Мисля , че темата е много , много "наболяла" . След като въдях поредния умиращ пред очите ми , реших да направя анкетата.
Приемат се естествено коментари , стига естествено да са съобразени с правилата на форума . Иначе ще има мод. , както знаете.
Много ясно - манталитета ни.
Лошите пътища , недобре направената липсваща понякога маркировка , пътни знаци и въобще организацията на движението изнервящо водачите пр
Недобре направен закон за движение по пътищата и калпав правилник за приложението му.
Липсата на всякаква заитересованост от страна на държавните институции от 89 -та година насам довела до създаването и утвърждаването на дне
Корупцията в МВР и в частност КАТ , водеща до заключението "какво толкова плащам си 20 лв. и си карам пак"
Мисля , че темата е много , много "наболяла" . След като въдях поредния умиращ пред очите ми , реших да направя анкетата.
Приемат се естествено коментари , стига естествено да са съобразени с правилата на форума . Иначе ще има мод. , както знаете.
Е , малко съм прекалил/сбъркал , дал съм опция да се маркират по 5 гласа , но не мога да го оправя. Моднете го ако става , въпреки , че може да има хора които мислят , че всичко от изброеното е отговор.
в допълнение искам да добавя нещо - ВСЯКА година, независимо от инициативи "война на пътя", "искам да стигна жив" и други подобни глупости, в България по пътищата биват убити около 1000 човека. това си е голата статистика и е много дразнещо, когато един проблем в рамките, в които е бил винаги, бива преекспониран.
но нещата са пределно ясни - търси се поредната "ангажираща" тема, която да ни отвлече от далеч по-важните новини кой застроява курортите, защо л*ната текат в морето, защо някои строят хотел след хотел, а хората все още са склонни да работят за 200лв/месечно...
такива ми ти работи с "многото" жертви на пътя
По темата - доколкото забелязвам - каскадьорите които свирят с гуми за щяло и нещяло са тип "селски ергенчета" с малко по-малко от 2 пръста чело. Те са тези които тръгват още на червено, които правят слаломи по натоварените пътища и се наместват между теб и предният задължително така, че трябва да удариш спирачките. За да не се правят тези неща - просто трябва някакво минимално наличие и на сиво вещество.
Ако въведат закон за право да шофираш само ако си завършил ВУЗ - сигурно катастрофите ще намалеят с 90%.
Може би трябва някаква национална кампания "Свали маймуната от МПС-то"
ей, сетих се за един виц, но не ми се търси в онази огромна тема, затова цитирам:
в една държава имало много катастрофи и много загинали. приет бил закон, че убийството на пътя се наказва със същото - смърт. следващата година имало 2 пъти повече жертви - убитите в катастрофи и шофьорите.
седнали, помислили и решили - обявена била награда за всеки прегазен. следващата година нямало нито една жертва
----------------------------------
ще ме извиняват всички потенциално засегнати, но ще споделя скроимните си наблюдения на пътя. измежду всички нарушители, опасни шофьори и т.н. се открояват 2 основни групи (колкото и клиширано да звучи):
1. "голфери". скътали 3-4К, взели 1.8л и "напред!". двигател 1.8 прави тази сапунерка ракета - голямо ускорение, маневреност и самочувствие за "need for speed" на hard. и понеже е малка ги изкушава да се шмугват навсякъде. и го правят. на тях майната им - решили са да се трепят, да го правят. но , ако обичат - в стълба, не в мен
2. "софиянци на село" (под село да се разбира всяко място, което не е софия, и не е мястото, откъдето е родом . единствените, които минават на червено. за тях Законът за движение по пътищата е с пожелателен характер, а не задължителен. минава се на червено и когато кръстовището е празно, и когато е претъпкано. за предпочитане, наляво - чрез престрояване от най-дясната лента, и надясно - от най-лявата. лявата лента е направена за балъците. истинските "софиянци на село" изпреварват с 200 в дясната. никой да не се осмелява да минава и да отнема предимството, което въпросният субект има... слизайки от тротоара, където е паркирал, препречвайки 2 ленти от движението
може аз да съм карък и само аз да попадам на такива. може в софия да са образцови примери за разумно шофиране, но тук е Варна... село някакво си... тук трябва да гасим колите, когато покрай нас минава "негово височество". между другото "негово височество" мина покрай мен миналата седмица - караше някакъв мерцедес. святкаше ми отзад, без да обърне внимание, че и вляво, и вдясно има колона коли, ограничението е 50, а ние и без това се движехме с 80.. на него му е бавно. ааа, и вчера го срещнах пак "негово височество". този път беше с някакво ауди.. свали прозореца и се разкрещя на някакъв, който се беше осмелил да се престрои в неговата лента, нищо, че разстоянието беше поне 20 метра....
малееее, много съм се разписал. спирайте ме бе
та тъй де, на незаслужено засегнатите - извинявайте, приятели, но както се казва в един виц:
"егати, заради едни нищо и никакви 95% от адвокатите, на останалите им излиза лошо име"
Моето мнение е, че нещата са такива, защото всеки се мисли за безсмъртен/недосегаем. Освен това мразиме да мислим. Всичко това го отдавам на манталитет.
Добавяме незаинтересоваността на държавните органи.
Плюс корупцията.
И получаваме днешното положение.
Малко философстване:
Не само при бързо движещите се възникват опасни ситуации. С колко километра в час трябва кола да удари странично пешеходец, за да му счупи коляното непоправимо?
Правилата са измислени и са приети в ЦЯЛ СВЯТ - защо по дяволите ние сме по-умни, по-добри и т.н., че може да си позволяваме да не ги спазваме?! Стига толкова "аз ще мина между капките; аз само за малко; ама то не беше точно така..." и т.н. Като не ни харесва положението не трябва да си го догаждаме според собствените тълкувания - има си ПРАВИЛА. Трябва да се търси начин да се промени по друг път.
Всяко сутрин учтивостта и доброто настроение се изпаряват само след 15 мин по пътищата.
Съгласен с @Fear me.
Според мен може да се разграничи т.нар. софиянски тип на шофиране. Страшно много ме дразни. Понеже според мен причината за такъв тип нахалство на пътя е следствие от някакви умствени постановки за личното превъзходство на тези хора над останалите.
Да ме извиняват свестните софиянци, ако има такива.
Не знам колко от вас са имали удоволствието да шофират в цивилизована Европа. Там на пътя отношението между самите водачи, както и между водачи и пешеходци е като на изискан прием с официално облекло. Отстъпва се предимство с учтив жест и с усмивка. От няколко такива жеста може да ти се оправи даже и насторението - като си имаш работа с любезни хора, показващи уважение към теб.
Ние тук слава богу почнахме да се научаваме да спираме на зебра, но все пак на по-малко от 7-8 насъбрали се чакащи не се спира. А там се спира на 1 чакащ. То даже е малко опасно да спреш на зебра, защото спираш - ок и подканваш да преминават. И тогава се случват 2 неща: или тоя зад теб ще набие спирачки на умряло и ще те подпре отзад, защото и през ум не му е минавало че можеш да спреш на зебра; или в съседната лента ще профучи голфера с 80 км/ч, защото откъде толкова акъл да се сети ти защо си спрял. Бил съм свидетел и на двете неща. Така че ако си пешеходец, пресичащ 2 ленти като на първата са ти спрели да минеш - мнооого внимавай какво ще изскочи от втората.
И пешеходците не са много стока, не само голферите...стъпват на пътя където им падне и пресичат най-нахално даже ако зад теб няма други коли! Какво ще им струва да изчакат твоето преминаване за 0,75 секунди и след това да си пресекат?
Други пък пресичат пътя със стъпка тип "траурно шествие" и то по диагонал!
За да бъде всичко наред, освен акъл трябва ни и съответното възпитание и култура. Възпитанието да правиш така, че да не пречиш на другите.
В момента софиянското шофиране за мен е най-културно.
В София ми направи впечатление- спира се на зебри , дава се път , използват се Мигачи !!! ( във Варна това е голяма рядкост - кола с мигач, още повече от жена )
Проблема е както казах и преди главно в "Бакшишите", Шофьорите на самосвали и зилове , Снабдителните "Баничарки " и бусове и доста голям процент и в пешеходците.
На времето, за да вземеш книжка се искаше удостоверение от психиатрията, че не си от техния контингент и имаше психотест. Май трябва да ги върнат и да въведат тест за интелигентност. Ако не си над някакво IQ - не ставаш за шофьор.
Съвсем малка грешка допускаш - правилното е "софиянци ОТ село". Поне това, което описваш, де.Първоначално публикувано от FearMe
Не че и аз не съм такъв, но ми е трудно да карам като си дойда в родния град, Варна. Заради софийския номер ли е или принципно така се кара не знам, но е доста по-неподредено и непредсказуемо някакси. Не говоря за конкретното спазване на правилника.
Най-добре се чувствам с колата с врачанския номер из София - може и да ме "селеносват", но ми дават път, пазят ме и найвече те се пазят от мен. Голям кеф!
ДОБАВЕНО:
Аз взех книжка "навремето". И си взех психото без никакъв проблем. Ако е сега не знам дали ще успеяПървоначално публикувано от Lupus
това, което съм се постарал да опиша е точно "НА"
демек, "аз съм велик, аз съм от софия, в момента съм на село (варна, пловдив, чепеларе...) и всички са длъжни да се съобразяват с мен"
както и да е, да не разводняваме темата, просто споделих наблюденията си за най-фрапантните участници в движението....
Точно тук мисля, че грешиш. Те са си такива и тук в София. Т.е. държат се по същия начин. И във Ватикана да отидат, предполагам, че пак ще крещят през отворения прозорец "Булгар! Булгар!".Първоначално публикувано от FearMe
за в софия не знам... там съм шофирал много малко, повече съм бил возен, така че не съм обръщал внимание
но щом казваш, вярвам .....
За мен най-добре ще е да се возя (защото повечето шофирам) на задната седалка , легнал или с превръзка на очите и тапи в ушите. Иначе не се издържа.