Защо нямa тема за тези толкова важни кухненски играчки? Ето- точно преди Великден, аз, като дългогодишен ползвател на планетарни тестомесачки и фен на печива реших да сменям бъркалката. До момента ползвам,
но с него не мога да меся тесто, с повече от 600 грама бяло брашно. С този планетарен миксер се научих да забърквам тестата, но мисля, че е време да се кача на второ ниво... Първото, което направих, беше да потърся съвет в "майсторския форум"-сетком, но уви... съвети в този форум няма.... а колко жени искаха да си купят бъркалки за празника и да се хвалят с пухкави козунаци.. Та ето. Вече я има темата, свързана с производството на хляб и сладки печива. Споделете , моля Вашия опит с различни тестомесачки, миксери и роботи. Има бъркалки от ло 2-3 литра, до 40-50.. за професионална употреба. Има машинки по 3 килограма, но има и 20 килограмови. Има повече или по-малко пластмасови. Има и![]()
По-нататък и аз ще споделя какъв звяр купих и чакам да взема от куриера утре, за да му направя сефтето на тазгодишните козунаци. Ще обоснова избора си... като може би ще проследя и машинките, които аха-аха съм щял да купя, но нещо в логиката на покупката ме е спряло.

,
.
Напълно съм удовлетворен от резултата за Великден:
. Впоследствие от това тесто станаха 34 козуначета. Не съм ги теглил колко килограма добив имам. Може би следващия път. Една от най-големите екстри на това чудовище е наличието на две бъркалки за месене на твърдото тесто(за хляб, козунак, кайма.....). Машината бърка и изобщо не се замисля. Ако само ще бъркам, а после ще разпределям по други съдове за втасване, сигурно ще мога да разбъркам тесто от 2.5-3 килограма брашно. Електромоторът е много силен и не усеща натоварването. Производителят изтъква алуминиев корпус и метални зъбни колела, а и теглото на уреда говори за това- тежи над 12 килограма. Миксерът има лед дисплей за контрол на времето и скоростта на месене, според трите бъркалки- за тежко, за леко тесто и за белтъци, кремове, сметана. Споменах, че преди този съм ползвал друг миксер Moulinex Masteshef Compact и проблемът беше, че в 3,5 литровата купа можеше да се меси тесто от максимум 600 грама брашно, а за една хубава погача е нужно тесто от минимум 1000-1200 грама висококачествено брашно. Налагаше се за една питка да правя две дози тесто. Това наложи оптимизацията.. Естествено първо се надявах да мина тънко... Да купя планетарен миксер със 6-7 литрова купа. Оказа се, че пазарът е наситен с предложения, но тези навид стабилни машини имат пластмасови корпуси и дори зъбни предавки. Повечето имат ремъчни предавки, които след време се отпускат и почват да приплъзват. Тези планетарни миксери струват 170- 300 лева и тежат---- Внимание!!- 4-6 кг.. Проучването продължи доста време. Дори вече си мислех, че няма да имам нова бъркалка за този Великден... Когато ми излезе добра оферта. Не е тайна, че доста търговци в Бг внасят OUTLET уреди от разпродажби в белите страни. Един от тези търговци беше донесъл и моя ProfiCooc. Малко ме ядоса, че се кълнеше, че уреда е нов, а той впоследствие се оказа най-вероятно пробван и върнат. (в кашона книжката беше с разкъсана опаковка, а двойката бъркалки за тесто не бяха матови като нови, а лъскави)... но изборът вече беше направен.. Тогава реших да прескоча едно ниво и да взема 12 килограмовия змей. Имаше кратка консулттация с няколко изкуствени интелекта и в сряда вечерта го поръчах. Както споменах.. засега съм доволен... а и аз започнах да се уча да меся с домашна хлебопекарна(от малките- с една бъркалка). Краят на един вкус... - Началото на друг!