THE CAVE [2005]
"Това е един от най-страшните филми на ужасите!", ми каза преди месец една моя позната. Докато думите й отекваха все по-дълбоко в ушните ми кухини, не отчетох два много важни факта. Първо, че тя е блондинка. И второ, че гледах циците й, докато ми говореше.
Не че имам нещо против блондинките. Всъщност, момичето не е никак виновно. Всеки си има вкус, но се улавям, че понякога доста често се "връзвам" на тези първоначални... мммм... как да ги нарека... "впечатления". Затова и някак си подсъзнателно очаквах от този филм нещо повече, отколкото може да предложи гореспоменатата клиширана фраза. И ето че снощи, след порядъчна консумация на алкохол, си пуснах филма... и заспах още в началото. Еми, спеше ми се!
![]()
Както и да е, след известно време се събудих и си го пуснах отначало, като си наложих да не отклонявам поглед екрана. Колкото и да ми се искаше. А ми се искаше и още как...
"The Cave" разказва история за приключенията на група ентусиазирани екстремни спасители, които пристигат в северната ни съседка, за да помогнат на свой приятел-учен, който е на път да открие нова екосистема в една труднодостъпна пещера. Толкоз. Филмът започва с предистория, която на никой и за ник'ъв чеп не е нужна, и служи най-вече като "оправдание" за намерените човешки останки вътре в пещерата. Оттам насетне се действа точно и прецизно по добре познатата рецепта: бягане, мислене и жертва на всеки 10 минути. Бляяк!
Незнам дали знаете факта, че Румъния надлъж и нашир е надупкана като швейцарско сирене с над 10 000 пещери от всякакъв калибър и възможността там да се снима точно такъв филм, освен че си е доста екстремно предизвикателство, предлага и доста голям избор, който след по-дълго проучване несъмнено би довел до по-качествено визуализиране на декорите и реализъм в отделните сцени. Това поне определено е хубаво, защото снимачната площадка е доста свежарска и леко зловеща на моменти, но това е просто малък плюс, който не може да спаси филма и концепцията, заложена в него.
Хубавото нещо в "The Cave" е, че има една нова и все още неизстискана докрай (за подобен род филми) идея. Лошото е, че инициаторите са се спрели на възможно най-тъпият сюжет, за да я реализират. То не че сюжетът, превид обстоятелствата, може да бъде дори средно поносим, но просто последователността в историята и развитието на събитията е толкова шантава и на моменти прозрачна, че повече няма накъде. Филмът, например, доста убедително можеше да се казва и "Pitch Black 2" (нищо, че "The Chronicles Of Riddick" има претенции към това заглавие, и че Кол Хаузър и тук се е намърдал в една от второстепенните роли). И ако ви пуснат филма нейде по средата, нищо чудно точно тази мисъл да разцепи спомените ви. Мракът преобладава, спотайващите се чудовища, които приличат на кръстоска между Пришълец и Птеродактил, гледат зловещо в режим 640 х 480 и издават звуци на озадачен чикиджия, ще ви навеят именно асоциации с отрочето на Дейвид Туои от 2000 г.
Филмът бъка от излишна динамика - камерите се тресат, десетки сцени се сменят за части от секундата и в крайна сметка ви хваща непосилен яд, че нищо не се вижда като хората и ако се предполага, че точно в това е замисъла на целият "horror", то ви идва адски силното желание да грабнете едно от размазаните същества на екрана и директно да го запознаете със задните части на целият снимачен екип.
Обаче аз съм си инато копеле още откакто ме е мама родила и си викам "бе, ша трая бе, мамка му стара, ша трая, белким видя по някое време как някой от мъжагите ще вземе да опъне безвкусно сладката Пайпър! Да я накара да си опре нежните ръчички на някоя слузеста стена и бавно да й го натика пред "недоумяващият поглед" на местната екосистема". Да, ама не! Няма нищо пикантно в целият филм с изключение на една невинна целувчица по бузката (и то горната!), точно 1 минута преди финалните надписи. Така, че ако сте решили, че това ще е половата вечер на живота ви, не се надявайте точно този филм да ви настрои за каквото и да било.
Това горното не го казвам напразно. Просто филмът е бъкан с актьори, сякаш избирани от конкурс за реклама. Всеки път като ги погледнете ще имате чувството, че ви рекламират я крем против бръчки, я балсам за устни, я "Жилет" с двойно ножче. И как съвест да ви даде такива хора да умрат? Абсурд!
Споменах вече младичката Пайпър Перабо, която помним от "Грозна като смъртта". За съжаление тук тя не уплаши нито едно чудовище. Кол Хаузър пък го помним от "Пълен мрак", "Добрият Уил Хънтинг", "Войната на Хърт", "Сълзите на слънцето" и още дузина второстепенни роли. Интересен избор е и кореецът Дениъл Дай Ким, който всички много добре познаваме като китаецът Джин от сериала "Изгубени". Морис Чеснът е онзи негър от "Анаконда 2", дето опъна Джей Ло. Жалко, че тук нищо не опъна. Еди Сибрайън пък познаваме като Ръсел от сериала "Нашествие" ["Invasion"] - един от най-гледаемите сериали в последно време, наред с "Lost", "Surface" и "Prison Break".
Както виждате - просто букет от различни цветенца. Да им се ненарадваш! Проблемът на "The Cave" обаче не е само в тази ненужна интернационална смесица, а и в това, че липсва наситеност и дълбочина във всички главни и второстепенни елементи, които градят самият сюжет. Получава се една силно кондензирана смес, която е трудна за преглъщане. Недопустимо е в днешно време филм, който има претенциите да бъде "horror" да не показва истинското лице на "horror"-а, и в старанието си да ви изплаши, само да загатва за някакви си там зъби, лиги и сбръчкана кожа. За това си имаме "Уши, нос, гърло". Там определено ще ви е по-интересно.
Оценка: 4/10