Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 30

Задача 303 (камила и банани)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jan 2003

Задача 303 (камила и банани)

Ще поставя още веднъж тази задача:

Камилар има товар от 3000 банана, както и една камила, която може да носи максимум 1000 банана като еднократен товар, но която яде на всеки 1 км. по един банан.
    Колко банана може да стигнат до крайната цел на камиларя, която е един пазар на разстояние 1000 км. от първоначалната точка?
    Задачата вече е задавана тук, но даденото решение не е вярно. Допълнителен въпрос:

С колко банана трябва да започне, за да докара 1000 до пазара?

2.  

3. dreidrei
    Guest

Re: Задача 303 (камила и банани)

Поне 833 банана могат да се закарат до тоя пазар, ама на кой му пука...

4. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Barnie, ти изкопа камилата и я утрепа, бре!

5. Member
    Тук е от
    Jan 2003

Цитат Първоначално публикувано от dreidrei
    Поне 833 банана могат да се закарат до тоя пазар, ама на кой му пука...
    Това е множко. Ще кажеш ли как?

6. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Стигнах до пазара с 533 банана.
    Ако има смисъл, ще кажа как, ако не - ще си ги изям

По втория въпрос още нямам хипотеза.

7. Member
    Тук е от
    Jan 2003

Bibi, има смисъл.

И за да е по-лесна втората част на въпроса, нека да приемем, че бананите и разстоянията могат да се делят произволно. (т.е. например можем да оставим 58 1/2 банана на разстояние 123 1/3 км).

8.  

9. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

По втората точка: ако имам 7906 банана, мога да занеса 1000 от тях на пазара.
    Не видях, че си сложил улеснението, затова я решавах с цели банани.

Взимам 1000 банана, оставям 600 на Първа база и се връщам на старта.

Взимам вторите хиляда. Когато мина покрай Първа база "дозареждам" от нея 200 (остават 400). Стигам до Втора база, където оставям 334. Връщам се. Когато мина покрай Първа база "дозареждам" от нея 200 (остават 200) и с тях карам до старта.

Взимам последните хиляда. Когато мина покрай Първа база "дозареждам" от нея последните 200. Когато мина покрай Втора база "дозареждам" от нея 333 и давам един на камиларя да хапне, че и той душа носи. До пазара успявам да занеса 533.
    С нецели банани моят отговор е 533 1/3, но камиларят ще ходи гладен.
    //
    Със бензиновата задача по тази технология се домъкнах до 587.555 метра от старта!
    Без да прилагам магии, както някой преди беше предлагал. Което си е световен рекорд!
    Това постижение е със 100 туби.
    А там ние имаме 101, така че може да се подобри, но трябва на свежа глава да видя с колко.

10. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от Bibi
    ...
    Взимам последните хиляда. Когато мина покрай Първа база "дозареждам" от нея последните 200. Когато мина покрай Втора база "дозареждам" от нея 333 и давам един на камиларя да хапне, че и той душа носи. До пазара успявам да занеса 533.
    ...
    Много си ларж! Защо трябва да се охарчваш с цял банан за този мързел, камиларя?
    В условието не е упоменато изрично, но има три хипотези за това как камилата яде бананите - изяжда банана (1)след като е изминала километъра, (2)преди да тръгне и (3)по време на ходенето. Твоето решение е за първият случай. Познавайки нрава на тези симпатични животинки, мисля, че вторият или третият вариант са по-вероятни. В този случай ще закараш 534 банана на пазара! На Втора база товариш до 1000 банана, 1001-ят вместо на камиларя го даваш на хамил'та проклета да си го дъвче - на място или по трасето

Добавено: Ако все пак камилата си яде банана след като е изминала километъра, пак стават 534. Постъпваш като типичен български работодател - спестяваш си последната надница, т.е. като стигне до пазара не й даваш последния полагащ й се банан. И понеже предварително си подкупила камиларя с един банан, го оставяш той да се разправя с нея

Цитат Първоначално публикувано от Bibi
    ...
    Със бензиновата задача по тази технология се домъкнах до 587.555 метра от старта!
    ...
    :Super: Теоретичния максимум мисля, че е 588,5 км! Без да се вземат предвид ограниченията. Така че, казвай как го правиш.

11. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Точно толкова е максимума и според мен. Поне "на око", после ще го сметна по-точно.
    Понеже ме осени една идея, която я разработих при четен брой туби/банани, а в задачата има 101-ва туба, най-вероятно към червеничкото число трябва да прибавя 100/101, което е около метър допълнително и ще се получи онова, което ти си написал.
    Важното за този метод е подборът на базите.
    Ако разстоянието, което може да се измине на един пас (без презареждане) е Х (с камилата това са 1000 км., с хамъра са 200), тогава разпределям базите така:
    последната е на Х от финала
    предпоследната - на Х/3 от нея
    по-предната - на Х/5 и т.н.
    В крайна сметка имам да събера реда Х(1 + 1/3 + 1/5 + ... + 1/В)
    Като при задача със 100 туби В = 99, Х = 200.
    Това В се определя от броя туби в хангара (или броя задължителни потегляния от него).
    За 2N туби (които означават N посещения на хангара) B = 2N - 1.

12. Member
    Тук е от
    Jan 2003

Да, според мен също това е верният отговор и за 3000 банана и за 10000 л бензин. Малко по-точно пресметнато с 10100 л бензин можем да стигнем 588,545 км.

Само че не ми се вижда точна сметката за началния брой, за да докараш 1000 банана на пазара. Може да се стигне и с по-малко.

13. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Спестих още 10. Но с нецели решения.
    7896.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Jan 2003

Не така. Ако почнеш с 8000 можеш да докараш 1000 банана на разстояние 1021,8 км. Къде е най-далавера да ги отрежеш тия близо 22 излишни километра?

16. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Числото и при мен е същото 1021.8.
    Значи правим еднакви неща, но някъде бъркам с "излишните" банани?
    Успявам да докарам 1065.40 бройки до пазара, така че от 8000 извадих 65, както и няколкото банана, които прецених, че е по-изгодно да зарежа по трасето в разни бази.

Цитат Първоначално публикувано от barnie
    Малко по-точно пресметнато с 10100 л бензин можем да стигнем 588,545 км.
    За 101 туби и аз се съгласявам, че това е числото.
    Поне по тази схема. Но мисля, че по-добра от нея няма.

17. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Може и да не съм прав, но според мен е така:
    Нека разстоянието до пазара е S.
    Нека началното количество (банани) е A, а количеството, пренасяно на един път е B. Тогава за да е ефективна разходката на камилата, трябва след последното преминаване на всяка база, в нея да не остава нищо, а тя да е с B банана на тръгване от нея.
    Следователно през първа база ще се мине N1 пъти, където N1=A/B (за да занесе всички банани) и ще измине отсечката K1=2*N1-1 пъти, защото последния път няма да се връща. Разстоянието до базата ще е S/K1.
    По същия начин процедираме и за следващата база, където количеството банани са (A-B)/B, т.е. броя пъти на преминаване през базат ще е N2=(A-B)/B или N2=A/B-1 или N2=N1-1, a разстоянието до нея ще бъде S разделено на K2=2*N2-1=2*(N1-1)-1.
    И т.н. за следващите бази.
    От там имаме, че общото разстояние на всичките бази е S1=S * Suma 1/(2N-1) за N=1 до (A/B - 1). Suma замества латинския знак. Тази сума клони към 1, колкото по-голямо е съотношените на A/B.
    На последната база камилата ще тръгне с B банана, които намалени с оставащия до финала път е броя на занесените банани до финала.
    Оставащият от последната база до финала път е:
    S - Общата база = S - S*Suma (горната сума) или S*(1-Suma)

Доколкото в случая B=1000 и S=1000, а S*(1-Suma) > 0 (защото Suma клони към 1, но не може да стане 1), то камилата не може да пристигне с 1000 банана.
    Може да се доразвият малко разсъжденията, ако камилата изяжда M банана на километър.

18. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Това, което казваш, е много близко до онова, което аз правя.
    Сега ще опитам да го обясня по друг начин:

Тръгвайки от старта където има 8000 банана, опитвам да докарам 7000 от тях до някаква колкото може по-отдалечена Първа база.
    Тази база (точно заради твоите разсъждения) се намира на разстояние 1/15.
    Това свежда задачата до подобна задача, но със 7000 като начало.
    Сега 6000 от тези банани могат да се занесат ня 1/13. После 5000 на 1/11 и т.н.
    В края имам 2000 банана и камила, намиращи се в база, която се намира на 688.467 от най-първия старт.
    1065.40 от тях могат да се занесат до пазара.

//
    Моето Х е твоето В.
    Единицата е последния преход с пълен товар между последната база и финала.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 12:43
  2. Задача №183 (Нелогическа задача)
    От Cko във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 23-02-05, 17:16
  3. Задача №63
    От Star Warrior във форум Логически задачи
    Отговори: 30
    Последно: 01-11-04, 02:00
  4. Задача №62
    От dedis във форум Логически задачи
    Отговори: 3
    Последно: 29-10-04, 13:23
  5. Задача №61
    От Raid във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 28-10-04, 15:57

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе