Нещо подобно дискутирахме преди време в една тема за DNS в раздела за Linux.
В случая става въпрос за Windows-домейн управляван от два домейн-контролера - DC1 и DC2. И двата са в една локална етернет-мрежа. В домейна има още 20-30 компютъра. Има и трети отдалечен DC (по-точно - ще има, още не е пуснат), но това мисля, че няма отношение към темата.
Има два доставчика - ISP1 и ISP2
Всеки от двата доставчика, предоставя точно по едно реално IP - IP1 и IP2
Има интернет-име в областта .net - <ime.net>. Отговорен за това име е DNS-сървъра на ISP1. Това което ми е известно до момента, е че DNS-сървъра на ISP1 работи така -> www.ime.net остава при ISP1 (на някакво IP3), а разни други имена (neshto_1.ime.net, ... neshto_N.ime.net) отиват на IP1. Също и MX за ime.net отива на IP1.
Каква е целта оттук нататък - генералната цел е да се разпредели входящия трафик между доставчиците. За момента как ще се разпредели изходящия трафик, не е толкова важно.
Задължителен елемент е двата външни интерфейса да влизат в DC1. Всъщност, предполага се че е задължително.
Плана горе-долу е такъв:
1. Промяна на DNS-сървърите за <ime.net> - в пререгистрацията ще се посочи, че новите (два) DNS-сървъра са на IP1 и IP2
2. Трябва да се пуснат (някак си) тези два DNS-сървъра на IP1 и IP2, които трябва да работят така:
а) ако дойде запитване за www.ime.net, то те да върнат IP3
б) ако на IP1 дойде запитване за neshto_1.ime.net ... neshto_N.ime.net или запитване за MX за ime.net, то да върне IP1
в) ако на IP2 дойде запитване за neshto_1.ime.net ... neshto_N.ime.net или запитване за MX за ime.net, то да върне IP2
г) други имена не се обслужват (на DNS-заявки по външните интерфейси)
3. Така или иначе, и на DC1, и на DC2 ще има пуснат DNS-сървър, с цел обслужване вътрешните имена.
4. В DNS-сървъра на DC1, ще се въведат допълнителни записи отговарящи на условията от а) и б)
5. В DNS-сървъра на DC2, ще се въведат допълнителни записи отговарящи на условията от а) и в)
6. В RAS-a на DC1, ще има port-forwarding правило - DNS-запитване по интерфейса от ISP2, се пренасочва към DC2
Въпроса ми генерално мога да го обобща така:
Има ли по-елегантно решение ? И изобщо това което съм написал решение ли е ? На мен ми изглежда че е решение, но може някъде да бъркам нещо.
Нека за удобство за момент да предположим, че зад neshto_1.ime.net, ... neshto_N.ime.net има някакви сайтове, които да речем се хостват на DC1, или DC2, или някой друг компютър зад тях. Основната цел в случая е, ако някой е абонат на ISP1 и иска да види neshto_1.ime.net, то трафика да мине през интерфейса на ISP1. Съответно, ако е абонат на ISP2 и иска да види neshto_1.ime.net, то трафика да мине през интерфейса на ISP2.
Това което обаче ме смущава е следното - нека някой абонат на ISP2 направи опит да отвори neshto_1.ime.net
Тогава неговия DNS-сървър пита DNS-сървъра за областта .net "кажи ми кой е DNS-сървъра за ime.net". И като отговор получава и IP1, и IP2. Е не ми ясно точно сега какво става - DNS-сървъра на абоната към кое IP ще се обърне за да се доразреши neshto_1.ime.net ? Щото, ако се обърне към IP1, то всичко се обезсмисля - трафика ще бъде през ISP1
// Уточнение: Примерното име www-dot-ime-dot-net, което използвах по-горе, няма нищо общо с реалния сайт www.ime.net.