Не.
Не е нещо което се използва като определение в дадена сфера ....
всеки го е чувал и изричал .. макар и рядко .
Аз изчезвам ,че кръчмата чака по късно ако още не е решено ще се опитам да подскажа още...
Не.
Не е нещо което се използва като определение в дадена сфера ....
всеки го е чувал и изричал .. макар и рядко .
Аз изчезвам ,че кръчмата чака по късно ако още не е решено ще се опитам да подскажа още...
z0r0, цените в твоята кръчма срамни ли са или БЕЗсрамни? А кажи ми сега, пък после ще мислим!
Цените са нормални .. добре, че отидох по късно и всички се бяха прецакали с топла бира . Аз нали съм нагъл и като разбрах си поръчах наливна ... тя поне няма как да е топла
Така че , а вие мислете ......
Тъй като след 2-3 дена вече ще съм някъде където има повече море и пясък ... и сигурно няма да мога да влизам толкова често се надявам да се понапънете малко иначе надушвам прецедент (нерешена задачка в Сетком.бг)
z0r0, нерешаването на една задача може да се дължи на недостатъчно познания в решаващите я, но може да се дължи и на лошата й или непълна формулировка от страна на задаващия я....
z0r0, че цените са нормални - разбрахме ! Ама ти май не си разбрал смисъла на въпроса ми. По-скоро исках да попитам дали това срамни/БЕЗсрамни=едно и също нещо не се признава за отговор на задачата? Защото отговаря на подсказката:То ясно, че не съм улучил твоята дума, ама задачата може да има няколко решения, които да удовлетворяват условието! Или има и други условия, на които не отговаря този отговор?Първоначално публикувано от z0r0
И как Срамни и БЕЗсрамни има еднакво значение ?
Даже не съм сигурен дали думата "Срамни" се използва някъде освен когато става въпрос за полови органи...
Иначе идеята ми е точно такава и не съм казал, че САМО ТАЗИ ДУМА ЗА КОЯТО АЗ СЪМ СЕ СЕТИЛ е такава ... ако има и други .. добре дошли ще ми е интересно
А колкото до разясненията като прочетете отговора ще видите, че няма как по друг начин да се обясни или поне аз не се сещам . ВСЕ ПАК НЕ СЪМ ВИШИСТ
ПОСЛЕДЕН ГОЛЯМ ЖОКЕР ! = Думата вече съм я използвал
прелистих два речника с думи започващи с "без" или съм я пропуснал думата или такава дума няма
намирам " безпрецедентен"
Когато дадена ситуация е Прецедент тя сама по себе си е БЕЗпрецедентна ...
или както ти си намерил .. Безпрецедентен случай = Прецедентен случай ...
Прецедентен случай = Нещо което се случва за 1 път !
Безпрецедентен случай = Нещо което се случва за 1 път !
извинявам се ако нещо грешно съм задал въпроса или нещо съм объркал ... просто в един филм за една ситуация използваха и двата варианта и ми стана доста интересно .. Преди това не се бях замислял ...
Ако някой гамен в кръчмата бара сервитьорките по дупето мога да кажа, че той има срамно поведение. Мога да кажа, че има безсрамно поведение. Мога да кажа, че има безпрецедентно поведение. Но не съм сигурен дали бих казал, че има прецедентно поведение. Както и да е, мисля че и двете двойки думи стават за отговор. Както и примера, който първа посочи Bibi и то без подсказки - ценен/БЕЗценен (съвет) = едно и също нещо. Мисля, че на нея се пада честта да се чувства победител!
въобще не е едно и също...Първоначално публикувано от Lazar
а синоним на думата прецедент е думата случай (Български синонимен речник, 1987) така, че няма такова нещо - става прецедентен прецедент, например
precedent (англ) - едно от няколкото значения е предишен, предварителен
няма, според мен, такова съчетание в бълг. език - прецедентен случай, това е си едно изкуствено словосъчетание;
ако имаше, щеше да означава тъкмо обратното - предишен, предшестващ случай!
а и използването на тази дума прецедент представлява замърсяване на българския език, спокойно може да се употреби българска дума...
Прав си, че ако сме съвсем стриктни, не е съвсем същото, но тогава задачата ще остане без отговор...Първоначално публикувано от hihimor
Защо да остане без отговор?
Така както го зададох и "0" и "Вакуум" и отговора на @ Lazar са верни. Не бъдете толкова стриктни! Все пак мисля, че схванахте замисъла и сме тук да се забавляваме . Съжалявам ако някой е с засегнато ЕГО и иска да търси под вола теле