може{дупка}би{дупка}
Браво!
Написал съм ги обратно: 2015 --- > 5102
Ето източника: 2015 in other calendars - List of calendars - Wikipedia, the free encyclopedia
Еее, да ги обърна не се сетих... Но поне открих как да видя лесно дадена година обърната в други календари: ей тук Editing Template:Year in other calendars/doc - Wikipedia, the free encyclopedia в първия ред се вмъква годината която искаме да видим представена в други календари:
и после се натиска бутона "Show Preview"Код:{{Year in other calendars | 2015 }}
Понеже виждам, че задачата зацикли яко, ще се опитам да направя едно последно побутване и ако и то не даде резултат или просто се е изчерпал интереса, до някой и друг ден ще кажа решението.
Да, да, да!
Съвсем изчерпателно определени! (да напомня и за празнините?)
Мога и да ви спестя малко работа:
1235, 7124, 3567, 1289, 3057, 1426, 3895, 7046, 8123, 9570, 4162, 8390, 4657, ?, ?, ?
А кога една редица е безкрайна? (Тук и думичката байт, както и нейни сродни могат да помогнат)
homophonic ... нещо си
Можеби факта че съм музикален ивалид ми ппречи да схвана нещо в задачата.
surrender_large.jpg
Еха, човек да не се разболее малко!...
Хубава задача сте чепкали тук без мен.
1235, 7124, 3567, 1289, 3057, 1426, 3895, 7046, 8123, 9570, 4162, 8390, 4657, 8910, 4682, 9046
Тази поредица я няма даже и в Онлайн библиотеката на числовите редици!
Последните подсказки бяха много силни!
Този пост е редактиран от ql^2/8; 16-04-15 в 14:56. Причина: Оправих го. Имам нужда да наваксам с кофеина...
Разгеле... Браво! Последното само можеш да го оправиш с правилното
- - - - - - - - - -
Малко обяснения... Виждам, че има нужда, щото тоя homophonic май го прати Ясен в музиката. Не става дума за хомофония от музиката, а за клас шифриращи алгоритми (от които е и този на Виженер споменат от Bibi) имащи за цел да подобрят несъвършенствата на цезаровия шифър, а именно като заменят един и същи символ с различни, като по този начин намалят шанса за честотен анализ или налучкване. В задачата са кодирани числата от 0 до 15 в двоична бройна система (изписани като нибъл, т.е. с 4 бита), като нулите и единиците на двоичните числа са кодирани съответно с 1,2,3,5,7 и 4,6,8,9,0 - т.е. всички десетични цифри са разделени на две групи, като признака е, че в едната група цифрите са тези, на които има какво да им се запълни примерно с моливче (е, за тази цел гледаме четворката изписана в затворения и вариант). Подбора коя от заместващите цифри се използва за кодиране на поредния бит е подреден, за да има някаква възможност за намиране на логика все пак. В истинско приложение би се взимал произволен символ от заместващите и едва ли би било възможно да се намери някаква зависимост. Естествено, че тази редица може да се продължи още до безкрай (е, по някое време ще почне да се повтаря), но реших да я огранича до 16, за да подказва 16-4-2 - което всъщност си беше намерено още в началото
Благодаря на всички които се включиха (с мнения или просто мислейки си анонимно)! Надявам се, да е била поне малко интересна