По същата причина заради която забраниха живачните термометри.Първоначално публикувано от Lupus
По същата причина заради която забраниха живачните термометри.Първоначално публикувано от Lupus
залитането в крайности е индикатор за малък умствен багаж
забранете, това, забранете онова...
оня ден гледам как изтеглили от продажба детски якета с върви около врата, защото децата можели да се удушат. как пък аз като бях дете едно удушено с върви около врата нямаше? или погълнало магнитче за врата на хладилник? или изяло запалка с формата на ягода?
замазват очите на овцете в подобни псевдо-акции, а в същото време в двора на училището се купува и пуши трева, в самите училищни стаи хлапетата си разбиват главите със столове и т.н.
защо спряха нитроглицерина на таблетки за стотинки и сега се продават разни спрейове на двуцифрени цени? от загриженост ли?
Като има счупен живачен термометър, най-добре е да се викне "Гражданска защита". Те, ако не ме лъже паметта, събират живака и третират мястото със сяра. Това със сярата май е за неутрализация на живачните изпарения, но не съм сигурен и може и да говоря глупости. Химията не ми е от най-любимите науки. Та, ако счупя енергоспестяваща лампа, к'о пра'им? Доколко съдържанието на живак в една лампа е опасно за здравето на хората? Трябва ли да занимавам ГЗ с една счупена лампа? След като ЕС иска да наложи този вид осветителни тела, то не трябва ли да се проведе разяснителна кампания сред потребителите за това, как да постъпят с повредените и излезлите от употреба тела, ако наистина са опасни? Бърза справка в Интернет не ми даде напътствия как да постъпя. Трябва да се порови човек. Но колко хора ще си направят труда да го направят? И колко хора знаят, че тези лампи крият някаква опасност за здравето? Тези лампи се продават отскоро, но луминисцентните са от много години. Аз поне, не съм чул и видял да има специално създадени пунктове за събиране на подобни опасни отпадъци.
от около седмица, ей тъй, за майтапа, съм си сложил в джоба 2 изтощени батерии, с намерението да ги хвърля на "определените за това места". тази вечер ги хвърлих в моя си боклук (реших да ги сложа при метала) просто защото на думи всички "управници" са силни-вилни, но на дела
P.S. това за сярата е вярно, но по малко по-друга причина. сярата полепва по иначе хлъзгавия живак и събирането на топчетата става малко по-лесно
Имаше една реклама, в която главен акцент беше изречението:"Къде сбъркахме?". Да те попитам и аз същото - къде сбъркахме? Вероятно държавата, в която сме се родили и живеем?Първоначално публикувано от FearMe
не е тук мястото/темата да коментираме подобни неща, но моето мнение е, че никъде не сме сбъркали? все едно да питаш детето, вързано в детското си столче зад шофьора, къде е сбъркало и каква е вината му за катастрофата, в която е участвало.Първоначално публикувано от avast3
а къде живеем, за съжаление, няма нищо общо. посочи ми една държава, в която мислиш, че нещата вървят добре, и ще ти докажа, че грешиш
не че изпитвам задоволство от това да оборвам другите, просто ще съм прав
имам си една моя мисъл, която съм синтезирал за краткия си (май вече не живот:
Степента на циничност и песимизъм на един човек са правопропорционални на количеството знания, които има за света.
Ако греша, нека по-рабиращите ме поправят:
Принципът е генериране на сигнал с честота 25-40kHz, който се усилва и се подава на 2 електрода, нямиращи се на 2-та края на посипаната с луминифор и пълна с живачни пари тръба. Протичащият през тръбата разряд генерира ултравиолетови лъчи, които бомбандират лиминифора и той свети.
Та при този принцип на работа няма как тези UV лъчи да си останат в тръбата - те си излизат от нея и безгрижно си облъчват всичко наоколо. За съжаление проникват и през нежната и тънка кожа на бебетата и малките деца. Всеки знае за грижите, които трябва да полагаме за кожата през лятото, но за този проблем няма и да се заговори - рекламната кампания от вида: "Ще пестите ток, но и трябва да се мажете с крем фактор 20+ и носете фирмени слънчеви очила у дома!" е просто невъзможна, нали?
Някои производители вземат мерки по въпроса - спиралата/тръбата я затварят в балон и така слагат още една преграда. И не че спират на 100% UV лъчите, просто това могат - това правят...
Това с ултравиолетовите лъчи от лампите е много пресилено. Те не са повече от тези, които поемаш, разхождайки се по поляната в парка или по улицата в слънчев ден. А това, което е в солариумите е направо ултравиолетова бомба за кожата!
Може би, но ако разходжам бебето в слънчев ден, то има поне чадър към количката, ако не и слой UV филтриращ крем в/у откритите участъци от кожата. И това е подготовка към излизането навън. Не ми иска да разбирам по репликата ти, че следва да мажем децата си с UV крем, за да могат безпроблемно да си изграят под светлината на тези крушки...Първоначално публикувано от Lupus
Мисля сам се досещаш, че не пращам децата си на солариум!
Не, няма смисъл нито от кремове, нито от очила, защото това:
просто не е вярно. Ултравиолетовите лъчи се поглъщат от луминофора и за сметка на погълнатата от тях енергия той излъчва видимата светлина. Ако нещо все пак премине през него и стъклото, то в никакъв случай не е повече от естествения фон в природата. Можеш ли да цитираш някакви сериозни източници (нямам в предвид журналистически глупости и неграмотни интерпретации) за завишено излъчване на UV лъчи от енергоспестяващите лампи?Та при този принцип на работа няма как тези UV лъчи да си останат в тръбата - те си излизат от нея и безгрижно си облъчват всичко наоколо. За съжаление проникват и през нежната и тънка кожа на бебетата и малките деца.