Резултати от 1 до 13 от общо 13

Питане за шеринг

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2005
    Мнения
    130
    #1

    Питане за шеринг

    Здравейте колеги,
    Имам следната ситуация - сървър с Windows 2003 R2 + шеринг на папка.
    Досега се е използвало simple sharing и всички 15 човека в фирмата са си влизали/обновявали/изтривали файлове без грижи.
    Тук идва и проблема. Шефът иска да се направи така че определи хора да имат достъп до дадена папка чрез име/парола. Викам си - супер махам simple sharing-а и добавям само потребители. Да ама не. Явно преди мен е имало друг "хубустник", който явно е резнал администраторския акаунт В control panel -> Administrative Tools -> Computer Management няма Local Users and Groups както очаквах. Това е първия проблем.
    За капак на всичко шефът иска да му се направи Remote Administration зад модем на BTC. Викам си добре - Hamachi ще свърши идеална работа. Да ама не - при инсталария Hamachi-то незнайно защо иска да disable-не шеринга.
    Вече незнам какво да правя - ако може дайте малко акъл.

    П.С. За момента съм пуснал един FTP сървър с ограничен достъп, но това не е решение, защото искат файловете да могат да се обновяват без теглене/качване.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #2

    Re: Питане за шеринг

    За Хамачито е умряла работа да тръгне като хората.
    Относно достъпа до папка, която е шерната, правилно си се насочил към ftp сървър, един отличен за тази цел е Serv-U, намери го и си го качи, елементарно се настройва. Всеки ще има такива права, каквито пожелаеш. Може да стане и със средствата на Win2003, но ще ти отнеме повече време и по-трудно ще го настроиш.

  4. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #3

    Re: Питане за шеринг

    I
    ... Явно преди мен е имало друг "хубустник", който явно е резнал администраторския акаунт В control panel -> Administrative Tools -> Computer Management няма Local Users and Groups както очаквах. ...

    Щом в Control Panel->Administrative Tools->Computer Management няма Local Users and Groups значи хубусника е дефинирал домейн и е направил този сървър да е домейн контролер. Още по-добре (според мен).
    Отиваш в Administrative Tools -> Active Directory Users And Computers, дефинираш си потребители и групи. После на шеринга даваш достъп на съответните потребители и групи. По-добре да е групи. Самия достъп до шернатата папка можеш да го дадеш "на ниво" шеринг и "на ниво" security

    II
    ... За капак на всичко шефът иска да му се направи Remote Administration зад модем на BTC. ...

    Какво точно означава Remote Admistration ? И какъв е ADSL-пакета (предполагам че това "модем на ВТС" означава ADSL). Ако към ADSL-пакета има глобален IP-адрес, то с лека ръка можеш да си пуснеш Remote Desktop.

    // II.B
    Или пък, можеш да си пуснеш един VPN. При това положение, от разстояние можеш да виждаш \\"server"\"shared_forlder", където "server" е името на сървъра, а "shared_folder" е името на шернатата папка

    III
    ... Може да стане и със средствата на Win2003, но ще ти отнеме повече време и по-трудно ще го настроиш. ...

    С това не съм съвсем съгласен. Все пак, Win2003 (по презумпция, или поне би трябвало да е така) е предназначен да обслужва човеци и човешки дейности.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2005
    Мнения
    130
    #4

    Re: Питане за шеринг

    Здравей MitkoS,
    Да наистина сървъра е в Domain. Питането ми е - трябва ли всички други клиентски машини да са в domaina за да могат да видят споделената папка?
    Вчера беше неработен ден във Варна и нямах възможност да тествам с Active Directory днес ще го направя.
    А модема на БТК доколкото знам е на домашен план 1Мбит.
    Шефът иска Remote Administration като си иде в чужда държава оттам да може да се върже към споделената папка и да може да си изтегли нужната информация.

  6. Member
    Тук е от
    Aug 2005
    Мнения
    327
    #5

    Re: Питане за шеринг

    1. За да се настрои домейн контролер са нужни знания по мрежи
    2. За да се настрои ФТП сървър не са нужни почти никакви познания, доста е елементарно
    3. За да има достъп от чужбина, без значение какъв вариант ще се приложи е нужно да има твърдо (статично)ИП.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    10
    #6

    Re: Питане за шеринг

    Привет
    за достъп от всякаде-можеш да използваш www.logmein.com- но до сървара трябва да има постоянно интернет;не ти трябва статично IP

  8.  
     
  9. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #7

    Re: Питане за шеринг

    Цитат Първоначално публикувано от DEYDOD
    ... трябва ли всички други клиентски машини да са в domaina за да могат да видят споделената папка? ...
    Не е задължително клиентските машини да са присъединени към домейна.
    От клиентската машина винаги можеш в адреса на Windows Explorer да напишеш на ръка
    \\IP-server\"shared_forlder"
    след което, ще се появи питане за име и парола
    Може и направо шорткът да се направи на подходящо място вместо всеки път да се пише на ръка. Подходящото място може да е десктопа, фейвъритс или друго.

    Ако клиентските машини са настроени да ползват DNS-сървъра на домейна, то има и по-елегантен начин. Вместо
    \\IP-server\"shared_forlder"
    може да се пише
    \\"пълното име на сървъра в домейна"\"shared_forlder"
    където "пълното име на сървъра в домейна" е нещо такова
    "servername"."domainname".local

    А по втория въпрос за отдалечения достъп, там има много вградени варианти с различни предимства и недостатъци. (Нещата се опростяват значително, ако има глобален IP-адрес към ADSL-пакета - това което пиша по-надолу е при предположението, че има такъв глобален IP-адрес)

    1. Най-отгоре си написал
    ...шефът иска да му се направи Remote Administration зад модем на BTC...
    ако става дума само за админстриране, то най-добре е с Remote Desktop (според мен)

    2. Ако e необходим достъп от разстояние до шерната папка, пак може с вградените средства по няколко начина с различни предимства и недостатъци
    а) ако се ползва VPN, името "servername"."domainname".local става видимо на отдалечения компютър и в частност пак отдалечено може да се ползва \\"пълното име на сървъра в домейна"\"shared_forlder" за достъп.
    б) може да се ползва вградения FTP-сървър. Или друг FTP-сълвър. Аз лично не съм фен на това, тъй като съм имал доста главоболия покрай "Passive/Active mode FTP connections".
    в) може да се пусне web-сайт със шернатата папка към вградения IIS. За разлика от FTP, тук нещата са само по един стандартен порт 80, а иначе като функционалност е съвсем същото. Дори визуално е същото.

    // А това го видях чак сега на трето четене.
    ...Шефът иска Remote Administration като си иде в чужда държава оттам да може да се върже към споделената папка и да може да си изтегли нужната информация....

    Щом става дума за теглене на информация от чужда държава, като че ли най-удачно ми изглежда 2.в). Поне на първо време.
    Само на пръв поглед изглежда трудно и плашещо, но всъщност е доста просто. Ако се спреш на тоя вариант и не знаеш откъде да почнеш, питай, ще помагаме.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2005
    Мнения
    130
    #8

    Re: Питане за шеринг

    Здравей MitkoS
    Направих всичко както си е по план - добавих нова група и потребители към нея. После споделих папка D:\opit за да видя какво ще стане. В sharing -> permissions добавих групата която искам да има достъп до папката ми излиза Manager(domain\Manager). Слагам му allow на Full Control и след то на клиентската машина излиза съобщение "Достъпа оттказан, моля свържете се с вашия системен администратор ... бла-бла". Сигурно пропускам нещо в настройката??? Клиентския комп не е в домайна.
    Ако можеш напиши малко how to...

  11. Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    272
    #9

    Re: Питане за шеринг

    в security tab-a също трябва да оправиш permissions (принципно е препоръчително да се работи със security permissions на папките, а не с permissions на sharing-а)
    бтв в твоя случай може да се наложи да дадеш права на everyone, тъй като ще се опитваш да достъпваш ресурса извън домейна

  12. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #10

    Re: Питане за шеринг

    Това изречение не го разбрах много добре
    ... В sharing -> permissions добавих групата която искам да има достъп до папката ми излиза Manager(domain\Manager) ...

    Затова ще опиша цялата процедура.

    Отиваш върху папката която ще се шерва, десен бутон -> properties

    1. Таб sharing -> отметка на Share this folder и се дава съответното име. Пак тук, бутон Permissions -> по-добре махни Everyone и всичко останало от списъка. Добави само групата която ще има достъп и отдолу маркирай Full Control за тази група. При така зададени права тук, само членовете на тая група могат да работят с тази папка през мрежа (локална или VPN) на "(*)ниво шеринг". На всички други достъпа се отказва, дори не може да се "разлиства" папката. Добре е да направиш администратора член на тази група или пък и на него да му дадеш същите права тук.

    2. Таб Security -> Съществуващите до момента в списъка не ги пипай. Добави групата към списъка и дай права на тази група - в конкретния случай, дай Full Control за тази група, пък на по-късен етап, ако е необходимо, допълнително ще прецизираш правата

    Не мога да твърдя, че това е най-правилното конфигуране за конкретния случай, но първо, ще свърши работа и второ, взети са поне елементарни защитни мерки.


    "(*)ниво шеринг" - май би трябвало да напиша "Client for Microsoft Networks", не съм съвсем сигурен.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2005
    Мнения
    130
    #11

    Re: Питане за шеринг

    Мерси MitkoS.
    В крайна сметка несъм направил таб Security. По точка 1 съм изпълнил всичко правилно. В понеделник ще изпробвам нещата и ще пиша. Ако всичко е наред имаш една от мен

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2005
    Мнения
    130
    #12

    Re: Питане за шеринг

    Има ли причина това нещо да работи само на някои компютри??? Данеби нещо wireless-a да пречи. Имам 4 лаптопа с Vista като 3 от тях си влизат, а четвъртия влиза директно без име/парола при това с пълни права?

    P.S. Всички проблеми са отстранени. Благодаря на всички включили се в темата.

  16. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #13

    Re: Питане за шеринг

    Докато се ровех в разни Windows-хелпове по мои си проблеми, пътьом попаднах на долния цитат. Публикувам го, тъй като по-горе в темата става въпрос за подобни неща.

    Overview of remote access

    By configuring Routing and Remote Access to act as a remote access server, you can connect remote or mobile workers to organization networks. Remote users can work as if their computers are physically connected to the network.

    Users run remote access software and initiate a connection to the remote access server. The remote access server, which is a server running Routing and Remote Access, authenticates users and services sessions until terminated by the user or network administrator. All services typically available to a LAN-connected user (including file and print sharing, Web server access, and messaging) are enabled by means of the remote access connection.

    Remote access clients use standard tools to access resources. For example, on a server running Routing and Remote Access, clients can use Windows Explorer to make drive connections and to connect to printers. Connections are persistent: Users do not need to reconnect to network resources during their remote sessions. Because drive letters and universal naming convention (UNC) names are fully supported by remote access, most commercial and custom applications work without modification.

    ...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Питане
    От loszetas във форум Климатици Osaka
    Отговори: 7
    Последно: 31-01-12, 12:05
  2. Питане
    От Maleficus във форум Телевизори
    Отговори: 1
    Последно: 20-01-12, 19:51
  3. питане за wi-fi
    От kemo във форум Мрежи
    Отговори: 8
    Последно: 11-06-10, 10:44
  4. питане
    От tankia във форум Windows
    Отговори: 5
    Последно: 16-11-08, 20:33
  5. Питане
    От DPetrov във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 1
    Последно: 31-12-01, 00:20

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе