Трябва ми рутер за мрежа от 30 компа с тенденция да се разраства. Рутера трябва да има firewall, DHSP, прокси. Трябва ми нещо по-евтинко. Надявам се някой да ми препоръча нещо от което е доволен.
Трябва ми рутер за мрежа от 30 компа с тенденция да се разраства. Рутера трябва да има firewall, DHSP, прокси. Трябва ми нещо по-евтинко. Надявам се някой да ми препоръча нещо от което е доволен.
Intel-ско процесор над 400 мандахерца две лан карти и две ръце на правилното за тях място [:D]
Ако желаеш тука има доста хора които биха ти предложили да подкарат подобно нещо срещу съответната сума, включая и мен [^]
П.С. само да вметна DHCP се пише [:I]
Айде и успехи с начинанието.
Като изключим Linux Inside, за хардуерен рутер бих препоръчал Linksys или Ladox.
Цена между 80 и 200 лв има добри решения!
Само тая работа с проксито незнам как ще стане!
Мили ми господа, които ми препоръчвате софтуерен рутер искам да ви кажа едно нещо. Няма такава операционна система, която да дава толкова добри показатели както един хардуерен рутер. Има някои изключения като MikroTik (както някой беше писам по-горе), FreeSCO, RTOS (още се доразработва и е много скъпа, но иска много писане на код) и може би и някои други. Проблема не е само в OS, но и в самия хардуер. Все пак нищо по добро от специализирания хардуер не е по-добро.
А и е 100 пъти по лесно и удобно да си вземеш рутер от нисък клас за около 150 лева от колкото да си биеш главата с инсталиране и настройка на OS на обикновен комп, който е на същата цена.
Така че очаквам предложения за хардуерни рутери и ако може и връзка към някакъв сайт.
Ето конкретно предложени с ревю и цени!
Става дума за Рутер "LD-3304-F+ Ladox 4 Port Switch Broadband Router"
Официални вносители са Арго Контар, ето и ЛИНК към самата стока в каталога им !
Цената без ДДС е: 48.00 $
което ще рече ~88 лв. с ДДС
Първо да видим основните характеристики:
<font size="1">FEATURES
WAN Connection
> Supports ADSL & G.Lite connection
> Embedded high speed microprocessor
> Supports Cable connection
> Supports DHCP client
> Supports HTTP server
> Supports PPPoE protocol for ADSL
> Supports Multicast forwarding (IP/TV or others)
> One 10/100 Mbps RJ-45 WAN port
> Support RTSP NAT (Real Player, Quick time, IP/TV Video on demand, H.323.. etc)
> Support SPI Firewall technology
> Support Intrusion Detection
> Support access control setting
> Supports special application setting
> Supports statistics information
LAN Connection
> Supports TCP/IP protocols suite
> Supports NAT (Network Address Translation)
> Built-in DHCP server for LAN
> 4* 10/100Mbps RJ-45 LAN port
> User-definable Static Routing Table
> Supports IP filtering
> Supports virtual PC mapping (DMI)
> Supports virtual Server (Local Server Mapping)
> Supports visual computer
> Supports Virtual Private Network (VPN)(PPPTP & IPSec pass-through)
> Supports Windows 95/98/Me/2000/NT MacOS, Unix
Web Management
> Built-in Web Server
> Setup wizard
> Windows-based proprietary setup program
> Easy upgrade firmware via WEB Browser
> Simple configuration via WEB Browser
SPECIFICATIONS
Network Standard
> IEEE 802.3/802.3u 10 Base-T/100 Base-TX Ethernet
> ANSI/IEEE 802.3 NWay Auto-negotiation
Protocol
> TCP/IP, NAT, PPPoE, HTTP, DHCP Server/Client
Network Media
> 10 Base-T Category 3,4,5 EIA/TIA-568 twisted pair Cable
> 100 Base-T Category 5 EIA/TIA-568 twisted pair Cable
Connector
> 4* 10/100 Mbps auto-sensing RJ-45 connector for LAN port
> 1* 10/100 Mbps shielded RJ-45 connector for WAN port
MAC Address Cache
> 1024 Media Access Control (MAC) addresses
Network Data Transfer Rate
> 10/20/100/200 Mbps
LED indicators
> Power, CPU, FDX/COL, WAN, Link/ACT
Dimensions
> 171 mm x 100 mm x 34 mm (W*D*H)
Temperature
> Operating 0°C to 50°C
> Storage -20°C to 70°C
Humidity
> Operating 10% to 90% non-condensing
> Storage 5% to 90% non-condensing
Power
> 7.5 VDC, 1 A external power adapter</font id="size1">
На практика как седят нещата.
Самия рутер може да се пусне в употреба и от 9 годишния ми племенник.
Много е лесен за настройка и притежава интуитивен Web базиран интерфейс за оправление.
Имаш възможност да избираш по какъв начин да се свързва, по какъв начин се получава IPто и тн.
Нещо много полезно и интересно е DHCP адресната таблица в която в реално време можеш да видиш колко компютъра са свързани и от кои MAC-ове.
След това има много подробно меню за филтриране.Можеш да му кажеш да филтрира IP от-до, тоест IP Range, след това за тези IPта можеш да зададеш филтриран port range. За тези IP-та и портове можеш да зададеш принципа на филтриране, дали да ги пропуска или да ги забранява. После за всичко това можеш да избереш дата и час за начало и край на филтрирането, което може да се използва като импровизиране billing система, тоест задаваш за определеното IP да го пропуска за един месец (примерно) и след това, ако не си е платил да го изключи автоматично, което мисля че е много удобно.
Имаш възможност да разрешиш дистанционно оправление на устройството. Можеш да му кажеш да пусне определн компютър като Виртуален сървър.
Има 4 и 8 портов варянт. При 4 портовите имаш два порта за WAN, единия прав другия кроснат, за по-голямо удобство.
Много е компактен и мисля че за по-малки мрежи ще свърши работа.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Мили ми господа, които ми препоръчвате софтуерен рутер искам да ви кажа едно нещо. Няма такава операционна система, която да дава толкова добри показатели както един хардуерен рутер. ...
<div align="right">Originally posted by blue_ - 17/11/2004 : 08:48:42</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Мили ми blue_, а ти случайно да имаш представа какво има в повечето съвременни рутерчета от нисък клас? LINUX. И тези, които не са с linux, скоро ще станат, защото така им излиза най-евтино на производителите. Ако се поинтересуваш ще видиш, че това даже важи не само за рутерите, но и за wireless AP, VoIP устройства и т.н.
Иначе за удобството при настройката - така е. И според мен е за предпочитане да се вземе такова устройство. Zetle ти е посочил един модел, погледни ако искаш и това: http://www.trendnet.com/en/products/TW100-S4W1CA.htm, продава се в НЕТИС, цена - 78лв с ДДС.
Мили ми Zetle и etg, благодаря ви! Ето това се казва хубава приказка. Ще погледна двата рутера и се надявам да си купя. Наистина ви благодаря.
А ако някой препоръча и нещо друго ще бъда много доволен.
аз мога да препоръчам софт рутер на IPCOP поради простата причина че го сглобих без да искам от интел 133мгх. 16 мб рам а отначало беше с 8мб рам.
Работи по бързо от хардуеарният ми ZyXEL Prestige в много посоки.
Нищо не разбирам от линукс. Сглобяване на щайгата доунлод и инсталл на сервера 25 мин. Не искам да прозвучи като хвалба ама проста работа като за 9 годишния му племенник на Zetle /шегувам се ей да не се обиди някой/
Към matrixeon: Сега да видим как стоят работите. Купуваш си едно компче като горното за 40-50 лева и 2-3 мрежови карти по 10-15 лева. И в крайна сметка излиза, че парите които трябва да вложиш са повече от колкото ако си вземеш хардуерно устройство, а и настройката е по-лесна. Да не говорим, че заема по-малко място и е по-тихо. Не че съм против софруерните рутери, но в повечето случаи хардуерния е за предпочитане.
И също нещо важно, един адаптер харчи значително по-малко от едно PSU на комп.
Абе, говорите си тука, говорите, само дето тия евтините хардуерни рутерчета, освен за офис- или домашна мрежа, не стават за нищо друго...
Казваш с тенденция да се разраства... еми никва такава тенденция няма с тия рутерчета.
Като говориш такива работи, защо не вземеш да обясниш на нас неграмотните. Имам мрежа от 30 компа и очаквам скоро да стане до 50. Каква е твоята препоръка?
Teq malkite hardware routeri si predstawlqwat edin gol kernel + httpd + malko chipowe ot naj-eftinite. Kolkoto za sharing na malki kolichestwa internet bacat idealno, no zagowori li se za QoS i weche zabrawqsh za tqh i otiwas na edna malko po-wisoka klasa deto shte ti izleze baq po-solena ot normalno pc.