Да понапиша и аз някои изводи които ми се набиха в главата, докато се занимавах със задачата:
1. На практика и аз правих същото - проверявах n-мерните кубове, но с размерност до 11 (11 - "вътре" в координатите), тъй като "пусках" един заек да опитва по няколко координати.
2. При двумерните постигнах по-висок резултат при пълно комбиниране, а при тримерните обратното - най-високия резултат който постигнах е този с куба от 5x4x4 (10=4+3+3). Обаче това 5x4x4 е някакво си конкретно НЕпълно комбиниране ("конкретно" в смисъл, че е едно от многото възможни НЕпълни, докато пълното си е единствено)
3. Разделянето на единични клетки от по 12 чинии и 13 чинии, не е нищо друго, освен допълнителна версия на непълното комбиниране - просто е още един от многото възможни варианти на непълно комбиниране.
Затова:
1. Отказах се повече да търся конкретна обща закономерност - реших, че всеки вариант на <брой чинии, брой зайци, брой отровни> си има собствен максимум до който евентуално се достига по уникален начин според конкретния брой чинии, зайци и отровни чинии
2. Все още не считам (нищо не ме е убедило категорично в обратното), че тримерния куб 5x4x4 е максимума за конкретната задача - <1000 чинии, 2 отровни, 10 заека>. Не виждам причина да няма някакво друго конкретно непълно комбиниране, при което да се постигне по-висок резултат. Затова и с интерес следя новите предложения които се появяват отвреме на време - и тези на Очо , и сега последното на tonych - това са все някакви варианти на НЕпълно комбиниране.