POSEIDON [2006]
"Mayday"
Хей, не се бъзикам. Всъщност "Poseidon" е доста приятно "екшън/адвенчър"-филмче, с приятни (признати) актьори, с приятни декори (особено когато всичко е обърнато с главата надолу), с приятни ефекти (мммм, наистина приятни) - въобще, гледайки го, едно приятно чувство ме (дано не прозвучи иронично) "заливаше" през цялото време...
Вярно, че не е върха на сладоледа (и в този жанр няма как да бъде), но си личи че по филма е работено усилено (и то доста успешно). Хич не ми пука, че затлъстелите американци, дето повече си гледат в купата с пуканките, отколкото в екрана, и ми се правят на разбирачи, че видите ли, то можело ей-тъй, ама не станало ей-тъй, че туй можело да е онуй, че да им го... на таковата в таковата!
Та нека се върна на филмчето. Добро е. Вярно е, че няма някоя сълзлива история, която (освен очните нерви) да поразтегне и основното действие (т.е. оцеляването а ла "Тайтаник"), но то и няма място за такава. Много обичам "екшън/адвенчър/сървайвър"-ориентирани заглавия с елементи на драма (ако щете). Затова просто се наслаждавах на приключението.
"Poseidon" е името на огромен, луксозен презокеански лайнер, който има нещастието да срещне "фейс-ту-фейс" една огромна презокеанска вълна, след което настава една огромна презокеанска драма. Толкова за историята. Останалото е за вас.
Нека се спра по малко на главните действащи лица:
Кърт Ръсел (не, не е онзи дето къртил и ръсил, това е друг) - мисля че го познавате достатъчно добре, и макар че общо взето няма много време да се прави на пичага ("Танго и Кеш"), присъствието му (подобно това на Брус Уилис) кара зрителя да се чувства в сигурни ръ... оппс, води. Макар и временно.
Другият образ - Джош Лукас. Помня го (с добро, разбира се) от "Уондърленд". Помня го от "Прекрасен ум". И от "Стелт" го помня... и разни други бозички. Симпатяга е, спор няма, но може повече. Определено е и талантлив, но просто... в този филм няма възможност да ни покаже на какво е способен. А можеше.
Ричърд Дрейфъс. Помните ли "Челюсти"? Там играе младичкият Мат Хупър. Емблематичен филм за Ричърд! В другите филми просто не е... същия.В "Poseidon" е застаряващ крупен безнесмен, който не се свени да даде 5000 долара за бутилка вино, нито да се хвърли зад борда след като не е получил обаждане от любимата си жена. Междинна роля. Издишаща.
Сега да обърнем внимание и на каките. Т.е. особено на две от тях.
Еми Росъм. Майкоооо! Сладурката Лаура от "След утрешния ден". Едва 20-годишно, това създанийце може да накара дори и лишен от виагра пенсионер да си удари инструмента в челото.Гледках я със зинала устица, не толкова заради ролята, която играе, колкото заради излъчването й. Малииии! Отново ми се прииска да се пусна "по центъра" и да позяпам каките, забавяйки крачка и всеки път питайки се дали съм нацелил правилният размер дънки. Накратко: Еми е от онзи тип мацки, които още миг след като си зърнал, ти идва да й ...[censored]
Emmy
Ясинда Барет, която в определени моменти адски ми напомня на Натали Портмън - същата миловидна сладурка, която става "за гледане с една ръка", т.е. не да я гледаш през пръсти, ами просто да й се възхищаваш - вие какво си помислихте, ей?! Много сладичко говори, става за "детегледачка" (каквато е и във филма). А и има едни такива страстни устни, които определено могат да предизвикат поредица от мокри сънища (и чаршафи...)...
Режисьор на това творение е Wolfgang Petersen. Я да видим сега кой е слушал в час! Помните ли "Приказка без край"? А "Еър Форс 1"? А "Троя"? А "Перфектна буря"? Неее?!!! Какво правите тук тогава?Лично аз още тръпна при спомена за добрият бял дракон и черният върколак от "Приказка без край". Говоря за първата част. Класика. Още помня мама като ме водеше в киното и как ми подменяше пеленките... но това е една друга тема.
Ох, разчувствах се и сега ще си пусна саундтрака. Та толкова за "Wolf"-чо. Пример за подражание, че човек не трябва да се отказва от амбициите си, дори и след пенсионна възраст.
Музика - Клаус Баделт. "Constantine", "Equilibrium", "The Time Machine", "The Recriut"... Да изброявам ли още?
Филмът наистина е приятен и не мисля, че ще си загубите времето, ако го врътнете веднъж. Поне аз не съжалявам. Декорите са стилни. Ефектите са пипнати. Актьорите са напрегнати. Режисурата е перфектна. Ако имаше и поне една-две по-дълбоко вплетени историйки в самият сюжет (и съответно повече игрално време, защото този час и половина доникъде не стига), филма щеше да е една малка перличка. Защото няма какво да се лъжем - голямата перла е "Титаник" и още дълго време ще е.
Оценка: 6.5/10
P.S. Простете транскрипцията ми на моменти... и накъсания почерк...![]()