Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 25 от общо 25

Енергоспестяващите крушки са опасни, съдържат живак!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jan 2008

Re:Енергоспестяващите крушки са опасни, съдържат живак!

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    А на мен ми е интересно защо сега се сетиха за живака? Мен от ученик в техникума са ме учили, че не бива пурите на луминисцентните лампи да се хвърлят на боклика и да се чупят, защото съдържат живак. А без него не може, тъй като е заложен в самия принцип на работа на лампите.
    По същата причина заради която забраниха живачните термометри.

2.  

3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

залитането в крайности е индикатор за малък умствен багаж

забранете, това, забранете онова...

оня ден гледам как изтеглили от продажба детски якета с върви около врата, защото децата можели да се удушат. как пък аз като бях дете едно удушено с върви около врата нямаше? или погълнало магнитче за врата на хладилник? или изяло запалка с формата на ягода?

замазват очите на овцете в подобни псевдо-акции, а в същото време в двора на училището се купува и пуши трева, в самите училищни стаи хлапетата си разбиват главите със столове и т.н.

защо спряха нитроглицерина на таблетки за стотинки и сега се продават разни спрейове на двуцифрени цени? от загриженост ли?

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

Като има счупен живачен термометър, най-добре е да се викне "Гражданска защита". Те, ако не ме лъже паметта, събират живака и третират мястото със сяра. Това със сярата май е за неутрализация на живачните изпарения, но не съм сигурен и може и да говоря глупости. Химията не ми е от най-любимите науки. Та, ако счупя енергоспестяваща лампа, к'о пра'им? Доколко съдържанието на живак в една лампа е опасно за здравето на хората? Трябва ли да занимавам ГЗ с една счупена лампа? След като ЕС иска да наложи този вид осветителни тела, то не трябва ли да се проведе разяснителна кампания сред потребителите за това, как да постъпят с повредените и излезлите от употреба тела, ако наистина са опасни? Бърза справка в Интернет не ми даде напътствия как да постъпя. Трябва да се порови човек. Но колко хора ще си направят труда да го направят? И колко хора знаят, че тези лампи крият някаква опасност за здравето? Тези лампи се продават отскоро, но луминисцентните са от много години. Аз поне, не съм чул и видял да има специално създадени пунктове за събиране на подобни опасни отпадъци.

5. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

от около седмица, ей тъй, за майтапа, съм си сложил в джоба 2 изтощени батерии, с намерението да ги хвърля на "определените за това места". тази вечер ги хвърлих в моя си боклук (реших да ги сложа при метала) просто защото на думи всички "управници" са силни-вилни, но на дела

P.S. това за сярата е вярно, но по малко по-друга причина. сярата полепва по иначе хлъзгавия живак и събирането на топчетата става малко по-лесно

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    от около седмица, ей тъй, за майтапа, съм си сложил в джоба 2 изтощени батерии, с намерението да ги хвърля на "определените за това места". тази вечер ги хвърлих в моя си боклук (реших да ги сложа при метала) просто защото на думи всички "управници" са силни-вилни, но на дела
    Имаше една реклама, в която главен акцент беше изречението:"Къде сбъркахме?". Да те попитам и аз същото - къде сбъркахме? Вероятно държавата, в която сме се родили и живеем?

7. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Цитат Първоначално публикувано от avast3
    Имаше една реклама, в която главен акцент беше изречението:"Къде сбъркахме?". Да те попитам и аз същото - къде сбъркахме? Вероятно държавата, в която сме се родили и живеем?
    не е тук мястото/темата да коментираме подобни неща, но моето мнение е, че никъде не сме сбъркали? все едно да питаш детето, вързано в детското си столче зад шофьора, къде е сбъркало и каква е вината му за катастрофата, в която е участвало.

а къде живеем, за съжаление, няма нищо общо. посочи ми една държава, в която мислиш, че нещата вървят добре, и ще ти докажа, че грешиш

не че изпитвам задоволство от това да оборвам другите, просто ще съм прав

имам си една моя мисъл, която съм синтезирал за краткия си (май вече не живот:

Степента на циничност и песимизъм на един човек са правопропорционални на количеството знания, които има за света.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

Ако греша, нека по-рабиращите ме поправят:
    Принципът е генериране на сигнал с честота 25-40kHz, който се усилва и се подава на 2 електрода, нямиращи се на 2-та края на посипаната с луминифор и пълна с живачни пари тръба. Протичащият през тръбата разряд генерира ултравиолетови лъчи, които бомбандират лиминифора и той свети.
    Та при този принцип на работа няма как тези UV лъчи да си останат в тръбата - те си излизат от нея и безгрижно си облъчват всичко наоколо. За съжаление проникват и през нежната и тънка кожа на бебетата и малките деца. Всеки знае за грижите, които трябва да полагаме за кожата през лятото, но за този проблем няма и да се заговори - рекламната кампания от вида: "Ще пестите ток, но и трябва да се мажете с крем фактор 20+ и носете фирмени слънчеви очила у дома!" е просто невъзможна, нали?
    Някои производители вземат мерки по въпроса - спиралата/тръбата я затварят в балон и така слагат още една преграда. И не че спират на 100% UV лъчите, просто това могат - това правят...

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Това с ултравиолетовите лъчи от лампите е много пресилено. Те не са повече от тези, които поемаш, разхождайки се по поляната в парка или по улицата в слънчев ден. А това, което е в солариумите е направо ултравиолетова бомба за кожата!

11. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    ... Те не са повече от тези, които поемаш, разхождайки се по поляната в парка или по улицата в слънчев ден. А това, което е в солариумите е направо ултравиолетова бомба за кожата!
    Може би, но ако разходжам бебето в слънчев ден, то има поне чадър към количката, ако не и слой UV филтриращ крем в/у откритите участъци от кожата. И това е подготовка към излизането навън. Не ми иска да разбирам по репликата ти, че следва да мажем децата си с UV крем, за да могат безпроблемно да си изграят под светлината на тези крушки...
    Мисля сам се досещаш, че не пращам децата си на солариум!

12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Не, няма смисъл нито от кремове, нито от очила, защото това:
    Та при този принцип на работа няма как тези UV лъчи да си останат в тръбата - те си излизат от нея и безгрижно си облъчват всичко наоколо. За съжаление проникват и през нежната и тънка кожа на бебетата и малките деца.
    просто не е вярно. Ултравиолетовите лъчи се поглъщат от луминофора и за сметка на погълнатата от тях енергия той излъчва видимата светлина. Ако нещо все пак премине през него и стъклото, то в никакъв случай не е повече от естествения фон в природата. Можеш ли да цитираш някакви сериозни източници (нямам в предвид журналистически глупости и неграмотни интерпретации) за завишено излъчване на UV лъчи от енергоспестяващите лампи?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

1. Димващи се енергоспестяващи крушки
    От drianov във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 20-02-09, 14:12
  2. Как да се отърва от ампула с живак?
    От bucho във форум Друга битова техника
    Отговори: 24
    Последно: 10-07-07, 13:04
  3. Графичните GIF файлове могат да бъдат опасни
    От IvO™ във форум Коментирай новина
    Отговори: 5
    Последно: 27-06-07, 12:55
  4. Мобилните телефони опасни? за пореден път :-)
    От fori във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 3
    Последно: 14-10-03, 12:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе