Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 44

Задачи Междинни (Леснотийки разни)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

<font color="red">1.</font id="red"> Намираме се в нашата любима кухня. На масата е поставена непрозрачна порцеланова чиния, пълна с [непрозрачно []] мляко, в която на дъното е поставена оригинална българска влагоустойчива монета.

Нашето любопитство започва да ни гложди - каква ли номинална стойност има тя?

На масата пред чинията е поставена бележка от някое родителско тяло, на която пише "НЕ ИЗЛИВАЙ МЛЯКОТО!!!" и работата започва да изглежда направо mission impossble...

И все пак, успяваме да видим какво пише на монетата, както си е потопена в млякото...

<font color="blue">Как без да изливаме млякото и без да вадим монетата, можем да разберем стойността й?</font id="blue">

<font color="red">2.</font id="red"> Начинаещ скиор се спуска по пистата за време T - за същото време, за което негов приятел се изкачва до върха на пистата със ски-влека.

Приятелят му - самоуверен и перфектен скиор - се хваща на бас с него, че може да съкрати наполовина времето за качване и спускане спрямо това на начинаещия скиор, карайки много по-добре от него.

<font color="blue">Възможно ли е да стане това и кой е спечелил облога в крайна сметка?</font id="blue">

<font color="red">3.</font id="red"> Имаме басейн с доста големи размери и в него има лодка, в която има една тухла. Хвърляме тухлата във водата и тя падa на дъното. Нивото на водата се покачва.

<font color="blue">Какво ще бъде нивото на водата, ако вместо тухла имаме парче лед - ще бъде по-високо или по-ниско от нивото, което е било при тухлата, и защо?</font id="blue">

<font color="red">4.</font id="red"> Непозната и ужасяваща болест броди сред монасите от един манастир в Алпите. Източникът й е неизвестен, но всеки ден се разболява точно по един монах. Тя се проявява в началния си стадий с появата на черна точка на челото. Жизнено важно за спасяването на живота на вече заразените, е те да се изолират от другите и да живеят на тъмно 3 седмици.

Но тъй като те нямат никакви огледала или каквито и да е отразяващи предмети, а правилата на ордена изключват всякакво произнасяне на думи, контакт чрез правене на знаци или писане, става изключително трудно откриването на новите заразени.

Въпреки това, надарени с божествената мъдрост, всеки следващ ден след сутрешната молитва заедно един по един новозаразилите се напускат манастира и отиват в самоизолация за лечение на болестта си. Първият ден един монах го напуска, вторият - още един и така докато заразата в крайна сметка бива унищожена.

<font color="blue">Как заразените разбират, че точно те се заразени, за да си тръгнат?</font id="blue">

2.  

3. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

1. Става ли с духане?

2. Мисля, че не, освен ако не преодолее разстоянието за 0 секунди при спускане

3. ?

4. Ако съм монах и по време на молитвата не видя точка на ничие чело, ще побързам да се сложа под карантина.

4. Member
    Тук е от
    Oct 2004

1. като изпием млякото

//едит

3. мисля че леда ще измества по-малко вода от тухлата (защото ще плува), значи нивото с леда ще е по-ниско

5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

1. В любимата си кухня...

Взимам любимата си чаша, коричка от любимия си хляб и любимия си кибрит. Паля клечка кибрит, забучвам я в коричката и пускам така направеното корабче да плува в млякото. Похлупвам го с чашата.

Ефектът: Млякото се прибира в чашата, а аз виждам монетата.

2. И аз съм като Биби. Щом начинаещият се спуска за Т и се качва за Т, то напредналия би трябвало да се изкачи с влека за Т и да се телепортира до долу за 0, за да спечели.

3. Първоначално нивото би трябвало да е по-ниско - докато ледът плува на повърхността, не измества целия обем. След като се разтопи, обемът на водата, получена от леда, е по-малък от обема на парчето лед.

4. Пак като Биби

6. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

Взимам любимата си чаша...

<div align="right">Originally posted by Edin_Lud - 22/06/2005 : 09:47:42</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Като каза "чаша", това не върши ли работа: любимата ми стъклена чаша потапям в млякото с дъното надолу, докато опре в монетата и гледам през нея като с бинокъл.

Но ако не е много дълбоко, аз все още предпочитам да духна силно, докато направя дупка до дъното.

7. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

3. Нека отчетем и теглото на тухлата и леда.

С тухлата лодката е тежала повече и е измествала повече вода. При олекването на лодката ще се понижи нивото.

С други думи заради аномалията на водата (не на Биби)[] ледът ще пусне по-малко водица от обема си, но и той е по-лек от тухлата.

Следователно ще има момент на равновесие и всичко зависи от конкретните размери и тегла.

Задачата няма единствено решение[:P]

8.  

9. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Когато ледът падне, нивото няма да се промени.

Дори след стопяването.

Защото той тежи точно толкова, колкото ако беше разтопен още в лодката.

Значи и вътре и вън е измествал все толкова вода.

Леда, разтопявайки се докато плува, не би трябвало да изменя нивото.

Защото преди да се е разтопил, измества в зависимост от теглото си, а след това - от обема си...

Докато това:

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Хвърляме тухлата във водата и тя падa на дъното. Нивото на водата се покачва.

<div align="right">Originally posted by IvO™ - 21/06/2005 : 23:57:47</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

не е вярно!

Ако вземем балон с вода, имащ същия обем колкото тухлата, той ще тежи по-малко от нея. Значи, докато са били в лодката, щеше да измества по-малко вода от тухла в лодка.

Излиза, че когато пуснем тухлата на дъното, нивото спада.

10. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

@Bibi

Нямаме балон, а парче лед с размери на тухлата.

След разтапянето ледът ще смали обема си (виж и Edin_Lud)

Обаче заради разликата в теглата ще се получи различно олекване на лодката. Затова задачата няма единствено решение.

Зависи от размерите и теглата на тухлата и леда, както и от самата лодка - колко е плаваема (ако е гумена , пълна с хелий е едно, а ако е стоманена е друго)

11. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Не съм съгласна.

Аз предлагам да разгледаме две независими задачи:

задача с тухла и задача с лодка. И да си ги гледаме поотделно.

Задача с тухла: Дадена е лодка с тухла в нея.

Пита се, когато се пусне тухлата на дъното какво става с нивото.

Аз я решавам с помощен балон пълен с вода. Така ми е по-лесно:

Вярвам, че когато са на дъното, изместват еднакво.

Вярвам, че когато са в лодката изместват различно.

Защото са различно тежки. По-тежкото (тухлата) измества повече.

От тук стигам до извода, че в задачата с тухлата нивото пада.

Защото в лодката е измествала повече от балона, а после равно на него.

//

Ако е Итонг, и ако той е по-лек от водата, тогава може да се покачи нивото.

Аз говоря за тухла, с по-голямо относително тегло от вода.

12. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Не съм съгласен - дори само лодка с тухла (тежка) да разглеждаме.

Зависи много от лодката. Ако лодката е голяма и тежка то дали има тухла в нея няма значение - почти няма да мръдне.

Ако лодката е лека - ще измести доста вода когато поставим тухлата в нея.

И при този случай няма еднозначност

13. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Не съм съгласен - дори само лодка с тухла (тежка) да разглеждаме.

Зависи много от лодката. Ако лодката е голяма и тежка то дали има тухла в нея няма значение - почти няма да мръдне.

Ако лодката е лека - ще измести доста вода когато поставим тухлата в нея.

И при този случай няма еднозначност

<div align="right">Originally posted by Wise - 22/06/2005 : 17:16:50</div id="right">

Хахахаааааа.

Значи затова гледат да правят корабите много тежки, за да си ги товарят с по-тежки стоки! И да не се разплиска морето и да залее половин Варна.

Ако бяха по-лекички, сериозно щеше да се вдигне нивото [:P]

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">1. Става ли с духане?</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Но ако не е много дълбоко, аз все още предпочитам да духна силно, докато направя дупка до дъното.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Bibi... много ти се духа май... []

А ако с духане направиш дупка, ей тогава те признах! [:P]

Ей, ама какво направихте от безобидната 3-та задачка? Ще измислите нови правила в корабостроенето. Айде сега ще ви пусна една муха: Докато тухлата "лети" към водата, през това време нивото на водата спада ли достатъчно, защото тухлата все пак е във въздуха? [] Тук се получава нещо от рода на онова - ако скочим нагоре в бързодвижещ се влак после на същото място ли ще паднем?

<s>За първата задачка използвайте това, което имате подръка... и моля без духане, защото иначе така задачката ще стане нерешима за момченца.</s> [:P] Всъщност Bibi вече е написала правилният отговор с "любимата стъклена чаша". []

А отговора на четвъртата задача не ви ли се струва прекалено лесен...?

16. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

А момченцата да духат през сламка...

А за вендузите, дето ги пуска Edin_Lud - не е ли добре?

//

Тогава друго! Пак с "любимото хлебче", но не коричка, а средичка.

Правя си от нея топчица и взимам отпечатък от монетата. А?

//

Чакайте бе! Ивоооо? Ми ако е с герба нагоре паричката, тогава какво?

По размера й сигурно...

17. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Ало, аФтора[]

Ледът като тухлата ли е по размер или по тегло или като цена....

Малко по-точно няма да навреди[]

18. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ало, аФтора[]

Ледът като тухлата ли е по размер или по тегло или като цена....

Малко по-точно няма да навреди[]

<div align="right">Originally posted by Wise*-*22/06/2005*:* 18:28:28</div id="right">

Ми незнам кое колко е. []

Директно съм копирал задачите, още преди няколко години, и ми стоят на компа.

Преди време бях казал, че имам 100 задачи подръка. Излъгал съм ви. 99 са. []

P.S. Еххх, Bibi... първо с уста, сега с ръце... [:P] Знаеш, че има 100 начина да се види монетата, въпросът е да е оригинално.

EDIT: А я помислете, ако се използва само бележката от родителското тяло, може ли да се види?

Иначе ако е с герба нагоре - по размера, да. Нали има значение? []

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Продавам РАЗНИ
    От ivanxxx във форум Продава
    Отговори: 2
    Последно: 09-08-10, 22:24
  2. Междинна задача (леснотийки разни IV)
    От MitkoS във форум Логически задачи
    Отговори: 3
    Последно: 20-12-05, 21:28
  3. Междинни задачи
    От Svart Lyset във форум Логически задачи
    Отговори: 4
    Последно: 07-08-05, 02:32
  4. Задачи Междинни (Леснотийки разни III)
    Отговори: 14
    Последно: 21-07-05, 23:09
  5. Задачи Междинни (Леснотийки разни II)
    Отговори: 12
    Последно: 07-07-05, 20:13

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе