Когато няма вода, пия вода. Когато има вода, пия вино. Кой съм аз?
Кумецът ми е ВиК. Та той казва, че "кафето е най-добрият приятел на децата на водопроводчика".
Понеже хората много пият кафе, хвърлят поне част от утайката в чешмата, това поврежда каналите, викат него да ги поправя и накрая за децата му има парички.
Та по аналогия нашият човек трябва да е воденичар. Когато няма вода, воденицата му не работи и той пие гола водица. А когато има вода, той има пари за винце.
И докато сме на мокра тема (ъъъ... не си мислете за мокра фанелка!, пък то лошо няма),
една задачка за преливане:
Имаме два съда с формата на куб - единият събира 8 литра вода, другият 4.096 литра.
Стените на съдовете са тънки и непрозрачни. Имаме вода в неограничено количество.
Вино няма. Идеята е да се получат точно 5 литра вода.
Вероятно трябва единия съд да се потопи в другия, но ще трябва и някакво смятане.
Защо ли е важно стените да са непрозрачни? Може би за да не може да се следи изравняване на нивата.
Всичко е вярно. Само отговорът го няма.Първоначално публикувано от Bibi
Ок. Не знам дали ще ни потрябва, но двата куба са със страни 2 и 1.6
Вариант 1.
По някакъв начин трябва малкия куб да се напълни така, че да измести от големия 3 литра.
Да, информацията е вярна и полезна!Ок. Не знам дали ще ни потрябва, но двата куба са със страни 2 и 1.6
Остана да се намери "някакъв начин".Вариант 1.
По някакъв начин трябва малкия куб да се напълни така, че да измести от големия 3 литра.
Може ли да се получи на теория 5.000 литра? - или 4.992 литра е решение.
Уточни какво значи "точно"?
Да, може на теория. Точно 5,000.Първоначално публикувано от zxc0
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1337786491[/time]_________________________________________________
Жокер?
Задачата е елегантна като мат в 1 ход.