Резултати от 1 до 2 от общо 2

"THE DESCENT" - Влизай!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

"THE DESCENT" - Влизай!

"THE DESCENT" [2005]

"Afraid of the dark?
    You will be..."

Като за начало, искам да кажа, че този филм не е свързан по никакъв начин с отрочето на "Parallax Software" - играта "Descent" от 1994 г. - нито с някои от нейните последователи.

"The Descent" е един от малкото филми, от които оставам с приятни впечатления, без предварително да съм гледал натрапващи се реклами, нито ефектни трейлъри и без да съм слушал безумни суперлативи (дори от руси, надарени приятелки...). Истината е, че този филм (като изпълнение) е доста над нивото на "The Cave" (и точно това е причината да понапиша нещичко тук, така че сравненията между двата филма ще са неизбежни), макар че този, последният, имаше претенциите на "хит" едва ли не. Историите и на двата филма се припокриват в почти 70 % - и въпреки, че изпълнението на някои места е почти идентично, атмосферата на "The Descent" определено е по-зловеща, първична и брутална.

Ако все още не сте "сгряли", "The Descent" е "адвенчър"-филм, с елементи на "ужаси". Историята разказва за шест момичета (които, за разлика от момичетата в горният "хит", нямат претенциите да са манекенки), търсачки на силни усещания (винаги съм се чудил защо не правят групов секс в такъв случай...), които решават да направят "спускане" в непозната пещера, открита случайно от една от тях. Да, правилно сте прочели - шест момичета! Във филма липсва мъжко присъствие, или т.е. то се изчерпва още в началните кадри. Оттам-насетне оставате сами с какичките (които не крият симпатиите си една към друга)... и "кхъм"... по-леко с ръцете! А какво има в пещерата... няма да разкривам. Единствено ще ви загатна, че "влиянието" на "Хищника" се усеща и в този филм.

Та толкова за историята. Лесен за преглъщане залък. Непресолен. Тук-там обаче, измежду отделните сцени, има лек полъх на индивидуален драматизъм (ще разберете защо, няма да издавам), но просто не мисля, че беше удачно да се вмъква каквато и да е допълнителна жанрова нотка - все пак филма не е драма и има съвсем друга цел. Да ни изплаши.

А това, повярвайте ми, ще се случи и то на няколко пъти. Режисьор и сценарист на това творение е Нейл Маршъл. Преди 4 години, ако си спомняте, той създаде една... (простете за определението)... "върколакщина", наречена "Dog Soldiers". Та още оттогава си имам едно наум за този човечец. За това и с нетърпение ще очаквам следващото му изпълнение - "Doomsday" (2007). Мисля, че ви бях казал какво мисля за думичката "Doom"...

За разлика от "The Cave", в "The Descent" стативите не се тресат безумно, нито операторите се самозадоволяват в тъмното, оставяйки камерите си да снимат някое черно петно. Филмът е перфектно "осветен", защото лично аз останах с впечатлението, че е пълен мрак наоколо, но пък отделно се виждаше всичко, което трябваше да се види. Никакви намеци. Никакви размазани кадри. Да живее "DVD-Rip"-ът... амин. Декорите пресъздават адски реално обстановката и впечатлението, че пещерата е истинска, е поразително. А може би наистина е истинска? Поне аз имах това усещане. Музикалното оформление е добро и като се има на предвид, че на места продължително липсва и се оставяте само на пъшкането на мадамите (не е това, което си мислите, естествено!) - усещането още повече ви притиска в истинска прегръдка.

Да се върна на "мацките". Супернеизвестни "ТВ-звездички". И може би е по-добре, защото не се оставяте на разни отминали впечатления да ви тровят мозъчната дейност с умопомрачителни въпроси. Но и не бъдете свръхкапризни все пак.

Е, от мен - толкова. Препоръчвам ви филмчето, защото е наистина добро и е правено с желание.

Оценка: 6.5/10

P.S. Не удържах на обещанието си да пиша рано сутрин, но сега не ми се спи зверски, а и няма много цифрички за смятане...

2.  

3. Member
    Тук е от
    Jan 2006
    Живее в
    Варна

Re: "THE DESCENT" - Влизай!

филма наистина е страшно добър пиша му 6+ :Super:

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Отговори: 29
    Последно: 29-01-23, 17:48
  2. Отговори: 4
    Последно: 16-01-12, 00:07
  3. Отговори: 6
    Последно: 15-09-10, 18:53
  4. Отговори: 13
    Последно: 07-06-06, 11:04
  5. "THE CAVE" - Не влизай!!!
    От IvO™ във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 28
    Последно: 09-02-06, 14:08

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе