Кое велико нещо се е скрило някъде в картинките ?
Ако не се сетите веднага, гората да ви е на помощ.
Кое велико нещо се е скрило някъде в картинките ?
Ако не се сетите веднага, гората да ви е на помощ.
Не е това. Не е и 42.Първоначално публикувано от Edin_Lud
А какво точно е ~1·618034 , че нещо ми се губи ?
@MitkoS,
Това, че квадратът е наопаки, важно ли е, за да я решим?
Не мога да схвана какво питаш съсвсем точно.Първоначално публикувано от Bibi
Рисувах картинката с Paint, ползвам IE6 и всичко се вижда ненаопаки при мен.
// Аааа ..., разбрах какво имаш впредвид. Случайност е, че е наопаки, но пък е ... полезно.
Ами добре, на мен и това ми върши работа като отговор
(Иначе, за да не се чудиш, имах предвид, че всяка малка фигурка е завъртяна спрямо съответната голяма по посока, обратна на часовника. А при квадрата е различно. Но вече ми е ясно, че е случайно.)
Аз като гледам ми напомня на "бленда".
А може и "блендамет" и чичко бобърама чак да е велико..............
![]()
Велико е нещото и всички го знаят. На повече от 2500 години е.Първоначално публикувано от Wise
Питагор да има нещо общо? Или Питагорски
Той горе-долу преди толкова е живял.
Иначе виждам спирала.
Както и аналогия със задачата за "влюбените калинки".
Древните направили велико откритие:
От квадратни "колела", започнали да ползват за каруците триъгълни* - едно друсане по-малко ...
Мисля, че е "златното сечение" и Edin_Lud има него предвид. Дано не бъркам, но Питагор имаше нещо общо с въвежднето му като специално съотношение. Ирационално...Първоначално публикувано от MitkoS
Да...златното число или златното сечение, известно още катo Phi, имах предвид...но явно не е това
Според Енциклопедията то е въведено от Да Винчи.
Иначе Питагор наистина се е занимавал с "несъизмерими отсечки" и ирационални числа.
А някакви други идеи?
За калинките какво ще кажете?
(<- защо е сърдито човечето?)
@Bibi, изглежда Енциклопедията ти греши. Златното съотношение е ползвано още от египтяните при строежа на пирамидите. Питагор се е интересувал силно от това съотношение и го е ъ-ъ-ъ... популяризирал или направил известно. Доказал, че то е в основата на пропорциите в човешкото тяло. Пентаграмът, за точното начертаване, на който е било необходимо познание за златното съотношение, е бил един от символите на неговата филосовска школа (питагорейци).
Фидий, живял малко след след Питагор, е бил също силно заинтригуван и го е използвал при построяването на Партенона примерно. В негова чест се бележи с Phi (Phidias). А Микеланджело, Да Винчи и редица други ренесансови творци просто възкресяват интереса към античната култура и знания.
офф/
Май за "колелото" става дума. От това по-велико не знам - в природата го няма май - човеците сме го открили :Super: