Май ще се повторя - ако всички лъжат = няма парадокс!!
Май ще се повторя - ако всички лъжат = няма парадокс!!
@ql^2/8,
вкара ме в задълбочен размисъл!
От 15 минути си повтарям "Аз лъжа" - получи се нещо като мантра
И останалата част от изказването ти е само за анализ.
Обаче намерих начин да се измъкнем от всичко това, преди да ни се завие свят!
Какво означава "N от нас лъжат"?
Дали е "лъжат винаги" (както я решавахме), или "понякога лъжат", или "просто си дрънкам, понеже не винаги казвам истината и е все едно какво говоря".
И си много прав, че каквото и да кажат предните 6 човека, то не може да ме принуди да излъжа, ако не ща.
И аз ще оспамя още малко темата, за което се извинявам.
Знае се, че с каквито се събереш, такъв ставаш. => Доказва се, че повече от 50% лъжат. => Всички лъжат.
Приема се, че номера на хората е номер на тяхното изказване, т.е. номер 1 се е изказал пръв. Няма как номер 1 да знае какво ще кажат останалите 7, следователно той предварително е излъгал . Това се отнася и до останалите, без номер 7 и 8. Ако последователността е на обратно, номер 8 се изказва първи, а номер 1 е последен, то погледни второто изречение на това мнение . Жалко за новия, ще стане като тях
Да "доокрася" парадокса:
Новите са били двама.
От 1 до 6 са чули едно и също.
А 7 и 8 при втория е било наобратно.
ql^2/8,
Пиши по-често !
ПП. И за да затвърдим интригата, 7 и 8 ги преместваме най-отпред
@rook
Всъщност, задачата има решението си, когато:
Всички изказващи се предварително са избрали и споделили
изказванията си, като са ги проверили за съвместимост,
след което правят представлението пред новия с цел
окончателно да му вземат акъла.
(Ама защо ви е моя акъл, имате си предостатъчно!)
В тоя смисъл редът на изказванията няма значение.
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1336145726[/time]_________________________________________________
Хитър мошеник скрил ценен документ в една от две кутии.
За свое улеснение поставил етикети с надписи:
на синята: "Тази кутия е празна!"
на червената: "Само единият етикет е верен!"
Имате право на един опит - къде ще се насочите?
На пръв поглед, документът е в синята кутия.
Смущаващото е, че не е ясно как ще тълкуваме надписът на червената. Тъй като той не съдържа твърдение априори, не е ясно какво значи да е верен или неверен. Както би било в случай, че пише например "Документът е в тази кутия и само единият етикет е верен" или "Земята се върти, но само единият етикет е верен". Като че ли имаме работа с Парадокса на Ръсел ("Всяко правило има изключения").
Сега пък аз не виждам парадокса.
Ако червеният етикет е грешен, значи Нула етикета са верни -> синият етикет е лъжа.
Ако червеният етикет е верен, значи синият етикет е лъжа.
И в двата случая трябва да отворим синята.
Три са случаите (не два)
1. Червения е верен ==> синия е лъжа ==> документа е в синята
2. Червения е лъжа
Отрицанието на "Само единият етикет е верен!" е:
"И двата са лъжа" ИЛИ "И двата са верни". Това "И двата са верни" е заради "само"
2а. И двата са лъжа ==> синия е лъжа ==> документа е в синята
2б. И двата са верни ==> синия е верен ==> документа е в червената ... лошо
ПП. Понеже мошенника е хитър и на-вече понеже е мошенник, то от трите случая е избрал тоя при който и двата надписа са лъжа. Така че, документа е в червената синята.
Браво Mitkos!
Трябва да се чете внимателно:
"Хитър мошеник скрил..."
Е да де, ама аз накрая мислех едно, пък написах друго (правописна грешка). И пак стигнах до синята. И докато се редактирам, се появи твойто "Браво". И сега гледам едно такова конфузно ...
Във всички случаи логичните разсъждения водят към синята кутия.
Според теб не е ли червената кутия най-подходящото място да се скрие
документът, ако си един хитър мошеник?
Ако си хитър мошеник - не оставяш документи..........Първоначално публикувано от ql^2/8
И все пак задачката е много хитра. Трябва да се сетиш, че мошеникът гледа да те подведе.