Е, от този филм може да излезе един страхотен "survival quest" [с time елементи], стига концепцията и правата на филма да попаднат в ръцете на находчиви програмисти с нерадостно детство [или завидно въображение].
<font color="red">"Saw"</font id="red"> е нещо като по-първична версия на <font color="red">"The Bone Collector"</font id="red"> [поне аз така го преценявам] - "убиецът" поставя жертвите си в доста смъртоносни ситуации и само от тях [и тяхната находчивост] зависи дали ще оцелеят или не, само че докато в <font color="red">"The Bone Collector"</font id="red"> това "оцеляване" зависеше от кака Анджи и бат Дензи, тук то е поверено в ръцете на самите жертви. По този начин убиецът си измива собствените ръчички и де факто не е никакъв "убиец" - той просто предоставя избор... и се оттегля от сцената в очакване. [] Просто си представете едно reality show, в което залогът е собственият ви живот. Това е <font color="red">"Saw"</font id="red">.
Като за първи филм, James Wan е направил завидна режисура, наистина доста добра. Както си му е редът, и в този филм се мисли малко повече за благоразположението на зрителя [в смисъл, да не си докара някой-друг инфаркт] и на места в историята зеят грозни дупки, на които въобще не им е там мястото и които "уж" обвързват героите, за да се стигне до заветните и поносими 100 минути play-time. И без тях филмът също щеше да е поносимо напрегнат.
За разлика от това, садистичните елементи в <font color="red">"Saw"</font id="red"> вземат своя връх с всяка изминала минута. Филмът грабва още с началните кадри, напрежението пролазва бавно, много бавно... понякога спира, но въпреки това се усеща, а това е вманиачващо. Въпреки всичките гадории, които ще изгледате, филмът оставя чувството, че е поносимо лек... а финалът... о, финалът наистина е... изненадващ.
Артистите [някои от които доста известни - Danny Glover, Ken Leung, Dina Meyer, както и главните действащи лица - Cary Elwes и Leigh Whannell] не се престарават особено, на места дори преиграват в желанието си да се държат естествено, но все пак може би аз имам такъв поглед. Музиката, ако мога така да я нарека, е почти "незабележима", а в такъв филм, според мен, трябва да е на абсолютно високо ниво.
Въпреки всичко това, препоръчвам ви <font color="red">"Saw"</font id="red">. Макар и не блестящо реализиран, има куп нови идеи и доста "пикантни" сцени, които правят своего рода филми, да изглеждат... съблазнителни за гледане. []
Спирам дотук, за да не ви разваля удоволствието. За себе си мога да кажа, че с нетърпение ще очаквам <font color="red">"Saw 2"</font id="red"> [<font color="blue">2005</font id="blue">] - дано при него летвата на напрежението е вдигната докрай...