последователното отваряне на вратите предполага познаването на жените( т.е коя на кого е ) от всички младоженци за да може да се прави промяна на стратегията в движение
последователното отваряне на вратите предполага познаването на жените( т.е коя на кого е ) от всички младоженци за да може да се прави промяна на стратегията в движение
Имам едно малко въпрос-че относно това какво имат право да правят потенциалните булки, защото (само предположение) и те искат да бъдат намерени от своите изгори. И ми се върти в главата едно решение в стил бягство от затвора ама се чудя как ще се възприеме от шамана,защото ако ги хване ще е меко казано странно.
А къде е шамана в цялата работа как вика младоженците да влязат и от къде ги гледа да не мамят?
Не можеш да измамиш шаман.
А задачата е математическа, след като този с непроизносимия ник я е обявил за класическа.
Може да се измисли нещо, но на мъжете ще им се наложи да си (изцапат ръцете).
- - - - - - - - - -
Винаги могат да бъдат намерени нови решения на стари задачи (:
- - - - - - - - - -
А така ме мързи да смятам вероятности (:
Аз предлагам следната тактика:
Номерират се стаите, батковците и каките.
Всеки батко отваря първо вратата с неговия номер, после (ако не улучи) - вратата с номера на каката, която е открил.
Така последният има 100% сигурност, че ако останалите са познали и той ще улучи!
За сега това дава най-добрия резултат.
Двойките може и да не се познават, достатъчно е всяка кака да носи номерче, като по конкурсите за Мис.
Опитвам се да сметна вероятността в общия случай, после ще я проверя с 4 и ще я кажа за 10.
(Идеята ми е да използвам разбиване на пермутацията на цикли, ако някой има нужда от това...)
Този пост е редактиран от Bibi; 19-10-13 в 15:51.
А може ли например да се разберат да отварят само по 1 четна докато не почнат да отварят по 2 четни празни и ако това се случи почва с нечетни и така като се знае с кои нечетни ще се започне се повтаря ако пак се отворят две празни нечетни?И така ще могат да се ориентират по празните стаи.
ПП. Извинете ме ако това което съм написал е пълна глупост, но само това ми дойде за сега. (:
Имаме верен отговор! Браво!
Не е било случайно, че Bibi извика Wise, за да се справи със задачата.
Ще оставя Bibi да направи сметките и доказателството.
Резултатът е: 35,4% шанс.
При 4 двойки - 41,67% (10 печеливши от 24 пермутации);
Дори при 100 двойки алгоритъмът пак дава приличен шанс - 31,12%!
Ами не мога - обърках се нещо.
Идеята за доказателството ми е ясна:
Всяка пермутация (разбъркване на каките) може да се опише като произведение от независими цикли.
С други думи, ако каките са били подредени например така
54321 67890
това може да се опише като
(15)(24) (3)(6)(7)(8)(9)(0)
и означава, че 1 и 5 са си разменили местата, както и 2 с 4, а останалите са си в своите стаи.
а цикъл
(12345) (6)(7)(8)(9)(0)
отговаря на подреждане
23451 67890
За системата на wise печеливши са ония подреждания, в които има само цикли, по-къси от 6.
Останалите губят.
P.S.
Всъщност толкова се получава
35.4365 %
По-лесно се смята лошия шанс
10!*(1/10 + 1/9 + 1/8 + 1/7 +1/6)
Излиза обаче, че има още един фактор, който влияе на шанса - ходжата!
Ако той знае, че ще играят по тази схема, може да предопредели успеха или провала им, като размести каките по гаден начин.
Всичко зависи от това.
Този пост е редактиран от Bibi; 19-10-13 в 15:37.
Страхотно, Bibi!
Няма какво да добавя. Всичко е точно.
Дано ви е харесала задачката.
На пръв поглед изглежда безнадеждна, нали?
Отчайваща!
Но си имаме Wise.
Неговата тактика гарантира две неща:
1. ако човек започне от врата 7, рано или късно ще намери Мис 7, без да нарушава тактиката (т.е. без да напуска цикълчето)
2. за да я намери, ще му се наложи да отвори точно толкова врати, колкото е дълъг цикълът, в който е попаднала.
И системата е успешна, понеже броят нареждания, в които няма дълги цикли, хич не е малък.