Здрасти Митко.
И да е имало какво да се прощава, одавна е простено.
Уф разбрах къде ми е проблема. Не обичам да има изклчения от правилото.
На мен, така обяснена, задачата ми излежда ок. Лудия какво мисли по въпрода?
Здрасти Митко.
И да е имало какво да се прощава, одавна е простено.
Уф разбрах къде ми е проблема. Не обичам да има изклчения от правилото.
На мен, така обяснена, задачата ми излежда ок. Лудия какво мисли по въпрода?
Мисли, че е така, както МиткоС е обяснил
Умишлено пропуснах момента с размяната на подаръци в началото, за да ви накарам малко да се изпотите и да има коментари кой докъде е стигнал и какво му липсва, за да довърши. Оказа се, че не е добра идея.
Аз пък забелязах, че условието да получа подарък от всеки, на когото съм подарила, е излишно.
Дори в моя вариант на задачата, резултатът излиза същия.
Ще дам пример с този, който е подарил 6 подаръка. Половинката му единствена е пропусната, значи тя е човекът, получил, а също така и дал 0.
Този с 6-те е получил "от някого" 6 подаръка и понеже няма алтернативи - получил ги е от всеки по един.
(Важното тук е, че е получил и от мен, и от половинката ми по един.)
Какъв точно е тоя твой вариант ? Кое условие се променя и как точно ? Питам, щото ми стана интересно.Първоначално публикувано от Bibi
Аз също гледах доста варианти - най-вначалото, допусках и самотници на партито (лаконичното оригинално условие не изключва такава възможност)
Решавах я като счетох, че "за всеки подарен подарък е получен подарък" означава "аз подарявам на теб а някой (може и да не си ти) подарява на мен". Оказа се, че това е достатъчно.
Ако правилно съм те разбрал, не е нужно да имаме аксиома "Аз съм ти дал само когато и ти си ми дал", защото същото "Аз съм ти дал само когато и ти си ми дал" излиза като следствие от другите аксиоми в условието и най-вече от аксиомата за "различен брой".
(?)