Колеги здравейте, изпадна ми един вентилатор от тея настолните дето се въртят наляво-надясно, реших да го видя какво му е щото не работи на нито една от трите скорости, не, че разбирам кой знае какво от намотки, ама взех да меря там по намотките, явно схемата е изпълнена с 3 вида намотки за трите скорости, а ротора е безчетков. Та меря по намотките уж навсякъде има съпротивление и какво какво, не остана друго освен да го пробвам без стартовия кондензатор. Закъсих кондензатора, пуснах го и се чу, че сега за разлика от преди взе да бучи такъв мотора, врътнах му перката, за да заместя кондензатора и вентилатора тръгна, бачка на всички скорости без проблем и с нормални обороти. Реших, че е изпаткал кондензатора, който е 1mf na 400V, отидох, купих един нов, ама нямаше баш същия и жената предложи 1,5микро на 450 волта. Прибрах се, сложих го, ама ядец, вентилатора не тръгва, сега или новия кондензатор е фира по дефолт или трябвало да е същия като мощности има нещо друго дето да не е в ред. Някой, някакви идеи? Друго, което се сещам, но мисля, че не греша, е жиците към кондензатора, стария беше вързан последователно на единия захранващ кабел, като на изхода му имаше още едно по- тънко кабелче дето отива горе в статора в намотките, не знам някой преди мен чоплил ли го и да е объркал кабелите, опитах да намеря няква схема в нета, ама явно не зная като каква да я търся.