Бих казал "има решение", когато има подредба без парциална сума 4.
Значи 653 не е вярно число, както и 7 не е граница в новото условие, а може би чак 9.
Бих казал "има решение", когато има подредба без парциална сума 4.
Значи 653 не е вярно число, както и 7 не е граница в новото условие, а може би чак 9.
Задачата е много готина, няколко дни не можах да спя и се чудех кога толкова съм излязла от формаПървоначално публикувано от dedis
Радвам се, че с Биби я смятате за интересна!
..................
За другите приятели, на които не им е скучна - решението - в №22, за да е на едно място.
въпросче?
ясно е, че при 730 души за 1 година по двама на ден няма как да има 77 записали се в последователни дни
за да намалим тази цифра(730) трябва поне в един ден да се сдобием с един нов приятел, а не с двама
и така първия ден имаме 1 приятел след това всеки ден по двама до като стигнем до 75 приятели и тогава трябва да запишем 4
ползата от единицата отива на вятъра
случаят със 76 единици и на следващия ден 78 нови приятели е аналогичен на 77 дни по двама приятели
та въпросът ми е 730 ли е най-малкото число при което нямаме 77 приятели в последователни дни или има начин да се даде пример с поне една единица без да се надвишава 730
Хм...искаж да кажеш /пост22/ , че ако бяха вместо 450 - 1450 решението е валидно??
Тонич и Уайз, опасявам се, че сте прочели отгоре-отгоре условието и затова са възникнали тези въпроси.
Хората са 450 за една година, не 730. Последното е 2х365 - числата в двете помощни редички.
За 1450 със сигурност не е валидно (макар, че го казвам интуитивно в момента). Защото 1450+77 е далеч над 730. И има голяма свобода да "настаняваш гълъбите".
Мисля, че Тонича е наясно с задачата, но се опитва да реши колко е точната граница.
Само че го прави обратно на нас: не се опитва да я вдига, започвайки от 450, а да я сваля от 730 надолу.
И е избрал точно 730 понеже при него лесно е видял, че не винаги има 77.
Да, сега виждам, че е така. Задачата е с възможности за допълнителни интересни въпроси.
Най-интересно е къде е границата, над която има подредби без 77.
Засега е ясно, че е между 653 и 730
Май е по-лесно с индукция да се решава - отдолу нагоре.
Не е ясно. То предположението за 730 с нарастване по 2 важи за нечетното 77. Така че, трябва да се търси връзка и с това число.
Аз упорствам, че границата е между 673 и 730.
На мен ми липсва Митко да се включи...той със сигурност щеше да има какво да каже
По т.6 от решението нещо не ми е ясно. Добре, имаме повтарящи се числа, но защо едното да е от първата редичка, а другото от втората?
И още нещо - при 673 има подредба, при която няма 77 за един период:
(76х1+78)+57 = 673
За 673 - чудесно! Значи това е границата.
Но аз не го разбирам: кои са 365-те числа?
4 групи от 1,1,1,... 1, 78
и след тях 57 единички
така ли?
По първия въпрос: повтарящите се числа не могат да бъдат в една и съща редичка, защото всяка от тях съдържа само различни, нарастващи числа.
ами 4 числа 78 и останалите 361 единициПървоначално публикувано от Bibi
111..1 (78) 111...11 (78) 111...11 (78) 11..11 (78) 111...1