Вижте резултатите от анкетата: Коя според вас е причината за това което се случва по пътищата на страната ни ?

Гласували
238. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Много ясно - манталитета ни.

    79 33.19%
  • Лошите пътища , недобре направената липсваща понякога маркировка , пътни знаци и въобще организацията на движението изнервящо водачите пр

    47 19.75%
  • Недобре направен закон за движение по пътищата и калпав правилник за приложението му.

    17 7.14%
  • Липсата на всякаква заитересованост от страна на държавните институции от 89 -та година насам довела до създаването и утвърждаването на дне

    38 15.97%
  • Корупцията в МВР и в частност КАТ , водеща до заключението "какво толкова плащам си 20 лв. и си карам пак"

    57 23.95%
Страница 1 от 7 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 96

Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    May 2002
    Мнения
    897
    #1

    Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

    Мисля , че темата е много , много "наболяла" . След като въдях поредния умиращ пред очите ми , реших да направя анкетата.
    Приемат се естествено коментари , стига естествено да са съобразени с правилата на форума . Иначе ще има мод. , както знаете.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    May 2002
    Мнения
    897
    #2

    Re: Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

    Е , малко съм прекалил/сбъркал , дал съм опция да се маркират по 5 гласа , но не мога да го оправя. Моднете го ако става , въпреки , че може да има хора които мислят , че всичко от изброеното е отговор.

  4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #3

    Re: Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

    в допълнение искам да добавя нещо - ВСЯКА година, независимо от инициативи "война на пътя", "искам да стигна жив" и други подобни глупости, в България по пътищата биват убити около 1000 човека. това си е голата статистика и е много дразнещо, когато един проблем в рамките, в които е бил винаги, бива преекспониран.

    но нещата са пределно ясни - търси се поредната "ангажираща" тема, която да ни отвлече от далеч по-важните новини кой застроява курортите, защо л*ната текат в морето, защо някои строят хотел след хотел, а хората все още са склонни да работят за 200лв/месечно...

    такива ми ти работи с "многото" жертви на пътя

  5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #4

    Re: Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

    По темата - доколкото забелязвам - каскадьорите които свирят с гуми за щяло и нещяло са тип "селски ергенчета" с малко по-малко от 2 пръста чело. Те са тези които тръгват още на червено, които правят слаломи по натоварените пътища и се наместват между теб и предният задължително така, че трябва да удариш спирачките. За да не се правят тези неща - просто трябва някакво минимално наличие и на сиво вещество.
    Ако въведат закон за право да шофираш само ако си завършил ВУЗ - сигурно катастрофите ще намалеят с 90%.

    Може би трябва някаква национална кампания "Свали маймуната от МПС-то"

  6. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #5

    Re: Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

    ей, сетих се за един виц, но не ми се търси в онази огромна тема, затова цитирам:

    в една държава имало много катастрофи и много загинали. приет бил закон, че убийството на пътя се наказва със същото - смърт. следващата година имало 2 пъти повече жертви - убитите в катастрофи и шофьорите.

    седнали, помислили и решили - обявена била награда за всеки прегазен. следващата година нямало нито една жертва

    ----------------------------------

    ще ме извиняват всички потенциално засегнати, но ще споделя скроимните си наблюдения на пътя. измежду всички нарушители, опасни шофьори и т.н. се открояват 2 основни групи (колкото и клиширано да звучи):

    1. "голфери". скътали 3-4К, взели 1.8л и "напред!". двигател 1.8 прави тази сапунерка ракета - голямо ускорение, маневреност и самочувствие за "need for speed" на hard. и понеже е малка ги изкушава да се шмугват навсякъде. и го правят. на тях майната им - решили са да се трепят, да го правят. но , ако обичат - в стълба, не в мен

    2. "софиянци на село" (под село да се разбира всяко място, което не е софия, и не е мястото, откъдето е родом . единствените, които минават на червено. за тях Законът за движение по пътищата е с пожелателен характер, а не задължителен. минава се на червено и когато кръстовището е празно, и когато е претъпкано. за предпочитане, наляво - чрез престрояване от най-дясната лента, и надясно - от най-лявата. лявата лента е направена за балъците. истинските "софиянци на село" изпреварват с 200 в дясната. никой да не се осмелява да минава и да отнема предимството, което въпросният субект има... слизайки от тротоара, където е паркирал, препречвайки 2 ленти от движението

    може аз да съм карък и само аз да попадам на такива. може в софия да са образцови примери за разумно шофиране, но тук е Варна... село някакво си... тук трябва да гасим колите, когато покрай нас минава "негово височество". между другото "негово височество" мина покрай мен миналата седмица - караше някакъв мерцедес. святкаше ми отзад, без да обърне внимание, че и вляво, и вдясно има колона коли, ограничението е 50, а ние и без това се движехме с 80.. на него му е бавно. ааа, и вчера го срещнах пак "негово височество". този път беше с някакво ауди.. свали прозореца и се разкрещя на някакъв, който се беше осмелил да се престрои в неговата лента, нищо, че разстоянието беше поне 20 метра....

    малееее, много съм се разписал. спирайте ме бе

    та тъй де, на незаслужено засегнатите - извинявайте, приятели, но както се казва в един виц:

    "егати, заради едни нищо и никакви 95% от адвокатите, на останалите им излиза лошо име"

  7. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    123
    #6

    Re: Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

    Моето мнение е, че нещата са такива, защото всеки се мисли за безсмъртен/недосегаем. Освен това мразиме да мислим. Всичко това го отдавам на манталитет.
    Добавяме незаинтересоваността на държавните органи.
    Плюс корупцията.
    И получаваме днешното положение.

    Малко философстване:
    Не само при бързо движещите се възникват опасни ситуации. С колко километра в час трябва кола да удари странично пешеходец, за да му счупи коляното непоправимо?
    Правилата са измислени и са приети в ЦЯЛ СВЯТ - защо по дяволите ние сме по-умни, по-добри и т.н., че може да си позволяваме да не ги спазваме?! Стига толкова "аз ще мина между капките; аз само за малко; ама то не беше точно така..." и т.н. Като не ни харесва положението не трябва да си го догаждаме според собствените тълкувания - има си ПРАВИЛА. Трябва да се търси начин да се промени по друг път.
    Всяко сутрин учтивостта и доброто настроение се изпаряват само след 15 мин по пътищата.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    372
    #7

    Re: Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

    Съгласен с @Fear me.
    Според мен може да се разграничи т.нар. софиянски тип на шофиране. Страшно много ме дразни. Понеже според мен причината за такъв тип нахалство на пътя е следствие от някакви умствени постановки за личното превъзходство на тези хора над останалите.
    Да ме извиняват свестните софиянци, ако има такива.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #8

    Re: Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

    Не знам колко от вас са имали удоволствието да шофират в цивилизована Европа. Там на пътя отношението между самите водачи, както и между водачи и пешеходци е като на изискан прием с официално облекло. Отстъпва се предимство с учтив жест и с усмивка. От няколко такива жеста може да ти се оправи даже и насторението - като си имаш работа с любезни хора, показващи уважение към теб.

    Ние тук слава богу почнахме да се научаваме да спираме на зебра, но все пак на по-малко от 7-8 насъбрали се чакащи не се спира. А там се спира на 1 чакащ. То даже е малко опасно да спреш на зебра, защото спираш - ок и подканваш да преминават. И тогава се случват 2 неща: или тоя зад теб ще набие спирачки на умряло и ще те подпре отзад, защото и през ум не му е минавало че можеш да спреш на зебра; или в съседната лента ще профучи голфера с 80 км/ч, защото откъде толкова акъл да се сети ти защо си спрял. Бил съм свидетел и на двете неща. Така че ако си пешеходец, пресичащ 2 ленти като на първата са ти спрели да минеш - мнооого внимавай какво ще изскочи от втората.

    И пешеходците не са много стока, не само голферите...стъпват на пътя където им падне и пресичат най-нахално даже ако зад теб няма други коли! Какво ще им струва да изчакат твоето преминаване за 0,75 секунди и след това да си пресекат?
    Други пък пресичат пътя със стъпка тип "траурно шествие" и то по диагонал!

    За да бъде всичко наред, освен акъл трябва ни и съответното възпитание и култура. Възпитанието да правиш така, че да не пречиш на другите.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #9

    Re: Смъртта и ужаса по пътищата на България. З

    В момента софиянското шофиране за мен е най-културно.
    В София ми направи впечатление- спира се на зебри , дава се път , използват се Мигачи !!! ( във Варна това е голяма рядкост - кола с мигач, още повече от жена )

    Проблема е както казах и преди главно в "Бакшишите", Шофьорите на самосвали и зилове , Снабдителните "Баничарки " и бусове и доста голям процент и в пешеходците.

  12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #10

    Re: Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

    На времето, за да вземеш книжка се искаше удостоверение от психиатрията, че не си от техния контингент и имаше психотест. Май трябва да ги върнат и да въведат тест за интелигентност. Ако не си над някакво IQ - не ставаш за шофьор.

  13. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    741
    #11

    Re: Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    ...
    2. "софиянци на село" (под село да се разбира всяко място, което не е софия, и не е мястото, откъдето е родом .
    ...
    Съвсем малка грешка допускаш - правилното е "софиянци ОТ село". Поне това, което описваш, де.

    Не че и аз не съм такъв, но ми е трудно да карам като си дойда в родния град, Варна. Заради софийския номер ли е или принципно така се кара не знам, но е доста по-неподредено и непредсказуемо някакси. Не говоря за конкретното спазване на правилника.

    Най-добре се чувствам с колата с врачанския номер из София - може и да ме "селеносват", но ми дават път, пазят ме и найвече те се пазят от мен. Голям кеф!


    ДОБАВЕНО:
    Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    На времето, за да вземеш книжка се искаше удостоверение от психиатрията, че не си от техния контингент и имаше психотест. Май трябва да ги върнат и да въведат тест за интелигентност. Ако не си над някакво IQ - не ставаш за шофьор.
    Аз взех книжка "навремето". И си взех психото без никакъв проблем. Ако е сега не знам дали ще успея

  14.  
     
  15. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #12

    Re: Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

    това, което съм се постарал да опиша е точно "НА"

    демек, "аз съм велик, аз съм от софия, в момента съм на село (варна, пловдив, чепеларе...) и всички са длъжни да се съобразяват с мен"

    както и да е, да не разводняваме темата, просто споделих наблюденията си за най-фрапантните участници в движението....

  16. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    741
    #13

    Re: Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    това, което съм се постарал да опиша е точно "НА"

    демек, "аз съм велик, аз съм от софия, в момента съм на село (варна, пловдив, чепеларе...) и всички са длъжни да се съобразяват с мен"

    ...
    Точно тук мисля, че грешиш. Те са си такива и тук в София. Т.е. държат се по същия начин. И във Ватикана да отидат, предполагам, че пак ще крещят през отворения прозорец "Булгар! Булгар!".

  17. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #14

    Re: Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

    за в софия не знам... там съм шофирал много малко, повече съм бил возен, така че не съм обръщал внимание
    но щом казваш, вярвам .....

  18. Member
    Тук е от
    May 2002
    Мнения
    897
    #15

    Re: Смъртта и ужаса по пътищата на България. Защо?

    За мен най-добре ще е да се возя (защото повечето шофирам) на задната седалка , легнал или с превръзка на очите и тапи в ушите. Иначе не се издържа.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 7 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Войната по пътищата
    От roumen68 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 52
    Последно: 27-09-08, 09:44
  2. Годишнина от смъртта на Висоцки
    От tali във форум Коментирай новина
    Отговори: 0
    Последно: 25-07-08, 10:57
  3. Отговори: 12
    Последно: 05-06-06, 23:56
  4. Отговори: 8
    Последно: 01-09-05, 09:11
  5. "SAW" - Игра със смъртта
    От IvO™ във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 13
    Последно: 18-03-05, 16:28

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе