Къде квадрата е кръг ?
Къде правилния шестоъгълник е кръг ?
Къде правилния осмоъгълник е кръг ?
Къде квадрата е кръг ?
Къде правилния шестоъгълник е кръг ?
Къде правилния осмоъгълник е кръг ?
Имам една тениска с квадратна щампа, като я облека става почти кръгла. Ако щампата беше осмоъгълник резултата щеше да е перфектен кръг.
ъъъ... нещо като в разгъвките на тия повърхнини ли?
(много хейтърско заглавие бтв)
Ъъъ, по-примитивно е нещото.
И геометрията е последното нещо което се среща там.
А картинките по тениските там не се деформират по правило.
(т.е. по-често се виждат "плочки", а не "морени")
Този пост е редактиран от MitkoS; 19-07-17 в 12:45.
Според мен ключът е като знаем какво представлява числото π, обиколката към диаметъра е да намерим съответните съотношения за правилен многоъгълник и да посочим ,че в една изкривена геометрия π трябва да е равно на конкретно число и кръгът е правилен многоъгълник. Следобед ,ако ми остане време ще го докажа.
Общо взето, не твърдя, че имаме единственост на решението.
Но това решение, което аз съм имал предвид е мноооооооооооОООООООГО далеч от каквато и да е геометрия и математика.
Жалко,бях на път да въведа геометрия различна от евклидовата и неевклидовата.
Ама лошо няма в това, даже щеше да ми бъде много интересно доказателството ти (не само на мен) ... ако мислиш, че можеш да го направиш, то направи го !
"Плажните чадъри" са хубаво оригинално предположение, но някак си не са толкова близо до кръг, в смисъл, че ако си на плажа казваш "лагам под чадъра", а не казваш "лягам под кръга".
Дори на английски, Гугъл-преводач превежда
"лягам под чадъра на плажа"
като
"I'm lying under the umbrella on the beach"
... т.е., няма го кръга никъде
мога да си докажа решението, отговарящо на първоначално формулирания въпрос, но няма да си направя труда, тъй като темата се оказа "какво е имал предвид поетът?"
и в този дух: къде жените са най-къдрави?
(- в африка )
Еееее, хайде недей така - казах вече в предните постове
"Общо взето, не твърдя, че имаме единственост на решението."
убу де, за да не се правя на дръпната мома - горните повърхнини са с еднакви наклони 45-градусови - ако теглим майната на евклид както си е по заглавие в 2д-пространствата, съдържани от повърхнините и координатни центрове върховете им получаваме съответно:
- в аспекта на пирамидите: крива, във всяка точка еднакво отдалечена от центъра, демек оръжност
- в аспекта на конусите: 4-6-8-ъгълник със равни ъгли и равни страни, свързващи върховете по най-късия път, сиреч "прави отсечки", значи правилен многоъгълник
ПП сега обаче забелязвам, че тезата за най-къс път по конуса може и да издиша...
Този пост е редактиран от XIIID; 19-07-17 в 18:48.
Това, май не е вярно - сечението на конична повърхност с равнина е крива от втора степен и може да бъде както окръжност, така и елипса, и парабола, и хипербола (хипербола е когато конуса е "двоен" -като пясъчен часовник).
Трябва да си голям късметлия за да го докараш до окръжност.
Не твърдя, че не може да е окръжност, но трябва да се посочат конкретните параметри при които се случва да е окръжност. ... например конуса да е леко сплескан или пък равнината да е перпендикулярна на "оста" на конуса, за да има окръжност. Но пък това май означава, че при другите страни на пирамидата няма да е окръжност.
И съвсем честно заявявам, че предложението ти за решение лично на мен страшно ми харесва.
ПП.
Няма ли да е по-лесно, ако конусите бъдат заменени със сфера и пирамидите да се "забиват" в центъра на сферата !?
Този пост е редактиран от MitkoS; 19-07-17 в 19:25.
Възможно е плочките пред Окръжна болница да са от разни епохи - най-старите квадратни, после шестоъгълни и на места нови - осмоъгълни.
Също си мислех, че square може да означава и площад. Кръгъл площад.
Трябват ни асоциации някакви.