Проблем с драйвър за BlueTooth на лаптоп (Asus k52j W7 x64)
Здравейте, отново изпитвам затруднения с техника - учудващо но факт.
Офтопик - ако ви кажат че някои лаптоп (особено сравнително нов) е по-добре да се смени с нов ако му изгори нещо не им вярвайте! Продажбата на части на старо за лаптоп е цяла индустрия която дори в нашата държава е вече добре развита!
От къде да започна - от началото:
Попадна ми лаптоп с изгоряло дъно ASUS k52jc успях да си намеря дънна платка от k52jk и всичко точно компютъра тръгна само за 120лв. (20лв. за монтаж и тест). Но понеже за мен си е забавление да си ръчкам компютър избрах да не ми инсталират windows за да мога да си го наглася както си знам. Така и направих първо пробвах с win10 но се оказа че лаптопа (въпреки сравнително нов) е стар за windows 10 и няма драйвъри. За това преминах на windows 7 (x64). Успях да инсталирам всичко без блутута. И точно с това ми е вързан въпроса. И преди съм имал затруднения на тая тема - като си помисля всъщност никога не съм инсталирал успешно блутут на лаптоп. Все не мога да намеря правилния драйвър.
Но първо да обясня:
Не знам къде точно се намира блутута - предполагам че не е на самата платка на дъното която аз смених а е в някоя от двете допълнителни който се поставят отляво и от дясно на самата дънна платка. https://www.youtube.com/watch?v=pMhaTy51Fo8 това видео показва какво представлява разглобен лаптоп като този. И така по пътя на логиката трябва да търся драйвър за блутут за старата конфугурация (к52jc). Но пък на сайта са дадени 3 различни драйвъра в секцията за блутут. На единия пише. Please first install the Wireless Console Utility before BlueTooth installation. Инсталирах го това ютилити. Пускам setup.exe и при 2 от дадените драйвъри ми заявява че не е намерено блутут устройство а на 3тия че не е съвместим с операционната ми система макар че съм изтеглил точно за win7 x64. И до там.
Помислих дали случайно не са ми го краднали от сервиза все пак ми изкупиха старата изгоряла платка за части колко му е да го свият но в диспечъра на устройства пише че едно устройство не е правилно инсталирано предполагам точно блутута - windows-a го разпознава като PCI simple communications controler звучи ми точно като блутут. Т.е. щом windowsa го засича но не го разпознава значи си е вътре устройството.
Пробвах и ръчно да дам на windows-a да рови в 3те папки да намери актуални драйвъри за неизправното устройство но той ми заявява че няма нищо интересно в тях (винбоз не можа да намери...)
Пробвах и с драйвърите от другия модел к52jk (от където ми е дъното) но пак същата работа или драйвъра е несъвместим с OS или няма намерено BT устройство.
И така изчерпах идеите и дойдох тука да попитам. Някакви свежи предложения ? Приемам всичко и ще пробвам всичко. И без това страдам от гадния бъг при който не мога да сваля ъпдейти за windows-a седи и върти пишейки "проверяване за актуализации" и така до безкрай...
Отговор: Проблем с драйвър за BlueTooth на лаптоп (Asus k52j W7 x64)
В Девайс мениджъра даваш пропъртис на това дето ти го дава като проблемно устройство - PCI simple communications controler. После даваш Детайлс, после от падащото меню даваш Hardware Ids. Първото дето ти излезе отдолу го пишеш в Гугъл и гледаш какво ще ти даде като хардуер. Интерисува те производителя на чипа. Като го разбереш - слагаш драйвера.
Здрасти мерси че отговаряш при това толкова бързо ! виж това е което спомена да извадя от PCI\VEN_8086&DEV_3B64&SUBSYS_1C771043&REV_06 но като го поставя в гугъл и ми излизат хиляда неща. Не мога да преценя какъв е компонента. Но това което забелязвам за съжаление е че не излизат всъщност блутут устройства. Да не би наистина ония да си ми взели блутута а това да е просто интелско устройство от дъното. Защото дъното е с интелски чипсет ?
Липсва ти драйвър за чипсета. Отвори сайта на Асус, напиши в полето за търсене K52JK, после отиваш на раздел Драйвъри и Инструменти, избираш Уиндоус 7/64 и ще ти излязат всички налични драйвъри за модела.
Отваряш където пише Chipset и инсталираш най-новият драйвър. После инсталираш Wireless Console Utility и накрая блутуут драйвъра.
Линк - ASUS K52J Windows 7 Drivers | Free Downloads
Съвет - от секция 64-bit изтегли всички драйвери и ги запази. Това което ти липсва е предпоследното от раздела - Intel Management Engine Interface. След като го инсталираш прегледай Device Manager за останали удивителни (проблемни устройства).
Хакери такива ! Точно така Intel Management Engine Interface... А аз съм ламер щот трябваше да се изложа пред целия форум преди да реша проблема (елементарния проблем). Благодаря ви ! ! !
Иначе да - с всеки лаптоп процедирам така. Не ги свалям всичките а само тия за конкретния модел и windows. Обикновено има по няколко различни за лан примерно или за блутут или аудио. Защото знаете различни компоненти слагат на еднакви модели. Понякога си е зор докато разбереш кои точно ти трябват. Както и да е.
Разбирате ли какво се оказва сега... След като премахнах всички удивителни в диспечера на устройства блутут нямам а цялата серия K52 има блутут. Ония от сервиза не че са го откраднали ами просто са си го взели то това не е кражба... Нашата родина е пълна с WTF моменти...
Отново голямо благодаря на всички които се отзоваха и при това толкова бързо ! Благодаря !
1 Прикачен файл(ове)
Обикновено на една платка са bluetooth-a и WiFi-а. Тоест смяна на дъно не довежда да получаване на WiFi.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=20167&stc=1
Да имам такава вчера я гледах с интерес разглобих го да търся блутута. Имам такава четох на нея какво пише нищо интересно общо взето. Но ако е 2 в 1 защо не засича блутут ? Имам иначе wi-fi всичко точно.
2 в 1 е. Виж че има две буксички за антенки. Почти винаги така ги правят. Сложи ли драйверите за чипсета?
- - - - - - - - - -
Ето ти всички драйвери - https://www.asus.com/Notebooks/K52JE/HelpDesk_Download/
Обърни внимание, че преди да сложиш драйвери за уаирлес и блутут трябва да инсталираш Wireless Console Utility!
Така ли го направи?
Румбата сякаш не. Всъщност windows-a oще по време на инсталацията слага драйвъри за wireless-a и се връзва към мрежата да може да си изтегли ъпдейтите. Иначе дали е 2 в 1 лесно мога да разбера ей сега като спра да пиша ще отидя и ще го разглобя да го снимам и да го демонстрирам. Ама ако наистина трябва да сложа първо ютилитито преди wi-fi и BT е малко сложно как ще стане. Наистина сега като се замислих и w10 и w7 инсталират wireless-a по време на инсталацията на ОС. Освен да инсталирам после да го премахна да сложа ютилитито и после да пробвам д инсталирам BT и wi-fi. Така и така ми предстои още една инсталация явно (ще сменям харда) ще пробвам така.
А м/у другото излиза много интересен въпрос понеже дъното е на k52jk а всичко останало е на k52jc май не ми е ясно кое точно къде е.
chipseta е на k52jk
audioto ми е х дали е в дъното (k52jk) или в допълнителните платки които са от k52jc
vga ми е на k52jk
lan-a сякаш е на k52jc
card reader e на k52jc
pointing device k52jc
wireless-a е на k52jc
bluetooth-a ако е в същия чип пак k52jc
камерата - k52jc
Бъркам ли за някое ?
https://www.youtube.com/watch?v=pMhaTy51Fo8 пак прилагам това видео тука на 6:37 секунда човека вади дъното (k52jk при мен) и отделя 2те платки който си остават от k52jc. Въпроса е в 2те платки кои устройства се съдържат ?
Jack как разбра че е това а не е 2 в 1? Имал си достъп до този модел ? Аз с моя малък опит (свалих само капака и стигнах до под хард диска) Точно всъщност търсех такъв тип устройство - платка с кабел но не успях да намеря. Другото което е ако драйвъра за wi-fi и BT е един (един чип) има логика да не виждам проблемни устройства в device manager. А ако BT е отделно устройство windows-a би трябвало да ми показва 1 открито и неиндифицирано устройство. Правилно ли разсъждавам ?
Снимах устройството:
http://dox.bg/files/dw?a=b9d72db11d
http://dox.bg/files/dw?a=139e943651
ABVто (DOX-a) се базика ако ви даде некоректна заявка или нещо такова пробвайте 2ри път.
1 Прикачен файл(ове)
Дам. Явно не е 2 в 1. Остава собственика да каже дали е имаше тая дранкулка вътре, като го е сглобявал.
От тук трябва да се тръгне, после драйверите.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=20171&stc=1
Цитат:
Първоначално публикувано от
Az_sum_bre_ombre
Твоят е само единичен безжичен адаптер, без блутуут.
Ако искаш безжичен с блутуут ти трябва такъв адаптер:
INTEL CENTRINO ADVANCED-N 6230 WIFI BLUETOOTH CARD XXG96 0XXG96 | eBay
Никъде не видях в нета да има вграден ВТ в тази платка от снимката. Може да е само за Wireless.
Абе толкова ли ти е нужен тоя ВТ? Аз на моя лаптоп само веднъж съм го ползвал за 8 години.
...Писали сме едновременно с Джак...
АСУС са си малко особени в това отношение. Трябва да инсталираш конзолата и от нея да включиш блутута ако го има. Дотогава по никакъв начин не се вижда в Device manager, и няма на какво да инсталираш драйвери.