Съжалявам, но не приемам това Х и 1-цата в скобите!Първоначално публикувано от Bibi
//
Имам пред вид, че последната база не е на Х от финала
И по тази формула ще се озовеш на 488.48 метра от старта
Съжалявам, но не приемам това Х и 1-цата в скобите!Първоначално публикувано от Bibi
//
Имам пред вид, че последната база не е на Х от финала
И по тази формула ще се озовеш на 488.48 метра от старта
Това е теоретично възможната горна граница на решението без да се вземат предвид ограниченията. За съжаление практически е непостижима. Точно заради ограниченията - например не можеш да разтовариш повече от 100 л. бензин наведнъж на всяка "нова" база; не можеш да минеш повече от 100 км. наведнъж след като си разтоварила и т.н. Тези фактори много усложняват решението и намаляват практически възможното разстояние.Първоначално публикувано от Bibi
@pimpirlit,
прав си. За да се реализира ми трябва само да имам право да превозвам празни туби, освен пълните и тогава може да се реализира и на практика.
Целта е да напълня джипа с 200 литра и да оставя 196 от тях на 2 метра от старта, за което ще ми трябва да имам в какво да ги сипя.
При бананената задача те се оставят на земята и това ограничение не ни пречи.
dmanov, целта не е камилата да пристигне с 1000 банана, а на пазара да стигнат 1000 банана. Т.е. например да донесеш 333 1/2 веднъж и още 666 2/3 при второто пристигане на пазара.
pimpirlit, с тия ограничения става доста грозно... Не мисля, че мога да кажа нещо със сигурност дори и за 600л при това положение.
Докато си редактирах последния отговор сте пуснали още два, така че вижте, моля, предишният ми отговор!
//
А колкото до носене на няколко пъти това е само банано-харчещо разкарване
Там съм с 3006 банана.Първоначално публикувано от dmanov
2000 от тях занасям на още 200 метра напред.
При което съм на 688.465 и на два рунда пренасям колкото мога а именно 2000 - 3*311.533 = 1065.40 така че хабя наистина, но не чак толкова, че да нямам файда.Първоначално публикувано от dmanov
В същност, наистина е моя грешката:
Suma 1/(2N-1), където N=1 до K не клони към 1
В момента нещо не мога да си спомня на къде клони, но НЕ Е 1.
Извинявам се
Разходящ е, ако не греша. Прилича ми на подред от Хармоничния.
Да пробвам ли да проверя все пак?
Разходящ е, \sum 1/(2k-1) > \sum 1/(2k) = 1/2 \sum 1/k, а хармоничната сума е разходяща.
Хм, задачата за Хъмъра е оптимизационна, стигнах до извод как могат да се направят О(x^2) ограничения, които да задават задачата (x е броя на варелите). Интересно обаче колко време би отнел един simplex при 10000 неизвестни...
От началото!Първоначално публикувано от barnie
Така че нов отговор: 7673.
Вече може да смятаме задачата за напълно решена от Bibi.
В такъв случай ще опиша метода с прости думи, но искам преди това да опитам да докажа, че е възможно най-оптималния.
Междувременно предлагам да решаваме филмовата задача на kamenf и тя да стане редовна, а после ще сложа и някаква допълнителна междинка.
Не успявам да направя съвсем чисто доказателство, затова всяка помощ ще е добре дошла.
Считам, че КПД-то на добичето е най-голямо, когато винаги тръгва напред максимално натоварено и винаги, когато се върне в по-задна база е тотално изпразнено.
Ако това е вярно, то ни приближава към доказателството.
От това следва, че във всяка нова база трябва да се донесе товар, чието количество е точен брой резервоари. Не 50 туби и половина, а точно 50. (за да тръгва все напълно натоварена)
Също така считам (пак полудоказано) че ако знаем най-доброто решение на задача за N туби, тогава най-доброто решение за N+1 туби е негово "продължение". В смисъл, че след първата стъпка се свежда до него.
Да уточня! Говоря за задача:
1. от типа "колко най-далеч можем да стигнем", тя е малко по-различна от задачата "с колко трябва да тръгнем, за да стигнем на пазара с 1000 банана". Макар че като решим първата, тя ни помага да измислим и втората.
2. задачата е "без амбалажни ограничения, с безкрайно делим товар". Да кажем влак, който превозва кюмур и гори кюмур. Може да оставя колкото си иска големи купчинки направо на земята, може да ги дели на части, без да стават на пюре...
Така стигам до следната схема:
Ако имаме 8 вагона въглища - пренасяме ги един по един до такава база, че когато свършим, там да са влакчето + купчинки за точно 7 вагона.
Сведохме я до нова задача с нов старт и нова складова наличност.
От там си набелязваме втора цел и едно по едно пренасяме всичко до нея, като желанието ни е да сме там с точно 6 вагона.
Сга вече смятането е лесно.Код:............ ........ \/\/\/\ _____ база 4 \/\/\ ______ база 5 \/\ _______ база 6 \ ________ финал
От Старта към Първа база се тръгва 8 пъти, обратно същото разстояние се минава 7 пъти, значи общо 15 паса за които казахме, че сме отпуснали за горене 1 вагон. Така пресмятаме, че Първа база е на разстояние 1/15 от онова разстояние, което се изминава с 1 вагон.
После Втора е на 1/13 от Първа и т.н. до края.
Това решава задачата в случая, когато на Старта има само пълни вагони.
При 8 вагона и половина или каквато и да е друга дроб (както беше със 101-вия варел при Хамъра) препоръчително е да се направи една близка Първа база, до която да се откарат 8-те като се изгори само непълния. (така дойде онова допълнително 100/101). Ако пък е с 8.5 вагона тя ще се намира на 1/34 от старта (1/17 * 1/2).
При задача с недостиг на амбалаж би трябвало да се види кое е по-изгодно: по-малък брой дълги преходи или повече, но къси. За да се реши къде да се разполагат базите.
Очевидно рано сутрин не ти тече гладко мисълта!
То мисленето като цяло ми идва доста мъчително занимание.
Сега се мъча да докажа, че оптималното решение е рекурсивно, ама не върви.
А "рано сутрин" на теб кога ти се пада? Че и това не е съвсем еднозначно?