Здравейте,
може някой от вас да са запознати с проблема ми от темата за Виваком, но понеже достатъчно я омазах, реших да отворя отделна тема за това.
Рутерът се ползва от 2 седмици, от както преминах на Виваком.
Проблемът.
В къщи имам няклоко smart devices (на SonOff и Tuya). Всичките са WiFi, не се използва zigbee gateway. До преди смяната работеха безпроблемно с рутера на А1 (Huawei). От както съм с Nokia-та всички без едно устройство се свързаха и работят. Всички устройства свързвам към 2,4 GHz WiFi мрежа.
Въпросното устройство, което не тръгва е сензор за врата/прозорец SonOff DW2 (https://sonoff.tech/product/smart-ho...rity/dw2-wifi/).
Какво се случва.
Процесът на сдвояване (pair) преминава успешно. Устройството вижда мрежата, приема юзър и парола, запаметява ги, излиза на главния екран на приложението (eWeLink), виждам го към свързаните устройства по МАК адрес в device manager-а на рутера, НО седи в постоянен Offline и мига в последователност, която производителя описва като невъзможност да се свърже със сървъра.
Други устройства на SonOff заработиха от първия път и продължават да са си изрядни, отделно производителя потвърди, че текущо нямат проблем със сърварите (облаците си). Правих множество промени в настройките на WiFi мрежата, канали, енкрипции, модове, адвах МАК-ове и т.н., но без резултат. По другите настойки за филтрация всичко е изключено и не виждам причина за проблем.
Интересното е, че когато след Нокия рутера, свързах втори рутер, един стар (10+ годишен) TP Link и го pair-нах с неговата мрежа, всичко тръгна без никакъв проблем. Старият ми рутер има 1/3 от всичките насторйки на Нокиата. Сверявах каквото е налично, всичко кореспондира.
След всичко което пробвах, моето разбиране е, че проблемът не е в настройките на WiFi мрежата, а нещо друго спира последващата комуникация, но не мога да разбера какво и защо.
Цялата драма е, че искам да ползвам само 1 ретур в къщи, иначе лесно мога да оставя и втория активен, само за тези устройства, но не ми се ще.
По-долу прилагам снимки на настройките на рутера. Моля ако има запознати да хвърлят един поглед и да споделят ако виждат нещо нередно касаещо проблема.
* Ще пусна същата тема и в друг форум за по-голяма аудитория.
Благодаря.
![]()