След като за няколко дни попрочетох доста теми от този раздел, но така и не се натъкнах на идентичен на моя проблем, пускам нова тема, с молба за извинение, ако се повтарям.
Първо, искам да уточня, че не съм "специалист" по мрежи. Познанията ми са някъде около средното ниво и нямам проблеми (например) да вържа n-броя компютри в една мрежа, да им пусна Интернет и тем подобни неща.
И преди да отправя питането си, моля за извинение за съответния технически жаргон и за грешките, които ми предстои да допусна.
Представете си 2 типа мрежи: Едната 10-мегабитова, коаксиален кабел с Т-образни накрайници, на компютри с инсталиран <font color="red">Windows 98 SE</font id="red">. Другата е UTP, 100-мегабита, на компютри с инсталиран <font color="red">Windows XP Pro</font id="red">, като сървъра им е под <font color="green">Windows 2003 Server</font id="green">, а всички компютри от тази мрежа са свързани посредством "switch". От този "switch", отделен UTP-кабел свързва <font color="green">Windows 2003 Server</font id="green"> и един от най-мощните компютри, които са по <font color="red">Windows 98 SE</font id="red">, т.е. това е връзката между двата типа мрежи. Същевременно, на комютъра с <font color="green">Windows 2003 Server</font id="green"> "влиза" <font color="blue">Интернет</font id="blue">, който преди това минава през Рутер под <font color="red">Linux</font id="red">... но това засега няма чак толкова голямо значение, защото като изключа въпросният рутер и свържа кабела директно към сървъра - проблемът си остава същия.
Та значи, основното, което искам да направя, е да "пусна" <font color="blue">Интернет</font id="blue"> на няколко компютъра от другата мрежа - т.е. там, където са компютрите с <font color="red">Windows 98 SE</font id="red">.
И сега, преди да ме нападнете с въпроси, бързам да уточня:
<font color="purple">1.</font id="purple"> Workgroups на абсолютно всички компютри от двете мрежи са еднакви.
<font color="purple">2.</font id="purple"> На всички си има сложени IP-адреси, Gateways, DNS Servers, като последните две са еднакви за всички компютри.
<font color="purple">3.</font id="purple"> На всички компютри от UTP-мрежата съм "пуснал" <font color="blue">Интернет</font id="blue"> - бачкат си без проблем.
<font color="purple">4.</font id="purple"> Успях да осъществя връзка между <font color="green">Windows 2003 Server</font id="green"> и компютъра от другата мрежа, който е свързан към "switch"-а, но тази връзка понякога най-парадоксално се "губи".
<font color="purple">5.</font id="purple"> Горепосочените компютри не са у нас, затова ще правя проби поне през ден... т.е. не мога да пробвам веднага това, което евентуално ще ми предложите.
Ами това е засега.
Предварително благодаря на всички отзовали се.
Ако съм пропуснал нещо, ще се опитам да се доуточня.