Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 22

Интернет от един "тип" мрежа в друг

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #1

    Интернет от един "тип" мрежа в друг

    След като за няколко дни попрочетох доста теми от този раздел, но така и не се натъкнах на идентичен на моя проблем, пускам нова тема, с молба за извинение, ако се повтарям.



    Първо, искам да уточня, че не съм "специалист" по мрежи. Познанията ми са някъде около средното ниво и нямам проблеми (например) да вържа n-броя компютри в една мрежа, да им пусна Интернет и тем подобни неща.



    И преди да отправя питането си, моля за извинение за съответния технически жаргон и за грешките, които ми предстои да допусна.



    Представете си 2 типа мрежи: Едната 10-мегабитова, коаксиален кабел с Т-образни накрайници, на компютри с инсталиран <font color="red">Windows 98 SE</font id="red">. Другата е UTP, 100-мегабита, на компютри с инсталиран <font color="red">Windows XP Pro</font id="red">, като сървъра им е под <font color="green">Windows 2003 Server</font id="green">, а всички компютри от тази мрежа са свързани посредством "switch". От този "switch", отделен UTP-кабел свързва <font color="green">Windows 2003 Server</font id="green"> и един от най-мощните компютри, които са по <font color="red">Windows 98 SE</font id="red">, т.е. това е връзката между двата типа мрежи. Същевременно, на комютъра с <font color="green">Windows 2003 Server</font id="green"> "влиза" <font color="blue">Интернет</font id="blue">, който преди това минава през Рутер под <font color="red">Linux</font id="red">... но това засега няма чак толкова голямо значение, защото като изключа въпросният рутер и свържа кабела директно към сървъра - проблемът си остава същия.



    Та значи, основното, което искам да направя, е да "пусна" <font color="blue">Интернет</font id="blue"> на няколко компютъра от другата мрежа - т.е. там, където са компютрите с <font color="red">Windows 98 SE</font id="red">.



    И сега, преди да ме нападнете с въпроси, бързам да уточня:



    <font color="purple">1.</font id="purple"> Workgroups на абсолютно всички компютри от двете мрежи са еднакви.

    <font color="purple">2.</font id="purple"> На всички си има сложени IP-адреси, Gateways, DNS Servers, като последните две са еднакви за всички компютри.

    <font color="purple">3.</font id="purple"> На всички компютри от UTP-мрежата съм "пуснал" <font color="blue">Интернет</font id="blue"> - бачкат си без проблем.

    <font color="purple">4.</font id="purple"> Успях да осъществя връзка между <font color="green">Windows 2003 Server</font id="green"> и компютъра от другата мрежа, който е свързан към "switch"-а, но тази връзка понякога най-парадоксално се "губи".

    <font color="purple">5.</font id="purple"> Горепосочените компютри не са у нас, затова ще правя проби поне през ден... т.е. не мога да пробвам веднага това, което евентуално ще ми предложите.



    Ами това е засега.

    Предварително благодаря на всички отзовали се.



    Ако съм пропуснал нещо, ще се опитам да се доуточня.




  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    14
    #2

    Интернет от един "тип" мрежа в друг

    Не че и аз много разбирам, но има комбинирани суичове, които имат примерно пет 10 мегабитови UTP порта и едно гнездо за коаксиален кабел. Друг е въпросът кой още ги произвежда, но поне на старо струва ми се някой ще се зарадва да си пробута непотребната вещ, хем работа ще върши. Така мрежата ще е едно цяло без да е необходимо да има допълнителен сървър, рутър или както му се вика там, който да е непрекъснато включен.


  4. Senior Member Аватара на Zetle
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    992
    #3

    Интернет от един "тип" мрежа в друг

    Това е реално постижимо със смесен хъб, но бих препоръчал ако има техническа възможност да се смени топоологията на мрежата от 10Base5 (2) към 100BaseTX - сиреч да се изгради на ново цялата мрежа по стандартната топология "звезда" със UTP и Switch(ове), тъй като тази е ужасно морално остаряла и няма никакво бъдеще!

  5. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #4

    Интернет от един "тип" мрежа в друг

    Zetle, няма никаква финансова възможност да се смени старата мрежа, която е едва ли не вградена в стените, още при строежа на сградата, преди няколко години. Може да звучи хипер тъпо, без поглед в бъдещето, но е така. Общо взето трябва да се съобразя изцяло със статуквото.



    vvvlado, благодаря за идеята, но ще купуваме нещо допълнително, чак когато стане крайно наложително. Иска ми се преди това да изпробвам всички възможни варианти и поне да докажа, че наистина е невъзможно да стане.




  6. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #5

    Интернет от един "тип" мрежа в друг

    Би ли нарисувал (дори и с Paint) топологията на схемата? Ако си нямаш и представа какво те питам, виж темата на Creator и линка към нея - http://pocko.photoshopbg.com/kazus-problem.pdf.

    Така много лесно ще може да ти се помогне... е, поне аз, може би заради дългия ден и няколкото ракии ми е трудно да ти помогна с това инфо... [:I]

  7. Member
    Тук е от
    Dec 2001
    Мнения
    634
    #6

    Интернет от един "тип" мрежа в друг

    IvO™, обясни малко по-подробно точно как са вързани двете мрежи. Предполагам че мощното рс с 98 е вързано с 2003 с втора карта, а другата с 10 мегабитовата мрежа. Така ли ти изглежда мрежата:



    Ако е така, мисля че <u>това</u> ще ти свърши работа. Няма да ти се налага нов хардуер и софтуер.

    Мощното 98 ще ти рутира нета за 10мегабитовата мрежа, то пък от своя страна ще тегли от 2003. Малко объркано ще стане ама дано ти проработи.



    Най добрия вариант според мен е още една карта в линукс рутера ти да пуснеш нета на другата мрежа, но ще трябва да се оправяш с линукса. Другия начин е с хъбче както предложиха Zetle и vvvlado, само че ще ти е изключително трудно да намериш такова.



    Има и трети вариант - на едно старо рс да качиш FreeSCO, което да е настроено да работи като bridge между двете мрежи. За хардуер ще ти е необходимо старо рс - 486 върши работа, даже не му е необходим хард - само флопи, 16мегабайта памет ще му е добре, и разбира се 2 мрежови карти - едната 100 друга 10 мегабитови за връзка с мрежите.


  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    14
    #7

    Интернет от един "тип" мрежа в друг

    Само един коментар. Комбинираното устройство най-вероятно ще е хъб и не съм виждал в ценови листи на фирми, такова което да има 100 мегабита UTP.

  10. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #8

    Интернет от един "тип" мрежа в друг

    Emos, това с рисуването на топологията отпада, защото Bucho е предоставил 99 % точен чертеж [вместо мен] - т.е. неговият първи чертеж. Един процентовото несъответствие е в това, че "хъб"-а стои между <font color="green">Windows 2003 Server</font id="green"> и мощният [първи] компютър от старата <font color="red">Windows 98 SE</font id="red"> мрежа, а те не са свързани директно, чрез кабел, както е на чертежа. Всичко останало си е точно на мястото - даже бройката на компютрите от втората [UTP] мрежа съвпада - Bucho, достоен заместник на Ванга ще си, батка. []



    <u>Уточнение:</u> Да, първият компютър от <font color="red">Windows 98 SE</font id="red"> мрежата е с двe LAN-карти - едната е вградена, а другата е на PCI-слот. Във вградена влиза UTP-кабела, а в тази на PCI-слота е за старата 10-мегабитова мрежа.





    <font color="blue">Благодаря Ви на всички засега!</font id="blue">



    Утре ще направя пробите и утре вечер ще докладвам. Сега ще прочета задълбочено линка, който Bucho е предоставил и който касае първият чертеж...





    P.S. Моля за извинение, но и аз гледам през пръсти вече...

    Вторият чертеж на Bucho е абсолютно точен. Това е мрежата - т.е. така е изградена. Bucho, отпада възможността да се слага втора LAN-карта на <font color="red">Linux</font id="red">-сървъра.



    Май цялата работа се касае до някаква забрана на <font color="green">Windows 2003 Server</font id="green">-а, която просто не ми е понятна...




  11. Member
    Тук е от
    Dec 2001
    Мнения
    634
    #9

    Интернет от един "тип" мрежа в друг

    IvO™, постни настройките(tcp ip,dhcp,dns) на ланката на 2003 която е включена в рутера ти. Ако рутера ти не ограничен нещо да пуска нет единственно на 2003-то, то няма да имаш проблем. Включваш рутера директно в суича, правиш нови настройки на Win Xp-тата, от линка дето ти дадох по-горе настройваш 98цата да ти споделя интернета с останалите от 10мегабитовата мрежа и си готов. А на 2003-то ще ти отпадне едната мрежарка.

    Ще стане нещо ей такова:


  12. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #10

    Интернет от един "тип" мрежа в друг

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

    .......

    <font color="purple">4.</font id="purple"> Успях да осъществя връзка между <font color="green">Windows 2003 Server</font id="green"> и компютъра от другата мрежа, който е свързан към "switch"-а, но тази връзка понякога най-парадоксално се "губи".

    ......

    <div align="right">Originally posted by IvO™*-*12/06/2005*:* 16:05:56</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Само да отбележа, че BNC-мрежата може да се губи и по други съвсем банални причини - например ако липсва шукото на някой от компютрите в тая мрежа.

    Изобщо, добре е човек да е въоръжен с мултицет и в момента в който нещо се загуби в BNC-мрежата, веднага да премери съпротивлението между жилото и оплетката (то трябва да е 25-30 ома - в противен случай някъде има прекъсване - обикновено в конекторите) и напрежението - ако е повече от 10 волта (например 65 или 110), то липсва някъде шуко.



    А за другото - като че ли централния Win98 не е настроен както трябва. Според мен на TP-интерфейса на централния Win98, трябва GATEWAY = IP на Win2003Server, а като че ли това не е така.



    ДОБАВЕНО

    Всъщност това което съм написал за BNC-мрежата по-скоро няма отношение към проблема, защото връзката между Win2003Srv и централния Win98 не е по BNC.






  13. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #11

    Интернет от един "тип" мрежа в друг

    Благодаря ви за мненията, но днес нямах достъп до въпросните мрежи... надявам се утре да съм на мястото на събитието и утре вечер да доуточня какви са нещата.




  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #12

    Интернет от един "тип" мрежа в друг

    Сега ще ви разкажа какво стана. То всъщност няма много за разказване.



    Значи, след упорити телешки опити, оправих почти всички връзки и вече компютрите от мрежата с <font color="red">Windows XP Pro</font id="red"> виждат тези с <font color="red">Windows 98 SE</font id="red">, както и обратното, влизат си в шернатите папки, обменят си информацията и т.н.



    Единственият проблем, който остана е прословутият <font color="green">Windows 2003 Server</font id="green"> - т.е. той вижда и влиза в компютрите на 2-те мрежи, но самият той остава невидим за тях. Вграденият му FireWall е изключен. Някой може ли да предположи защо? Ебaси и сървъра - не го виждат компютрите! [Добре, че прозореца е нависоко...] Дали се е включила някаква непонятна за мен забрана/защита? Само това да оправя и мисля, че ще шерна <font color="blue">Интернет</font id="blue"> към коаксиалната [стара] мрежа... но засега ме тормози въпроса, че с <font color="purple">VPN</font id="purple"> няма да стане, поради простата причина, че от всички изброени платформи, тя не поддържа <font color="green">Windows 2003 Server</font id="green">. Мъка... Мъка, братя и сестри! "В какво се забърках..." []



    P.S. Като влезна примерно в "Local Services" на <font color="green">Windows 2003 Server</font id="green"> ми дава всички "папки" с някакво катинарче на тях... споделям го, ако това ще помогне за избистряне на обстановката.




  16. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна
    Мнения
    7,228
    #13

    Интернет от един "тип" мрежа в друг

    На Windows 2003 Server пуснат ли е NetBIOS over TCP/IP? Ако не - пусни го. Не че съм сигурен че е от това проблема, ама нищо не пречи да пробваш..... Успех!

  17. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #14

    Интернет от един "тип" мрежа в друг

    Да, Pat, пуснат е. Както е пуснат и на всички компютри с <font color="red">Windows XP Pro</font id="red">.




  18. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #15

    Интернет от един "тип" мрежа в друг

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">... Ебaси и сървъра - не го виждат компютрите!

    <div align="right">Originally posted by IvO™ - 22/06/2005 : 20:27:23</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">Ами то си е редно да е така... Да не може всеки да го вижда, а само предварително определени потребители - вкл. и guest.

    Така, че имаш 2 варианта:

    - разрешаваш guest потребителя да може да вижда папките, които те инересуват;

    - дефинираш достъпа до всяка папка кой регистриран в сървъра потребител какъв достъп може да има до нея.

    Успех!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Ето и един друг модел Daiseikai
    От Mega във форум Климатици Toshiba, Carrier
    Отговори: 57
    Последно: 10-02-15, 20:58
  2. Усеща ли се разлика, ако на ако на един плейър USB му е 1,1, а на друг е 2,0
    От kaki във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 12
    Последно: 04-02-08, 22:29
  3. Пренасяне на софта от един комп на друг
    От kolyo1 във форум Общ - софтуер
    Отговори: 3
    Последно: 21-09-06, 13:54
  4. 2 рутера един след друг
    От DEYDOD във форум Мрежи
    Отговори: 1
    Последно: 24-08-06, 23:30
  5. Отговори: 4
    Последно: 23-08-06, 23:11

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе