:19</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Какво ще кажете камбаната да я квалифицираме като телефон - (bell - камбана).

Като си разгледаме телефоните само две от цифрите нямат букви - 1 и 0, на тях има точка и плюс, смятам да ползвам тиретата за разделители... че иначе неможем толкова лесно да се спуснем към морза...

Просто, буква - съответната цифра от телефона.

е:

6 15 2 9 3 7 1 24 30 19 2 27 24 7 30 2 4 3 7 11 1 27 3 3 25 5 3 19 3 7 14 2 27 29 1 26 2 9 24 23 24 11 3

ако не бъркам - имаме си първата стъпка, но още идея си нямам нататък.... []

// добре нали после пък трябва и в нещо четимо да го обърнем, но да не се чете...

е о б и в ж а ч я т б ъ ч ж я б г в ж к а ъ в в ш д в т в ж н б ъ ю а щ б и ч ц ч к в

ако е така... да почнем след половината някакси наопаки да ги превръщаме пак в цифри...

//едит

бях сбъркала на няколко места

13. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Задача 267 (Посланието)

Точно така, @tricklys.

Сега остава да видите грешката на Самюел, да видите как се е поправил и да слушате вятъра.

Малко остава.

//edit

Само малка грешка там. Я пак провери телефона.

14.  

15. Тук е от
    Mar 2005

Задача 267 (Посланието)

Сега имаме азбуката състояща се от 30 букви.

Половината 15 - след петнайстата всяка буква я записвам като пореден номер, само че броено от Я към А и слагам минус...

6 15 2 9 3 7 1 -7 -1 -12 2 -4 -7 7 -1 2 4 3 7 11 1 -4 3 3 -6 5 3 -12 3 7 14 2 -4 -2 1 -5 2 9 -7 -8 -7 11 3

// някой идеи с морза нататък???

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">...Във всеки случай, нещо го накара да отчита продължителните трели от там, от където е броил отзад, а инак - отчиташе кратките. </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

е тези числа ги обръщаме в двоични, като за точка по морза е 1, за тире - 0, там където сме записали отрицателните числа ще обръщаме: 0 - точка, 1 - тире

у х а п и с е о т з а д о с т а в и с л е д и и г р и з и с ж а д н е к а п о б о л и

или "ухапи се отзад, остави следи и гризи с жад, нека поболи"

Хаоса май е много мил с някой! [:P]

16. Member
    Тук е от
    Mar 2005

Задача 267 (Посланието)

Аз мога да летя, @tricklys, а и съм изтъкан от милозливост, ведно с нихилизма. Да бъда мил, за мен е просто да съм.

А за кого ли е предназначено посланието? Но това, някой друг път.

Пу, ти гониш. []

17. Тук е от
    Mar 2005

Задача 267 (Посланието)

За съжаление аз нямам възможност да поема топката този път...

Но доколкото си спомням, благодарение на вас с Bibi минахме изпит един и сформирахме екип, затова смело мисля да прехвърля към нея, пък тя да прецени дали сама да дава или да прехвърля още по-нататък [][]

18. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Задача 267 (Посланието)

Тцъ!

Нека Ясен да бъде.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 12:43
  2. Задача №183 (Нелогическа задача)
    От Cko във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-02-05, 17:16
  3. Задача №63
    От Star Warrior във форум Логически задачи
    Отговори: 30
    Последно: 01-11-04, 02:00
  4. Задача №62
    От dedis във форум Логически задачи
    Отговори: 3
    Последно: 29-10-04, 13:23
  5. Задача № 47
    От prt във форум Логически задачи
    Отговори: 15
    Последно: 10-10-04, 18:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе