Резултати от 1 до 9 от общо 9

Задача 333 (НАТИСНИ БУТОНА)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #1

    Задача 333 (НАТИСНИ БУТОНА)

    (В близкото бъдеще,) двама космонавти били изпратени на далечна мисия да потвъртят дали новооткритата планета 333-SILVIA, прилича толкова много на Земята, както първоначално изглеждало.
    След като пристигнали благополучно, на Земята се получил рапорт:
    „В орбита сме. Първичните наблюдения показват, че всичко е точно както на Земята – има атмосфера със същия състав, гравитацията е същата, температурата е същата (наблизо има слънце), виждаме океани и контитнети. Забелязахме някакъв странен кратер с диаметър около 20 км. Оттук много добре се вижда, че е с идеални геометрични форми. Вътре в кратера има езеро, но явно е плитко, тъй като на дъното се вижда надпис „НАТИСНИ БУТОНА” с гигантски букви”.
    На другия ден се получил нов рапорт:
    „Разгледахме отблизо повърхността с антигравитационната совалка. Потвърждаваме, всичко е съвсем като на Земята. Врътнахме няколко кръгчета около странния кратер и направихме пълно сканиране. Наклона на стените и навътре и навън е точно 30 градуса. Височината на стените е точно 1 км. Дъното на кратера е идеално равно и е на нивото на повърхноста извън кратера. От ниско, гигантските букви не се забелязват, а и водата е малко мътна.
    На следващия ден:
    „Приземихме се (някак си) на брега на езерото вътре в кратера. Обиколихме цялото езеро и направихме замервания – дълбочината на водата е 1 м. Лазерните прибори показват, че дъното е идеално равно, но има някаква малка аномалия точно в центъра – нещо като цилиндър с диаметър 5 м и височина 0,5 м, който стърчи от дъното. Утре ще продължим с рентгеновите прибори.”
    На следващия ден:
    „Рентгена показа, че това в центъра е нещо като гигантски бутон-бутало. Представлява цилиндричен отвор в дъното с дълбочина 3 м и диаметър 5,04 м. Отдолу има пружина висока 2 м, а върху пружината е цилиндъра. Самия цилиндър е с височина 1,5 и стърчи от дъното 0,5 м. Анализа на пружината показва, че за да се натисне бутона, са необходими 200 кг тежест отгоре.
    Решихме да натиснем бутона, но няма откъде да намерим 200кг. И двамата тежим по 80 кг и сме високи по 1,8 м. Утре ще облечем комбинезоните с многото джобове и ципове, ще напълним джобовете с всякакви възможни тежести - на човек по 50 кг, ще се снижим на 20 см от водата и ще скочим от совалката направо върху бутона. Предполагаме, че и тук важи закона на Архимед. Затова си замерихме обема на краката и задниците - точно 50 литра общо за двамата. За всеки случай, ще се натоварим малко повече, така че да тежим към 260-280 кг.
    И после рапортите спряли.
    Изпратили трети космонавт. Неговия рапорт бил:
    "Колегите са точно върху бутона. Мъртви. Не са успяли да натиснат бутона. Изглежда нещо са объркали с тежестта. Умряли са защого ... пшшшиуиу <смущения във връзката> пшшшиуиуххс... утре ще прибера телата. Край." Изглежда, забравил да изключи радиото навреме, защото се чуло "Ебаси тъпанарите са тия двамата".


  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Oct 2006
    Мнения
    330
    #2

    Re: Задача 333 (НАТИСНИ БУТОНА)

    Ако въпросът е "какво се е случило" - да не са се удавили, като са пропаднали с тежестите с натиснатият бутон и са засмукали водата от езерото?

  4. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #3

    Re: Задача 333 (НАТИСНИ БУТОНА)

    Промених малко текста, за да не изглежда, че са си счупили краката при скока с допълнителните тежести и са се удавили заради това.

    Третия космонавт е обяснил две неща, които не са се чули заради смущенията
    1. Как са умряли ?
    2. Защо са умряли ?
    Това се търси в задачата

    А който познае
    3. Защо първоначално задачата се казваше "Пъклена" ?
    печели голямата награда

    // А който даде най-добро обяснение
    4. Защо бутона не е натиснат (защо пружината не е поддала) ?
    печели втората голяма награда. Очаква се обяснението да е подкрепено с каквито и да е научни разсъждения и закони (физика, биология, астрономия, математика, или каквито там науки са подръка)

  5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #4

    Re: Задача 333 (НАТИСНИ БУТОНА)

    Ами да започнем отнякъде:
    Разбирам, че на дъното има шахта с диаметър 5.04м и дълбочина 3м. На дъното на тази шахта има пружина с височина 2м(диаметър не се споменава). Върху пружината лежи бутало с диаметър 5м и височина 1,5м. Това означава, че 1м от него е под нивото на дъното на басейна и 0.5м стърчи от дъното, т.е. на 0.5м от повърхността на водата. Тъй като подбуталното пространство е пълно с вода(няма как да не бъде), то бутона(буталото) няма да бъде натиснат защото към силата на пружината се добавя и силата от хидравличното налягане! А тя е почти колкото натиска отгоре(тежестта на космонавтите. Казвам "почти", защото през хлабинитеот 0.04м между шахтата и буталото ще се дроселира бавно водата от подбуталното пространство.
    Това е моя отговор на четвъртия въпрос - защо не се е натиснало буталото, а за първите три въпроса - моля следващия!
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    От дъното на шахтата до повърхността на водата са 4м. Височината на буталото е 1.5м,тяхната височина е 1.8м. Тоест, ако пружината в свито положение е под 70-80см и бяха успели да натиснат бутона, то те щяха да са удавени (Ебаси тъпанарите са тия двамата) Да не би пък за това да е била "пъклена" - защото щяха да са потопени в цял ръст, като в казан в пъкъла?

  6. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #5

    Re: Задача 333 (НАТИСНИ БУТОНА)

    Браво Лазаре,
    Със Силвия не сме забелязали какво ще стане, ако буталото падне докрай надолу (космонавтите със сигурност ще се удавят).

    Нека да приемем, че пружината се свива само 50 см. т.е., цилиндъра потъва само 50 см, което е достатъчно да считаме, че бутона е натиснат. Но това не се е случило.

  7. prt
    prt е офлайн
    Member Аватара на prt
    Тук е от
    Feb 2004
    Мнения
    650
    #6

    Re: Задача 333 (НАТИСНИ БУТОНА)

    Не ми се смята, но да "хвърля" 1 идея. Диаметър от 20 км е доста големичък , т.е. закръглянето на планетата трябва да даде отражение. При абсолютно равно дъно (равнина, а не еднакво дълбоко езеро) би трябвало в средата водата да е по-дълбока отколкото в края на езерото. С колко точно - ако някой намери радиуса на Земята - нека посмята ... нали тази планета (333-SILVIA) била съвсем като Земята.

  8.  
     
  9. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #7

    Re: Задача 333 (НАТИСНИ БУТОНА)

    Цитат Първоначално публикувано от prt
    Не ми се смята, но да "хвърля" 1 идея. Диаметър от 20 км е доста големичък , т.е. закръглянето на планетата трябва да даде отражение. При абсолютно равно дъно (равнина, а не еднакво дълбоко езеро) би трябвало в средата водата да е по-дълбока отколкото в края на езерото. С колко точно - ако някой намери радиуса на Земята - нека посмята ... нали тази планета (333-SILVIA) била съвсем като Земята.
    Наистина, ако дъното е равнина, а водната повърхност - сфера, дълбочината в центъра ще бъде с близо 8 метра повече, т.е. общо 9 м. Подобно разсъждение обаче не ми се връзва с логиката на задачата, тъй като колкото и тъпи да са били космонавтите, все щяха да видят, че е по-дълбоко.

    Продължаваме да копаме

  10. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #8

    Re: Задача 333 (НАТИСНИ БУТОНА)

    333 е половина на 666 - "дяволското число".
    Дали "пъклената" задача има нещо общо с това?
    Или пък... има общо с нещо... "адско"... горещо... може би водата, покриваща бутона, се е изпарила, и космонавтите са се пребили като кучета?


  11. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #9

    Re: Задача 333 (НАТИСНИ БУТОНА)



    Cko, вероятно си объркал сметката, би трябвало да се получи приблизително 2,5м. А и да не забряваме, че водата е леко мътна.

    prt провали пъкления план с бързото решение.
    Цитирам по памет ”... всички ще очакват интересна инзвънземна развръзка за тоя бутон, а такава няма да има. И усещането ще е все едно последната хапка от тортата се е изхлузила от вилицата и е паднала на земята. Ха-ха-ха. Ебаси гадното ...”

    А за 4-тия въпрос - закона на Архимед. Тежестта на космонавтите не е била достатъчна, тъй като неправилно са предположили каква е дълбочината и са замерили обема само на краката и задниците, тъй като са очаквали да потънат само 1 м.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. бутона за ръчно включване на вътрешното тяло-модела е msz-sx288
    От veskodivia във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 1
    Последно: 28-12-13, 21:44
  2. Отговори: 12
    Последно: 27-07-09, 10:46
  3. Задача 270 (Следваща задача)
    От tricklys във форум Логически задачи
    Отговори: 18
    Последно: 22-06-05, 12:43
  4. Бутона за кирилица
    От ivo80 във форум За Форума
    Отговори: 8
    Последно: 07-02-05, 22:15
  5. Не бачка бутона до тениската
    От DeathKnight във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 3
    Последно: 22-03-02, 12:28

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе